少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

個女15歲,日日黑口黑面,成日埋怨自己成績唔好,但係又唔俾時間去溫習。活躍參加課外活動,因為佢有情緒問題我又唔敢鬧佢,佢話如果無參加活動就已經去死咗。我自己要返工,父母年長已經沒有活動能力,個女又成日用情緒病好似勒索我咁,個老公又廢幫唔到手。其實我先最有資格有情緒病先。
叫個女可以考慮轉校或者職業先修之類嘅課程,減輕啲學習壓力,佢又唔制,一講就嬲。
曾經睇過精神科醫生,D藥又唔肯食,見臨床心理學家又話冇用,我已經完全冇俾學業壓力佢,啲壓力都係佢自己比自己,我真係無眼睇。
有時自私諗,好想自己離家出走,放生自己。反叛期係咪真係會過呢?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

有時甘念會不會開心點,至少女兒仲系我身邊~

伯爵府

BK Milk勳章

請問樓主女兒幾歲開始這樣?我現在日日網上學心理eq,被逼得無辦法。無論女兒是否有情緒病,我是否有情緒病,日子都要過,唯有想辦法點過。我女是寧死都不肯見心理學家。有學校社工接觸過幾次,都好大抵觸情緒。我唯有自己學習控制自己的情緒,不說激怒她的話,見她情緒上來時,就即刻停。改變不了別人,唯有改變自己

大宅

appledai 發表於 23-11-30 13:46
請問樓主女兒幾歲開始這樣?我現在日日網上學心理eq,被逼得無辦法。無論女兒是否有情緒病,我是否有情緒病 ...

大約中二開始,話自己無目標,唔鍾意間學校,又唔想溫書。

珍珠宮

jackiesoon 發表於 23-12-1 01:11

冇成功感,冇自信。

洋房

0030 發表於 23-11-29 15:08
有時甘念會不會開心點,至少女兒仲系我身邊~

會冇咁驚,但唔好開心d

複式洋房

Moti 發表於 23-12-4 08:28
冇成功感,冇自信。

有什麼辦法可以改善?

大宅

jackiesoon 發表於 23-12-1 01:11

請問咁樣會唔會留班?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊