自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

水晶宮

阿玥兒 發表於 23-12-11 22:52
今晚真係有D嬲話說 同朋友食飯
揀左去PizzaExpxxxx
坐低問侍應攞杯水

其實呢….好多西餐廳都係咁,可能你比較少食依方面嘅餐廳,算啦,唔鍾意咪唔好去囉,鹹魚青菜,各有所愛,我反而幾鍾意依間嘢個兒童餐唔錯又平! 唔使下下要就住小朋友食乜我自己就要食乜。 下次去過第二間啦。不過而家正常嘅西餐廳其實依個係正常做法一定會係問你有咩水水係必定會收錢㗎。tap water 除外

水晶宮

hahaha1231 發表於 23-12-12 08:21
開奶用你夠膽用餐廳水,就算熱都唔知乾唔乾淨,開奶多數自備水
餐廳未必提供比你
...

有帶
但用完

間中一次半次
唔計較得咁多啦

水晶宮

panda361 發表於 23-12-12 05:45
你現在明白,點解咁多人北上消費。
在門口等位,已經有飲品,同零食。

依個case又唔關事,其實呢啲西餐廳不嬲都係咁㗎啦。不過 tap Water中文可能真係難頂啲。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

應該係侍應態度問題 。

伯爵府

野原美冴 發表於 23-12-12 06:54
local茶餐廳多數一坐下就有杯水呀。

所以茶餐廳都做到,
Pizza E xxxx 應該學吓

大宅

MIYUKIFONG 發表於 23-12-12 10:03
以前做過西餐廳,經理係教我哋講過瀘水,唔會答客人水喉水。

咁答就順耳好多
過瀘水同水喉水完全係兩個世界

明明攞杯水咁簡單既事
都要搞到個客唔舒服

翡翠宮

畀面勳章

幸福花海 發表於 23-12-12 09:50
其實無論係㷛過既水或過濾既水都係來自水喉,點解要強調水喉水呢?外國人係飲水喉水的,當然咁講無問題, ...

西餐廳一向對呢類問題分得好清楚,有幾種水,有收費有不收費,不收費的就係tap water,我反而覺得要講清楚,有客人不接受水喉水又想飲水,就要考慮要枝裝水。

如果去一間正規西餐廳,聽到侍應咁講,我完全可以接受,因為清楚西餐廳就係咁。

有朋友去我屋企,我當然唔會話倒杯水喉水俾人,因為我家沒有收費水。但我會講清楚俾人飲啤酒、果汁、茶定水。在我黎講,水喉水只係一個名稱,我家都係飲水喉水,當然有裝濾水器,倒出黎就直接飲,亦都試過係朋友面前,開水喉倒左杯水俾佢飲。

日日是好日

珍珠宮

Skytree1000 發表於 23-12-12 10:09
所以茶餐廳都做到,
Pizza E xxxx 應該學吓

但係茶餐廳杯水大部分人唔係用嚟飲呢,最驚啲人喺pizza express 有樣學樣攞杯水嚟浸餐具咋

水晶宮

回覆 whyyou 的帖子

https://www.mpweekly.com/culture ... %a1%e6%b0%b4-148973

公爵府

阿玥兒 發表於 23-12-12 08:38
問題係呢到係香港
未必個個客人對西餐有認識
唔係食開西餐既人根本唔知咁多人

你話你唔認識西餐,咁而家人哋就係直接話俾你知係水喉水囉!
咁你都唔滿意?
好多時西餐都係tap water黎㗎啦!
你話要普通水吖嘛,你夠有問題啦,咩叫普通水呀?

伯爵府

我覺得樓主嘅重點係侍應態度差,
專登無禮地強調水喉水,
好等客人選飲付費樽裝水,

個waitress 其實主動offer 水比客人放下枱面便可以,
不用大聲講水喉水這些多餘無禮的話,免起紛爭

珍珠宮

回覆樓主:

係水喉水㗎喎,我去到都係問佢攞tap water。否則你想佢俾咩水你?
去歐洲英國想攞免費水都係叫tap water, 樓主你係咪敏感咗啲?
至於佢有冇煲有冇過濾你可以問下嘅。

大宅

minniemouse131 發表於 23-12-12 09:51
無論講中文/英文都有問題,待應跟本唔講呢幾個字,你話同場如果樓主個FD講,咁就唔同,係身份問題,有D嘢就 ...
我真係唔覺有咩問題,講tap water係西餐廳黎講正常不過,就算係香港西餐廳都係。講水喉水係少D既,不過翻譯做中文可能係侍應唔知樓主識唔識英文?

好多西餐廳會問要sparkling water or still water,有D會問埋tap water。人地最初無問,之後你話要“普通水”,咁講返有tap water有咩問題呢?有次係餐廳我猶疑緊要唔要叫水,因為次次飲唔曬,佢都提出問我要唔要tap water,唔通我又話人地睇唔起我?其實根本好多人飲開既水就係tap water,有幾多人係日日屋企都飲枝裝水?只係你好少咁叫話飲水喉水,但西餐廳係分得好清楚的。

男爵府

你朋友講嗰句,都好似有d問題喎,個咩字我感覺到無乜禮貌

珍珠宮

mommyli 發表於 23-12-12 08:12
可能講英文tap water無咁ung耳掛。平時大路西餐廳都會問bottled or tap water,可能樓主聽唔慣?
...

唔好再串樓主喇,佢應該係一個敏感嘅人。幾多人同佢解釋都無用。

伯爵府

whyyou 發表於 23-12-12 10:12
但係茶餐廳杯水大部分人唔係用嚟飲呢,最驚啲人喺pizza express 有樣學樣攞杯水嚟浸餐具咋
...

又唔一定,
都見好多人係會飲,
至於去到PE 如果客人堅持浸餐具,
也是客人的選擇,無需驚

伯爵府

mother904 發表於 23-12-12 10:12
西餐廳一向對呢類問題分得好清楚,有幾種水,有收費有不收費,不收費的就係tap water,我反而覺得要講清楚 ...

講真,我都幫襯唔少西餐廳,高级同唔高级都有,包括樓主呢間,印象中有啲高級餐廳只有收費水,無免費水,但無試過有強調係水喉水的。當然介唔介意好個人,呢啲係個人感受,無話對錯,幫唔幫趁自己選擇

翡翠宮

畀面勳章

Skytree1000 發表於 23-12-12 10:18
我覺得樓主嘅重點係侍應態度差,
專登無禮地強調水喉水,
好等客人選飲付費樽裝水,

但係樓主朋友問人地「無普通一杯杯既水咩?」都幾無禮貌
日日是好日

子爵府

回覆樓主:

啊樓主,你似乎仲未回應你當時的態度係點? 如果你一樣態度唔好,侍應一樣以同樣態度去答你,真係無問題囉!

珍珠宮

whyyou 發表於 23-12-12 09:55
乜唔係distilled water 咩? 點解變咗still water?

Still 係無氣水,gas 或 sparkling 嘅相反

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊