懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB預產期2月,我哋暫時都唔諗住搵陪月,因為真係唔平。原本我媽媽都打算幫手,不過佢都需要返工,所以我想煩少樣唔使自己煮。不過老公話直接叫外賣就得,點解要搞咁多。

之但係我到時都要餵奶,無理由餐餐食外賣食咁多味精,同埋叫月子餐個錢其實同外賣唔差幾,但好似健康啲,你啲當時有冇訂月子餐,定係自己搞掂或者叫外賣?

大宅

ccbubu 發表於 23-12-4 12:04
BB預產期2月,我哋暫時都唔諗住搵陪月,因為真係唔平。原本我媽媽都打算幫手,不過佢都需要返工,所以我想 ...

我都係二月已經訂定月子餐,人地有齊早餐,又送炒米茶,兩餐湯水補下,d 餸通常多到食唔晒又可以share 老公夜晚果餐煩少好多。咁價錢一定貴過外賣,但講真外賣有咩好食,三餸飯又油又唔健康,已經無陪月,對自己好d, 同你老公講就係唔想搞咁多嘢先叫月子餐

複式洋房

BB預產期2月,我哋暫時都唔諗住搵陪月,因為真係唔平。原本我媽媽都打算幫手,不過佢都需要返工,所以我想 ...

月子餐嘅搭配應該系有講究吧,叫外賣你老公識唔識搭配先,仲要有湯水嗰啲喔。你咁辛苦同佢生小朋友,嗰小小錢咪咁省啦

大宅

用自己錢都唔得?

男爵府

我會反問老公,外賣要逐日叫,點解要搞咁多嘢,你當我小學生訂飯每個月只係訂1次,咁樣唔係簡單啲咩?
再嘈的話,咁你當我懶囉,唔想要日日諗食咩

大宅

食得健康就大哂架啦, 係咪生左出黎就唔理我身體狀況?

大宅

我家姐生果時訂左月子餐, 半途而廢, 我幫佢食左十幾日, 所以輪到我生就唔會食, 我老公幫我煮算
但, 如果冇人可以準備飯菜, 就要用月子餐
因為三餸飯又油又重味, 係下下之選.
大家樂係冇咁味精, 但日日食都唔係路

民房

都考慮緊訂,搭單問下食過既姐妹,月子餐係朝早送一次有齊早午晚三餐d送菜,定係分開幾餐送架?

別墅

坐月坐得好好重要架,對你日後身體有影響。我贊成訂月子餐,對身體好啲又可以少個顧慮

別墅

我同你一樣都係2月預產,有諗過order月子餐,但見到d野食就唔開胃,仲要好貴,所以我情願訂鴻福堂d飯算

大宅

jas2000 發表於 23-12-4 16:19
都考慮緊訂,搭單問下食過既姐妹,月子餐係朝早送一次有齊早午晚三餐d送菜,定係分開幾餐送架?
...

一日送一餐

大宅

如果自己俾得起, 自己俾錢訂左佢啦

伯爵府

生完身體未恢復,又要湊bb,訂月子餐有人煮埋又健康啲,但真係唔係個個岩食,好似我呢啲唔乖既媽媽唔鐘意日日都係食得咁健康,有時又鐘意食麥當當果類立雜野,咁就唔岩訂,我生第三個走去訂炒米茶,飲左兩個禮拜就擺晒係度

民房

Yin807 發表於 23-12-4 21:32
一日送一餐

ic, thank u~~~

別墅

唔駛佢明,直接話我要食,你俾錢就得唔駛講咁多嘢!

大宅

我以前有奶奶幫手都照訂月子餐,佢幫手照顧bb已經夠忙,啲月子餐送到仲係熱辣辣,坐定定等開飯就得,餐單通常都係設計到適合媽媽食嘅,營養點都好過出面街嘅嘢

大宅

簡單同佢解釋下,生完bb會有水腫,食太重口味會去唔到水。產後身體虛消化力差,唔食得太油,而且月子餐其中主打係湯,出面d湯量少又有味精根本無得比較。

同埋初生bb兩至三個鐘餵一次奶,到時想休息都嚟唔切,如果老公可以自己煮三餐(包洗碗)的話,月子餐都可以慳返。

洋房

要你叫外賣都係想慳錢,不過你叫佢每餐額外準備一個岩產後婦女飲既湯各500ml,再準備宵夜燉品糖水,計下條數邊樣抵d囉

複式洋房

Yin807 發表於 23-12-4 12:46
我都係二月已經訂定月子餐,人地有齊早餐,又送炒米茶,兩餐湯水補下,d 餸通常多到食唔晒又可以share 老 ...

居然夠曬兩個人食?咁真係方便好多,至少我唔煮都可以食得健康啲先我今晚要再同佢傾下

複式洋房

明明啾啾 發表於 23-12-4 12:48
月子餐嘅搭配應該系有講究吧,叫外賣你老公識唔識搭配先,仲要有湯水嗰啲喔。你咁辛苦同佢生小朋友,嗰小 ...

我覺得我老公冇咁好心機,淨係叫佢自己想食嘅野,都係有限錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊