夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

khkaren 發表於 23-12-6 13:26
我哋之前兩日已經一家食咗飯慶祝,正日就食蛋糕
早兩日一家已食飯慶祝咗,正日你只吃蛋糕,佢係咪覺得自己吃完飯先返屋企吃蛋糕咪得

別墅

你老公做法唔理想, 不過你哋有食生日飯, 佢都唔係無你心. 因為依件事你哋就冷戰幾日, 另一方面睇, 你婚姻應該無乜其他大問題. 我覺得同佢傾都無用, 佢唔會覺自己做得唔夠好. 唔係所有事都解決到. 兩公婆好多時都係過兩日當無嘢啦. 唔好激氣啦, 祝你生日快樂.

男爵府

khkaren 發表於 23-12-6 09:46
逢星期一小朋友夜晚上興趣班到8點,因為唔想小朋友太夜返屋企做功課所以佢會自己食晚飯再接小朋友放學,之 ...
咁佢既理由都好牽強

大宅

其實最關鍵係你「感覺」如何?是冰封三尺還是個別事件?

複式洋房

其實我個人覺得好小事姐,都一家人預早左食飯慶祝,又唔係完全冇心裝在。

其實會唔會係佢既角度答你唔想已經係答左你拒絕左返去食飯,諗住佢只係上去食蛋糕。而你既角度係已有通知左你既安排,而佢遲左引致大家空等而嬲。

唔高興,即時反應黑面都唔緊要。但冷戰幾日想要對方道歉,就好似誇張左啲。

對有啲男人(唔係咁重視既人)黎講生日唔係一年得果一次,而係年年都有架喇。佢仲預先買埋蛋糕上去,已經好過好多人架喇,有啲男人連日子都記錯或唔記得左都大有人在。

同佢表達你唔開心(炸下型)就算啦,同埋強調你咁重視正日生日,出年正日慶祝囉。

大宅

khkaren 發表於 23-12-6 07:44
我係working mum, 平時返工都係我父母幫我照顧對仔女,夜晚返去外家食飯

星期一係我生日,佢有買蛋糕返黎 ...

男人同女人觀點與角度唔同⋯你老公係唔想跟你果套做⋯堅持己見,覺得自己無唔岩⋯所以佢唔會同你道歉⋯你既問題⋯我諗每對夫婦都面對緊⋯心很累

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

早兩日一家已食飯慶祝咗----其實你老公系咪覺得已經同你食左生日飯,所以上娘家果餐唔當系生日飯,自己一早又有想食既野,所以咪無上黎食,有時候會唔會過分重視自己生日?之前食完而家又食,又唔系汪阿姐生日,不停甘食生日飯,唔好呢家既都會幾煩。

大宅

Sweetsis 發表於 23-12-6 22:14
你老公做法唔理想, 不過你哋有食生日飯, 佢都唔係無你心. 因為依件事你哋就冷戰幾日, 另一方面睇, 你婚姻應 ...

多謝你的生日祝福

我最唔開心係佢成日都唔講清楚同埋冇時間觀念(一直都存在的問題,佢遲到就得,但我遲咗/冇準備好啲野就唔得)

大宅

yuyueng 發表於 23-12-7 09:08
早兩日一家已食飯慶祝咗----其實你老公系咪覺得已經同你食左生日飯,所以上娘家果餐唔當系生日飯,自己一早 ...

我本身都唔係好重視生日嘅人,好似我一直冇要求佢送生日禮物俾我,一家人食生日蛋糕都夠,但我最唔開心係佢成日都唔講清楚同埋冇時間觀念

大宅

kit0845 發表於 23-12-7 01:08
男人同女人觀點與角度唔同⋯你老公係唔想跟你果套做⋯堅持己見,覺得自己無唔岩⋯所以佢唔會同你道歉⋯你 ...

心真係好累,好多時候都吞氣忍聲,叫自己吞咗去算數,同佢講又話我發脾氣,西面

大佬呀!你對我態度差就得,我就唔可以同你講?!

伯爵府

khkaren 發表於 23-12-7 09:49
心真係好累,好多時候都吞氣忍聲,叫自己吞咗去算數,同佢講又話我發脾氣,西面

大佬呀!你對我態度差就 ...

唔好嬲,有時男人思維上係覺得女人煩。

或者我旁人咁睇,佢一開始都有話唔想上去食飯?(表達左)但你要佢一齊食。最後佢無得say No 但身體又好誠實咁食左先返。
呢度,佢有表達佢想法只係你期望佢一齊食。

好多男人處理矛盾都唔善於溝通,又或者覺得溝通都係比女人推翻,講黎都無用。所以選擇左沈默。

大宅

回覆樓主:

更新

多謝大家聽我傾訴 我已經冇之前咁嬲,但⋯

尋晚我老公有少少主動示好,但揀咗一個唔啱嘅時候:喺我尋晚瞓覺瞓得勁冧嘅時候,佢有無啦啦走入房毛手毛腳,我之前有同佢講過我最唔鍾意我睡緊覺嘅時候騷擾我,仲要我就嚟m到個胸勁痛,被佢嚇一大跳之下就叫佢唔好搞我,之後佢就發脾氣話你出面食飽晒啦! 再隱約聽到佢夜晚自己出咗街,凌晨返番屋企

痴線!次次都係咁,講嘢勁難聽!性生活方面大家有協調,絕對唔會次次拒絕佢(傾過因我平日要6點起身,所以盡量避免平日同埋唔好我瞓緊覺黎搞我,我勁憎),次次都係佢自己唔跟而拒絕佢一次就發脾氣,想點姐!咁傾黎有咩用!

大宅

khkaren 發表於 23-12-7 12:16
更新

感覺佢唔係氹你,其實係自己有需要

茶類愛好者    發表於 24-4-20 12:06
littlefunpig    發表於 23-12-8 16:46

男爵府

積極的人 發表於 23-12-7 14:43

同感

大宅

積極的人 發表於 23-12-7 14:43

真係極度心累
你有需要我就一定要配合?我都有選擇權同睇身體狀況㗎!

子爵府

khkaren 發表於 23-12-7 12:16
更新

我之前睇過篇文章,男人唔識表達,佢哋會用求愛做一種溝通手段,佢其實就係向你道歉求和解
女人都要學識男人的思維模式
下下我我我我我,咁夫婦就好難相處

茶類愛好者    發表於 24-4-20 12:08

大宅

cupid0627 發表於 23-12-7 16:18
我之前睇過篇文章,男人唔識表達,佢哋會用求愛做一種溝通手段,佢其實就係向你道歉求和解
女人都要學識男 ...

明白呀,但佢都要明白有時唔係下下佢想就要有⋯大家之前嘅共識冇跟隨

大宅

2024年龍年勳章

khkaren 發表於 23-12-7 15:36
真係極度心累
你有需要我就一定要配合?我都有選擇權同睇身體狀況㗎!
...

我老公都係咁,又係唔俾佢就走出街,佢都冇諗過瞓緊比人搞醒係好辛苦,講完等於冇講,只為咗自己需要, 好自私

大宅

yinmei1017 發表於 23-12-7 17:49
我老公都係咁,又係唔俾佢就走出街,佢都冇諗過瞓緊比人搞醒係好辛苦,講完等於冇講,只為咗自己需要, 好 ...

EXACTLY !!!
仲要發我脾氣黑我面

大宅

2024年龍年勳章

khkaren 發表於 23-12-7 18:03
EXACTLY !!!
仲要發我脾氣黑我面

仲要講埋啲晦氣說話,做埋啲幼稚嘢,令我更加唔想再理佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊