自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

蠶豆症係係X染色體上既隱性基因, 女性係XX, 要同時2條X染色體都有, 才會有這個病.

而男性係XY, 所以1條X染色體有, 就會有病.

我妹妹都有蠶豆症, 即係2條X都有基因, 有1條來自我爸爸, 所以我爸爸有此病.

而我係無病的, 我爸爸給我的X係有基因, 咁媽媽給我的X咪無基因囉, 所以係爸爸遺傳給我, 現在遺傳比個男孫.

大宅

至於亞仔有病, 男係XY, Y來自爸爸, 無此基因, 有此基因既X係來自媽媽.

媽媽無病, 係因為她唔係2條X, 都有此基因. 好似我咁, 係基因攜帶者, 生仔50%有此病.

珍珠宮

jess_346 發表於 23-11-30 14:19
原來香港此症已經蔓延到總有一個係左近

記得做婚前檢查

有咩痛苦人生呀,我幾個表弟都有,個個正常長大,有些食物不能食者,過左18歲就無禁忌

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

YolandaTam 發表於 23-11-30 14:47
我蠶豆症仲換過兩次血,就快入伍,冇咩咁痛苦喎。

蠶豆症係由 X 染色體帶住,除非雙方都顯性,否則下一代 ...

唔好意思想請問可唔可以講做左咩會換血?想注意小心一下

大宅

jess_346 發表於 23-11-30 14:19
原來香港此症已經蔓延到總有一個係左近

記得做婚前檢查

婚前檢查check唔到架喎,只係check到2公婆有冇陰性地貧,因為生仔同生女蠶豆症機率唔同,我係生仔先知佢有蠶豆症,咪小心d,又唔係咩大病。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ctsang 發表於 23-11-30 16:38
我阿爸有g6pd,但佢六十歲先知自己有,佢由細到大食中藥食到了大,臭丸屋企用唔少,咁佢'足以致命'咗唔知幾 ...

我爸爸係七十幾歲最後一次入院醫生先講佢有g6pd, 事前完全冇人知。佢本身係一個中醫師,佢成世人臭丸白花油萬金油中藥完全冇避忌過。

侯爵府

siu-miu 發表於 23-11-30 20:06
唔好意思想請問可唔可以講做左咩會換血?想注意小心一下

我七十年代冬天喺留產所出世,養父母接我返屋企嗰陣用咗張疑似有臭丸嘅包被包住我,佢哋無呢方面知識,更無諗過我會有呢個症。
返到屋企發覺我面黃發高燒,於是入急症,醫生診斷要即刻換血(應該係核黃疸)。
換咗一次仍未過危險期,結果要再換一次。

伯爵府

回覆樓主:

好普通嘅嘢嚟?
點解要痛苦?

樓主係咪對呢樣嘢有誤解?

男爵府

heiheiada 發表於 23-11-30 16:19
我仔都s係G6PD,但我覺得比花生敏感好多了。婚前檢查係可俾人有心理準備,我當初唔知道,生兩個囡冇事,之後 ...

點知係你媽咪遺傳嘅?去做測試?

伯爵府

jess_346 發表於 23-11-30 16:27
只要點唔到/食唔到禁品就無事

只要小朋友有好奇想試諗頭都足以致命

我講你聽,G6pd都有分度數。
有G6pd唔係一接觸到你講嘅嘢就會致命。有啲接觸到更本完全冇反應。唔係你想像咁誇張。更本就好正常!

有雞蛋敏感,嚴重濕疹嘅又點算好呢?

子爵府

我認識的蠶豆症小朋友,長大後個個都聰明伶俐讀書成績好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

YolandaTam 發表於 23-11-30 21:29
我七十年代冬天喺留產所出世,養父母接我返屋企嗰陣用咗張疑似有臭丸嘅包被包住我,佢哋無呢方面知識,更 ...

以前都唔COMMON, 唔知唔出奇, 原來係BB STAGE, 咁真係可以好嚴重, 所以現代每個出生B都要CHECK
放下自在

子爵府

YolandaTam 發表於 23-11-30 21:29
我七十年代冬天喺留產所出世,養父母接我返屋企嗰陣用咗張疑似有臭丸嘅包被包住我,佢哋無呢方面知識,更 ...

你好大命
必有後福

伯爵府

Etcetc 發表於 23-11-30 17:44
有g6pd 係大缺憾咩? 會有好長醫療手尾拖累家人咩? 點解講到明知有G6PD基因生B咩痛苦人生? 唔好咁危言聳 ...

無知先係最人生痛苦嘅一件事。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jone_kuok 發表於 23-11-30 22:17
叻係幾叻, 不過懶
放下自在

子爵府

nat2009 發表於 23-11-30 22:12
點知係你媽咪遺傳嘅?去做測試?

三十年前外公入醫院用錯藥,當時阿媽冇咩點提詳情,到阿仔出事時就想起呢件事,而且如果係父親遺傳咁父親一定係病患者。
小朋友放暑假比平日更忙!

珍珠宮

虎到金來勳章

Bloomberg 發表於 23-11-30 22:17
我講你聽,G6pd都有分度數。
有G6pd唔係一接觸到你講嘅嘢就會致命。有啲接觸到更本完全冇反應。唔係你想像 ...

醫生話個個G6PD會誘發嘅野都有唔同,未必人人都唔可以食蠶豆,我就接觸過臭丸,薄荷膏,金銀花都無事,亦有可能唔係接觸得多所以無事

伯爵府

Jone_kuok 發表於 23-11-30 22:17

我識咁多個蠶豆BB由細至大都好乖添。
所以懷疑蠶豆BB係咪特乖嘅呢?

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

LokLok1208 發表於 23-11-30 17:38
回覆 cattz288 的帖子

仔有就一定係媽媽遺傳.

我老公同仔都有
仲以為係佢遺傳俾仔
我娘家果邊冇聽過有人有g6pd
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊