自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

vivibabyvivi 發表於 23-12-2 18:30
唔會,啲packing一向會拎去綠回收

X2, 儲兩星期貨就回收一次
放下自在

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 23-12-3 01:08
https://www.wastereduction.gov.hk/zh-hk/waste-reduction-programme/greencommunity

可以參考呢度

唔該哂!
原來有得換野,咁趣致!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔會
因為有做開回收

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

lalalumlum 發表於 23-12-3 12:48
唔該哂!
原來有得換野,咁趣致!

我都儲咗幾千分

男爵府

lalalumlum 發表於 23-12-2 18:16
我就一定會。

平時返工忙或者冇咁多對手拎野,我會訂HKTVMALL。佢地啲packing 都好多,例如買樽豉油,會pa ...

一定會

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

一向有分類.拎去回收.
淘寶改善我生活水平, 冇理由因為垃圾兩個月諗既垃圾政府5用
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

唔會特別改變,照買照掉

男爵府

回覆樓主:

唔會,政府錢緊咪當交税

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lalalumlum 發表於 23-12-3 12:48
唔該哂!
原來有得換野,咁趣致!

係呀,而且都好耐架喇

水晶宮

回覆樓主:

唔止網購,係整體購買慾都會減少,尤其呢段時間積極清屋,發現物質生活仍然過於豐富,以為已經買少左多餘野但其實仲有好多。
幾好吖政府鼓勵我呢小市民減少消費,慳番好多錢。

大宅

唔會因為咁減少網購。Packing體積佔最大係紙箱,一向係拎去回收的。

男爵府

回覆樓主:

會繼續 網購 因為20kg 只不過係畀$2.2
唔想淘寶 出去外面買嘢 貴太多。
我想 果買普通嘢 大概10kg淘寶 成本最多增加$4.4。
我反而會認真諗下點樣 將啲包裝縮細再縮細 放入個膠袋裏面。
attach0/tmp/phpI3ofPj

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有需要先至買

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊