論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

姐姐嚟咗幾個月,做野正正常常。
如果你發現佢有偷屋企非貴重物品的習慣,你會點處理?🙈

子爵府

回覆 appleh123 的帖子

咩叫唔貴重? 拎走一啲唔屬於佢o既嘢,就係偷,唔會理係貴唔貴重,再者你點確定佢下次偷唔係貴重嘢

我會搵人,跟住炒,呢段時間就小心財物

複式洋房

唔貴重嘅野 ---> 例如 未用過嘅新電池,小朋友未開嘅新頭飾,必理痛,紙巾 等呢類日用品
平日好難察覺,但要用時又無晒

其實係咪好多姐姐會偷僱主嘅日用品,然後放假寄返家鄉呢?

子爵府

我唔知係咪,因為我屋企嗰個我無發現有咁o既行為

你講嗰啲日用品,會唔會係佢轉售俾其他人換錢,手腳唔乾淨,你自己小心啲啦

子爵府

一定要挑明黎講:先告訴姐姐你發現某件東西不見,同埋你好清楚你地自己沒有用過,如姐姐承認她拿,跟住你就要重申規矩,即係不經你許可不可私自挪用屋企野。
如此幾次可以大大降低工人偷野機會,而且發現一次講一次。
擅自拎走別人東西不分貴賤都係偷。 如果你不講,通常工人不斷偷野都係認為原來顧主並不十分在意。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

而家偷D平野, 睇吓你有乜反應, 若你無理, 就偷貴嘅。

無論偷貴定平, 三隻手, 我一定炒。 話之工人掂到會飛。 費事放隻老鼠在米缸。

複式洋房

多謝大家意見!!
我今日同佢講咗,我間唔中會check cam, 拎之前一定要同我哋講聲。佢態度良好,希望有聽入耳 😅

大宅

會唔會太大量呀?
無野係唔值錢,唔係自己野就唔應該袋落袋架喎,
手腳唔乾淨好難接受

大宅

其實我請甘多個, 無一個係冇偷! 爭在偷日用品/小朋友衣物公仔/小朋友organic 食材/衫褲鞋物! 仲有share 洗手間的話, 貴的Skin care 一定要擺開, 除非你吾care!

大宅

我會叫佢自巳比錢買, 仲有賠番拎走佐既野! 不過佢地實吾認偷. 我會要求bag check, 因為屋企不斷5見野, 同佢講bag check 係想證明佢係清白. 佢地通常都ok.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊