夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係working mum, 平時返工都係我父母幫我照顧對仔女,夜晚返去外家食飯

星期一係我生日,佢有買蛋糕返黎同我慶祝,小朋友夜晚要去興趣班所以要遲食開飯,因為平時星期一佢會食埋晚飯先返,已經特登同老公講嗰日唔好自己食飯,返黎一齊食(預咗餸)。點知佢比平時遲咗15分鐘先返,又唔講佢已經食咗嘢所以唔食晚飯!!!成家人等咗佢食蛋糕架!點解唔可以預先講?做人點解可以咁冇責任心?餸又預晒又遲到

別墅

khkaren 發表於 23-12-6 16:56
唔係我錯,係要佢同我道歉先

點解要道歉?
同佢講出你嘅不滿
同埋點解咁怪星期一自己食
出完街又沖涼先?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

洋房

回覆 花花b 的帖子

認同

子爵府

其實老公遲15分鐘好小事. 只係佢冇講清楚唔番黎食. 唔好太上心. 坦白講,如果我想同佢和好,佢求愛我係唔會拒絕. 以前我都係星期日先做,但我老公想密啲一星期2次我盡量都滿足佢. 我都係平日要6:00 起身

大宅

khkaren 發表於 23-12-7 12:16
更新

多謝大家聽我傾訴 我已經冇之前咁嬲,但⋯

你小心老公可能係出去搵人發洩完先凌晨回家

大宅

以前20幾歲睇「男人40」無咩感覺,個首主題曲「相愛很難」近來聽返原來歌詞都好到肉,係比個啲愛情被生活磨蝕嘅夫妻去細味…無論熱戀中失戀中都永遠記住第一戒別要張開雙眼!無奈但又寫實!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

khkaren 發表於 23-12-9 14:03
咁大家都同意嘅都唔叫傾咗?

你老公出聲話你成日拒絕佢,
即是唔係大家同意啦。
我係女人都覺得女人有時好霸道。
諗下當初為何要結婚,
大家都要忍讓,
唔好做傷害夫妻感情嘅事。

複式洋房

我再想講嘅係,你哋之前嘅約法三章係甜蜜期係可以,但有左小朋友之後,跟住柴米油鹽大大小小嘅問題一一出現會磨蝕曬大家嘅愛,呢個時候做愛就好重要,可以修補夫妻關係,keep住有愛。
況且呢樣野好講感覺,下下限時限刻,咩mood都會消散曬。明白樓主要早起返工,但係重要時刻都要為愛去努力。

複式洋房

我覺得其實你哋之間已經出咗問題,互相都有不滿對方,只係沒有好好傾下而積積埋埋。
關於你不滿佢整醒你,雖然你之前講好左唔可以,但係我覺得係你先生想同你修好嘅表現。 男人好直接、唔會轉彎末角,佢哋會用做來表達愛。
佢講嗰句野係hurt左你,但係佢自己都比你hurt緊,係2敗俱傷。呢啲時候,若佢身邊出現一個好傾嘅異性就好危。
為左咁少嘅事唔值得!
再講,你話佢入房搞你,你哋係分房訓嗎?

洋房

RE: 冷戰 - 我的生日 (updated)

回覆 khkaren 的帖子

我個人認為,愛錫老婆既,係會盡力對對方好,想對方開心。 有d 人可能冇儀式感,有d 人就好重視,呢樣要大家溝通。另外,佢氹返你行為係想要,在我立場,唔覺得咁叫氹,當拒絕就講d 咁既說話,真係好差。 其實佢係咪一直都係咁性格?定係婚後耐左先咁?一段夫妻關係,係相向,要一齊keep....冷戰冷暴力係比鬧交更差。希望你地可以傾下,溝通多d

複式洋房

你真慘

男爵府

khkaren 發表於 23-12-6 12:34
因為唔想小朋友太晏返屋企,佢會逢星期一自己先食飯再接小朋友放學返屋外家食晚飯,佢自己就返屋企沖完涼 ...

當日星期一,即佢都有接小朋友返屋企,點解會咁遲出現?

複式洋房

回覆 khkaren 的帖子

睇你頭POST我會覺得你小題大做
睇你UPDATE我覺得你老公唔係好專重你
我覺得兩者係有好大關係
但我唔知邊樣係因邊個係果
如果你離唔開佢GE我認為都係由自己做起
我地改變唔到人地只可以改變自己
試下平心靜氣唔好乜都黑面同激動先
睇下過一段時間可唔可以同佢建立到一個有效GE溝通方式
我相信鬥西唔會係美好婚姻GE要決LOL

BTW色心起就叫向你示好我真係睇唔透 LOL

珍珠宮

khkaren 發表於 23-12-11 11:04
4 > 佢成日話我拒絕佢,同上網睇嗰啲派帽嘅女人表現一樣,我立即熌著咗,爆佢話你有真憑實據就拎出嚟,我 ...
好少男人會咁話老婆,就算嬲緊大家都唔會講呢啲,你老公平時把口係咪都係得罪人?唔理你感受?

大宅

crazypaper 發表於 23-12-11 10:34
1. 可能其實心底裏,同你父母一齊唔太自在,所以唔想一齊食,只係男人唔想講出口,行為已反應咗問題出現

2 ...

4 > 佢成日話我拒絕佢,同上網睇嗰啲派帽嘅女人表現一樣,我立即熌著咗,爆佢話你有真憑實據就拎出嚟,我行得正 企得正驚咩呀!

珍珠宮

1. 可能其實心底裏,同你父母一齊唔太自在,所以唔想一齊食,只係男人唔想講出口,行為已反應咗問題出現

2. 好多男人都係唔鐘意講野,會同你講野又俾到反應既男人真係唔多,同埋大家想法有機會完全唔一樣,要自己學會調節,同埋企佢角度諗下,或者你會明白

3. 性生活嗰到可以坦白講多幾次,如果唔太夜,就唔好拒絕

4. 佢話你出面食飽,呢句如果指性生活,對老婆係好侮辱,應該即時同佢講呢句說話傷害性,佢侮辱你,侮辱埋佢自已

cathngai    發表於 24-4-19 18:02

大宅

khkaren 發表於 23-12-9 14:03
咁大家都同意嘅都唔叫傾咗?

夫妻真係唔好冷戰。有啲咩你覺得唔開心就傾清楚。佢遲到15分鐘其實都唔係好大件事,當時間就到就問下佢幾時到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊