自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

singdream 發表於 23-12-6 19:46
點解一定要去咁遠既婚禮啊?人地真係有三個小朋友要湊,而且仲好細,平時兩夫妻各要做嘢,可能就想趁仔女放 ...

Agreed ,相信大部分新人都會體諒有家庭仔女既朋友(幾friend 都好)去唔到海外參加婚禮

子爵府

banki00 發表於 23-12-7 23:59
佢又唔係揾朝唔得晚嘅情況,又唔會冇工人父母幫手,離港一兩日真係咁難?
唔想去唔緊要,何必講D唔得體説 ...

每個人去到唔同人生階段都會有唔同追求,我生B前都同大班朋友日日夜夜一齊玩,生完BB,唔好話朋友,父母都無咁多時間見,佢地有三個仔女添,有咩問題?人生苦短,點解唔可以做自己想做既事、見自己最想見既人?人地已經話咗會請對方食飯慶祝。更何況,佢地之間發生咩事,外人點知?
佢老婆去非洲又點?人地可能有商業活動或者仔女未放假唔可以一家人一齊,仔女放假就其他活動要讓路,真係咁難理解??

子爵府

回覆樓主:

仔番學日子, 要帶出帶入, 仲要幫手睇功課, 反而一個女人可以去12 日非洲。 但當小孩放晒假, 時間鬆動好多, 就話要睇小朋友。
重點, 其實講 ‘浪費時間’, 應該都係鄭生真心話啦。 好朋友係唔會甘講啦。
如果真係去唔到。 好朋友係唔會怪佢地, 但佢甘樣講, 即時理解晒啦。
個女浪費時間, 成日拍片上抖音, 不如唔好再浪費時間啦, 低調D 照顧三個仔啦。

別墅

回覆 hkitty09 的帖子

或者唔係好朋友呢🤔

子爵府

banki00 發表於 23-12-7 23:59
佢又唔係揾朝唔得晚嘅情況,又唔會冇工人父母幫手,離港一兩日真係咁難?
唔想去唔緊要,何必講D唔得體説 ...

咪係,佢地又唔係我地普通人咁日做夜做搵錢,又有父母同工人湊,我夠3個仔,同佢地果3個差唔多,我生一個陳又差唔多時間生一個,我無工人同長老,我仲做兩份工,時間係自己安排,睇有無心嘅啫,鄭不如直接話馬明無利用價值,所以唔再同佢fd,咁多藉口愈描愈黑

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

有心去點都會去!
無心去十萬個理由!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊