自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

阿玥兒 發表於 23-12-12 08:38
問題係呢到係香港
未必個個客人對西餐有認識
唔係食開西餐既人根本唔知咁多人
但係就算係香港西餐廳講tap water都係極之正常,轉用英文講你會唔會舒服D?如果餐廳提供tap water我會預期係可飲用tap water,個分別只係你會預計香港餐廳既tap water係處理過。

大宅

CathyLss 發表於 23-12-12 08:49
但係就算係香港西餐廳講tap water都係極之正常,轉用英文講你會唔會舒服D?如果餐廳提供tap water我會預期 ...

我覺得根本連tap water都唔洗講
就咁倒杯水比客人咪得囉
咁就唔會引起投訴 侍應亦都好做

同個客人講水喉水 擺明串客人咁

Skytree1000    發表於 23-12-12 11:02

水晶宮

幸福花海 發表於 23-12-12 07:26
呢間都係貴價餐廳,咁既服務態度好差,就算係水喉水都應該係過濾過適合飲用,唔會比普通水喉水人飲係嘛,專 ...

同意,事實係有過濾嘅水,咁講過濾水唔得咩 係要強調係水喉水,感覺係直接開水喉倒比你飲咁,呢啲服務態度正常嚟講更係唔掂啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

幸福花海 發表於 23-12-12 07:26
呢間都係貴價餐廳,咁既服務態度好差,就算係水喉水都應該係過濾過適合飲用,唔會比普通水喉水人飲係嘛,專 ...

似乎樓上一面倒認為樓主系西客,無錢入貴價西餐廳想飲杯免費水,然後比人串飲水喉水好正常,叫樓主去茶餐廳飲。

餐廳講句普通水點都好過話水喉水,餐廳打工既最憎就系有客增加自己工作量,一晚得2-3枱客最好。

翡翠宮

畀面勳章

minniemouse131 發表於 23-12-12 07:14
態度問題囉,你咁都聽唔出?唔係嘛?!

樓主描述,待應只係講左水喉水,這是客觀的事實描述,串唔串是主觀的感覺,我不在現場,無從判斷。
如果人地只係講左一句水喉水,我真係聽唔出有咩態度問題,難道講tap water就正常,講廣東話就叫做串?
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

正式西餐廳同Steak house 都會係咁! 樓主第一次去Pizza Express ? 過濾飲用水统稱Tap water , 咪咁大驚小怪啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 23-12-11 23:01
好多餐廳都供應tap water、mineral water同sparkling water,有咩問題呢?
係囉,我估係樓主唔識
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

阿玥兒 發表於 23-12-12 08:52
就咁倒杯水比客人咪得囉
咁侍應想清晰D都無錯丫?西餐廳咁多種水,分清楚無咩問題。如果唔係態度唔好,我唔會覺得人地串。其實你話香港好多人唔食慣西餐唔知道西餐廳會講tap water,咁你宜家知道了,下次咪唔需要有hard feeling。

翡翠宮

畀面勳章

就咁倒杯水比客人咪得囉

既然有其他收費水,佢當然要講明俾你嗰杯係水喉水。
日日是好日

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

樓主要去多啲高級少少嘅 Steak House 啦,可以增進知識唔會俾人笑
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

阿玥兒 發表於 23-12-12 08:38
問題係呢到係香港
未必個個客人對西餐有認識
唔係食開西餐既人根本唔知咁多人

有啲人係唔想飲水喉水,侍應係應該預先講比客人知,等客人知道,自己決定是否接受

子爵府

2024年龍年勳章

外國係叫tap water
Be Happy

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

florapang0426 發表於 23-12-11 23:29
之前有個post都有講過,如果連水都提供唔到,亦唔好怪人唔再去

好多西餐廳不提供水的,要叫飲品/買支裝水

男爵府

mother904 發表於 23-12-12 08:57
樓主描述,待應只係講左水喉水,這是客觀的事實描述,串唔串是主觀的感覺,我不在現場,無從判斷。
如果人 ...

樓主自信心不足玻璃心,客觀描述事實都覺得侍應串佢,其實講tap water 正常不過,我自己都會要求tap water,難道我又是自我侮辱咩

男爵府

無錢返大陸食啦。

珍珠宮

康媽 發表於 23-12-12 09:14
外國係叫tap water

Tap water 中文就係水喉水

珍珠宮

阿玥兒 發表於 23-12-11 22:52
今晚真係有D嬲話說 同朋友食飯
揀左去PizzaExpxxxx
坐低問侍應攞杯水

‘’無普通一杯杯既水咩?‘’
都幾串

答你係tap water其實好正常

珍珠宮

yuyueng 發表於 23-12-12 08:55
似乎樓上一面倒認為樓主系西客,無錢入貴價西餐廳想飲杯免費水,然後比人串飲水喉水好正常,叫樓主去茶餐 ...

tap water係事實

普通水?有幾普通?好似想掩飾啲咩咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

就咁倒杯水比客人咪得囉

會唔會諗多咗?講事實都叫串?難怪唔少人覺得香港客人難招待
侍應問我飲咩,我都係答 tap water

大宅

sogreen 發表於 23-12-12 09:20
無錢返大陸食啦。

每個星期都好多人北上玩
香港人再唔檢討下
遲早行行都無生意

一句叫人無錢就返大陸食
有錢就要留香港消費?
香港人對腳就係最好既證明

去日本去臺灣 北上
都比留係香港消費既人多

Skytree1000    發表於 23-12-12 11:05

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊