自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

教育局局長蔡若蓮今日(12月6日)回覆立法會質詢,指今年截至11月,共有31宗中小學生懷疑自殺身亡的個案,比過去5年每年14至25宗多

點解會咁?

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

新聞報得多,小朋友有個潛意識,有壓力唔開心就去自殺=解決方法。

大宅

唔想見到呢d新聞

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

見標題已鼻子一酸

伯爵府

回覆樓主:

仲未計多個大學生

珍珠宮

huiwo太太 發表於 23-12-6 12:48
新聞報得多,小朋友有個潛意識,有壓力唔開心就去自殺=解決方法。

風氣變
而家有啲網上討論區,年輕人年少氣盛
成日講乜重刷、重抽一次
呢啲嘢日講夜講都潛移默化
以為自殺好似去扭蛋咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

大學生都多左

珍珠宮

係囉,講來講去,其實先改革同整頓個教育制度,間接性影響學童心態,就算比到社工幫你都係冇用,老師忙又帶隊又教程,自己都冇時間,仲話要洞悉學生自殺傾向。續...

珍珠宮

回覆樓主:

學校比老師壓力,老師比學生、家長壓力,又話要推高學生成績之餘,但你哋都要多元化學習,參加多啲比賽攞多啲獎。其實中學唔好要求咁多獎項作招徠,吸引新生,優質教師平均分配學校,應該已經改善好多,每一間都有優質教師,啲人就唔會死要入某一間學校爭崩頭,入到中學裏面俾佢多元發展之餘,可以再幫吓成績唔好嘅學生,咁已經可以解決好多問題加上社會風氣又憤世嫉俗。你活得開心,就算家庭有問題,都唔會咁易點著佢地輕生念頭,續...

珍珠宮

回覆樓主:

家長為咩?除咗為經濟,仲要緊張子女成績,如果改善咗以上已經減壓不少,就算家庭壓力都唔會咁輕易燃點起學生輕身嘅念頭。
加上社會風氣,不停講香港冇希望香港倒退香港落後。呢啲影響日積月累,大學生更加面對好多問題,所以唔好樣樣都話唔關教育事,只將所有問題推去家長身上,完全唔關制度事,起碼要嚟個大改革,而唔係而家呢種治標不治本嘅方式,咩投入資源去觀察有輕生念頭嘅學童,將啲科目加啲減啲根本冇用。學生忙到甩轆,仲要讀多一科要計分嘅科目,可能課程又編到又闊又深,根本講唔通。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

其實大學生輕生都唔少

珍珠宮

huiwo太太 發表於 23-12-6 12:48

絕對有關係。。。。依家資訊渠道多,但
媒體自律卻少,為吸眼球一味放負。反而正面開心訊息少。
另外,父母老師期望要求過高,及
小孩逆境經驗及鍛練少亦係原因。

Jpeg74    發表於 23-12-6 17:35

伯爵府

可能菜某腳頭唔好

大宅

回覆樓主:

做父母盡量多關心,少責罵,唔好完全放任,但又唔可以冇要求,真係唔易做

子爵府

現來過早谷學術
少咗時間放係培養小朋友既情緒管理

家長亦要明白每個小朋友資質唔同
資質差催谷都係無用
最重要可以有愉快童年

教育局亦有責任減輕課程壓力

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔知幾時啲人先會醒覺、重新俾番個快樂童年俾小朋友

男爵府

回覆樓主:

學生們壓力太大了,宜家中學功課多到做到半夜12點,明天假期就做到半夜兩,三點,10月考完試但學校又不同科嘅評估小測等,重有默書,我做家長都覺得攰,何況小朋友,自殺嘅只是冰山一角,重有些自殘嘅重有幾多人知,除學校壓力,重有家長和學生本身自己比自己嘅壓力

子爵府

小小兔仔 發表於 23-12-6 15:23
學生們壓力太大了,宜家中學功課多到做到半夜12點,明天假期就做到半夜兩,三點,10月考完試但學校又不同科 ...

自殺係最極端嗰班
後面仲有更多既自殘、抑鬱、壓力大既小朋友

自殺數字升小暗示後整體問題嚴重了好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊