自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個仔修讀電腦科,屋企部電腦已經唔夠佢用,所以想買部好D既腦俾佢
大家有D咩好介紹,去邊到買會好D
因我都唔識得電腦既野,如果買蘋果會唔會好啲

翡翠宮

回覆樓主:

如果desktop,俾阿仔自己買料砌就最啱心水!

珍珠宮

咁大個仲要阿媽替佢選擇

已刪除用户

公爵府

BKFinder 發表於 23-12-7 14:06
咁大個仲要阿媽替佢選擇

佢都未成年,讀緊中學幫佢買有咩問題呀,同埋佢都係岩岩讀電腦咩都仲未識,佢點會自己識得出去買呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mac book pro

公爵府

fong2005 發表於 23-12-7 14:09
俾錢佢自己去買啦
讀電腦邊駛阿媽揀俾佢?

佢係成年人既就梗係唔需要幫佢揀啦
讀緊中學幫佢買有咩問題呢

翡翠宮

lingwu 發表於 23-12-7 14:10
佢都未成年,讀緊中學幫佢買有咩問題呀,同埋佢都係岩岩讀電腦咩都仲未識,佢點會自己識得出去買呀
...

哦,見話修讀電腦,以為大學

舊年幫朋友買過呢部,大學機,$4998,3年保。各大學校友都買得。
https://hknotebook.moss.com.hk/ns/store/M_VTC2023_LE/generic/zh_TW/itf/detail/32612/IdeaCentre%203%20-i5,%20Cloud%20Grey-

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lingwu 發表於 23-12-7 14:01
個仔修讀電腦科,屋企部電腦已經唔夠佢用,所以想買部好D既腦俾佢
因我都 ...

讀電腦意思係指中學修ICT?中學電腦學嘅好皮毛,如果係普通一般嘅電腦已經足夠。

已刪除用户

公爵府

fong2005 發表於 23-12-7 14:19
當然有問題⋯父母心入面仔女永遠長不大
但中學生其實已好大個人
佢地識選擇自己想要嘅野

咁我仔小學嘅時候我都已經放曬手
功課嗰啲完全唔需要理會, 而家係一齊商量同佢買部好啲嘅電腦問下大家有咩好介紹咁啫

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-7 14:18
讀電腦意思係指中學修ICT?中學電腦學嘅好皮毛,如果係普通一般嘅電腦已經足夠。

...

因為佢又想話打機快啲各樣嘢都快啲咁橫掂都係買喇就想買部好少少嘅畀佢哋咁囉

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔中學,7月時同d同學出左去黃金2次,應該同d同學一齊睇電腦野,我估佢d同學電腦叻過佢,佢又係買黎想打機,最後買左部砌機返黎。

佢前後講左幾次話想買機,同d同學去完第2次返黎話已經落左$200訂 到攞機時,老公陪佢出去攞,順便比尾數。
attach0/tmp/phpK02AtT
attach1/tmp/php0kmUi4

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lingwu 發表於 23-12-7 14:22
因為佢又想話打機快啲各樣嘢都快啲咁橫掂都係買喇就想買部好少少嘅畀佢哋咁囉
...

講到底係打機唔夠快
真正鍾意電腦嘅人係會自己研究,我啲仔讀電腦,中三已經同同學自己砌機。

如果乜都唔識就買廠機啦又有保用,叫佢自己研究下,再落黃金睇下啦,再唔係就買部 laptop 都夠用。

侯爵府

畀面勳章

lingwu 發表於 23-12-7 14:22
...

https://www.asus.com/hk/laptops/for-gaming/tuf-gaming/asus-tuf-gaming-f15-2023/
我仔今年買左呢部,有個以前做it的朋友介紹買的,岩打機用,散熱快

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

砌機, 大約2萬, 貴在張display咭, 唔使咁勁就豐儉尤人

男爵府

回覆 lingwu 的帖子

讀電腦就唔應該買 Apple (MacOS) 機, 你應該了解吓佢學校要求佢哋要用咩軟件, 好多電腦科嘅軟件都無出 MacOS 版本, 變咗要喺 Mac 機上裝 Virtualizaiton 再裝返 Windows 嚟行呢啲軟件, 效能反而大打折扣, 加上 Mac 個 Keyboard Layout 同 Windows 有少少分別, 用起上嚟會無咁順手...
中學程度嘅電腦科都係啲理論性皮毛嘢, 對電腦嘅要求亦唔會話好高, 寫吓 program 亦唔需要高效能運算, 其實好多時都係用 office 做吓文書嘢多...

建議你 set 個 budget 比佢自己選, 話晒都係佢用, 中學生大個仔架啦, 比個任務佢自己做吓資料搜集比較吓, 最後由你拍板...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Rainy 發表於 23-12-7 14:39
砌機, 大約2萬, 貴在張display咭, 唔使咁勁就豐儉尤人

係,如果為打機,就會揀display card
否則無咩特別需要買貴的,修電腦都係,除非涉及設計嗰d

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

lingwu 發表於 23-12-7 14:01
因我都 ...

要laptop還是desktop
Intel vs AMD
打機要求display card高啲
唔打機中學生用內置display普通就可以
畀個預算出嚟去舖頭夾下價錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊