夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係working mum, 平時返工都係我父母幫我照顧對仔女,夜晚返去外家食飯

星期一係我生日,佢有買蛋糕返黎同我慶祝,小朋友夜晚要去興趣班所以要遲食開飯,因為平時星期一佢會食埋晚飯先返,已經特登同老公講嗰日唔好自己食飯,返黎一齊食(預咗餸)。點知佢比平時遲咗15分鐘先返,又唔講佢已經食咗嘢所以唔食晚飯!!!成家人等咗佢食蛋糕架!點解唔可以預先講?做人點解可以咁冇責任心?餸又預晒又遲到

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

佢冇諗過要同你慶祝嗎?定你地本身平時都唔太注重慶祝。所以佢冇為意?!

不過點都好,就算唔返黎食或夜d返 都正常要交帶下啩。。

大宅

陳小b 發表於 23-12-6 08:05
佢冇諗過要同你慶祝嗎?定你地本身平時都唔太注重慶祝。所以佢冇為意?!

不過點都好,就算唔返黎食或夜d ...

補充少少:

佢買咗蛋糕返黎(已經拎咗去外家),同埋知道食晚飯後一齊食蛋糕。
同佢講話唔好食飯返黎,佢話開頭有話唔想(佢嘅性格例牌一定會話唔想),但我同佢講唔得呀,要一齊食,到後尾佢都冇拒絕/say no

兩個仔女都話點解daddy咁耐都未到,我好想食蛋糕,我都唔知有咩好講

所以到最尾切蛋糕,我係黑晒面!

大宅

khkaren 發表於 23-12-6 07:44
我係working mum, 平時返工都係我父母幫我照顧對仔女,夜晚返去外家食飯

星期一係我生日,佢有買蛋糕返黎 ...

我當晚即刻勁嬲黑晒面,因為根本尊重過我呀!同佢冷戰緊,今日係第三日,當佢透明冇緊要事唔會出佢講嘢,但佢完全冇想氹番我的意思!
今次我真係唔想讓步,點解唔係我錯都要我先讓步???
好想有人同我傾訴下

子爵府

回覆 khkaren 的帖子

想了解多少少,你叫佢唔好食飯返嚟,你話佢開頭話唔想,同埋例牌話唔想,係咩原因?佢同你父母關係唔太好定點?

男爵府

khkaren 發表於 23-12-6 08:27
我當晚即刻勁嬲黑晒面,因為根本尊重過我呀!同佢冷戰緊,今日係第三日,當佢透明冇緊要事唔會出佢講嘢 ...

Same
次次明明佢唔啱都係我撩佢講番野先
佢仲覺得好似冇問題

利申: 出錢又出力嘅 Working mum

大宅

HOPEFORBB 發表於 23-12-6 09:23

想了解多少少,你叫佢唔好食飯返嚟,你話佢開頭話唔想,同埋例牌話唔想,係咩原因?佢 ...

逢星期一小朋友夜晚上興趣班到8點,因為唔想小朋友太夜返屋企做功課所以佢會自己食晚飯再接小朋友放學,之後就可以直接返屋企,每個星期一都係咁

佢話唔想係因為已經諗好咗當晚食咩,佢同我父母關係正常,但唔會多野講

大宅

Mini20160607 發表於 23-12-6 09:27
Same
次次明明佢唔啱都係我撩佢講番野先
佢仲覺得好似冇問題

真係好心灰意冷

男爵府

其實冷戰佢都無所謂咁,不如坐低問清楚佢係咪覺得自己無錯無問題?問佢事前已同佢講清楚,剛好得一日係咁,究竟出街食飯定生日氹下老婆邊一樣重要d?佢如果答係食飯,就無謂嬲,你自己諗定下半世應該點過。

子爵府

明白,諗定咗食咩咁即係可以改變,咁都唔返去同你哋食,又有啲那個

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

只係因為諗定咗食咩就唔同返去同你地食?!平時係咁都算,但一年先得一次生日,而你係佢重要嘅人,唔明點解你老公唔肯改變下?!比我都嬲

男爵府

當晚諗好左食咩竟然重要過老婆生日?呢個理由都好牽強下你地平時既關係係點?會唔會好差?
「換個角度,自然有出路。」

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

khkaren 發表於 23-12-6 09:46
逢星期一小朋友夜晚上興趣班到8點,因為唔想小朋友太夜返屋企做功課所以佢會自己食晚飯再接小朋友放學,之 ...
當晚食咩-->唔係好明,即每星期一晚,男方獨自食飯?
再八:男方食飯,小孩不用食嗎?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 23-12-6 11:51
當晚食咩-->唔係好明,即每星期一晚,男方獨自食飯?
再八:男方食飯,小孩不用食嗎?
...

因為唔想小朋友太晏返屋企,佢會逢星期一自己先食飯再接小朋友放學返屋外家食晚飯,佢自己就返屋企沖完涼,再到外家接埋小朋友一齊返屋企 (外家同屋企只係樓上樓下)

同埋佢有潔癖,出完街一定要先沖涼,仲要起碼沖半個鐘

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

khkaren 發表於 23-12-6 07:44

星期一係我生日,佢有買蛋糕返黎 ...

其實點解你兩公婆唔自己出街食飯慶祝生日,之後再接小朋友回外家切蛋糕。其實兩公婆都需要情趣。

大宅

靚靚C9 發表於 23-12-6 13:02
其實點解你兩公婆唔自己出街食飯慶祝生日,之後再接小朋友回外家切蛋糕。其實兩公婆都需要情趣。
...

我哋之前兩日已經一家食咗飯慶祝,正日就食蛋糕

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

khkaren 發表於 23-12-6 08:27
我當晚即刻勁嬲黑晒面,因為根本尊重過我呀!同佢冷戰緊,今日係第三日,當佢透明冇緊要事唔會出佢講嘢 ...

唔想讓步??
即係想因為咁而分開?
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

其實佢有買蛋糕遮係記得你生日,會唔會係放工肚餓唔想太遲食野?

大宅

crystal媽咪 發表於 23-12-6 16:35
唔想讓步??
即係想因為咁而分開?

唔係我錯,係要佢同我道歉先

男爵府

應承又唔做佢點解釋?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊