自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

2024勳章

最近網民熱議香港最好不好住的地區,當中有不少地區都上榜,以下為大家整理出Top 5排名,其中港島半山區居然都有份,相當令人意外!

Top 1.將軍澳/康城 – 似大型監獄
綜合網民的留言,第一名最不好住地區是將軍澳與康城,網民笑指「將軍澳,人太多,好似大型監獄咁,返工已經好攰,返到屋企附近周圍都係人」、「我住緊,由返工出門口嗰一刻,到返到屋企嗰一刻,都完全感覺係粒社會齒輪,港鐵同巴士就係條輸送帶」、「一式一嘅既商場,唔搭多幾個站出去都搵唔到其他嘢」、「仲有堆填區啲臭味」、「仲要好濕,死症嚟,周圍發霉,濕熱起上嚟體感好辛苦」。

Top 2.深水埗區 – 品流複雜
大多港人對深水埗區的印象都是「低下階層區」,網民表示深水埗「樓太舊,周圍超多公屋,太多南亞同睇落似道友嘅廢老,內街夜晚9點後應該係人間禁地」、「之前我個frd住個頭,過十點後都唔敢出街」、「ssp真係狗也不X」,大嘆該區即使交通再方便也掩蓋不住品流複雜的安全問題。

Top 3.觀塘區安達臣山 – 交通配套出事
不知道大家有沒有聽過安達臣道呢?沒有的話又有沒有聽過秀茂坪?還是不知道在哪裡嗎?觀塘總聽過了吧!安達臣道就是觀塘區與西貢區的分界線,位置在山腰之上,可想而知地理位置十分不方便。網民稱交通極為不便「落一落官塘都塞半個鐘,多新香港人,地獄20層𨋢」、「成街地盤」,根據以上種種原因,於是被網民評選為「最不好住Top 3」!

Top 4.上水/粉嶺 – 新界北衰在偏遠
說到不方便,每次都有熟悉的面孔上榜,那就是新界北區上水和粉嶺區,網民直指該區太偏遠,「出九龍又遠,揸車又易塞死曬,無乜商場」,再者因為地理位置靠近大陸,以致日常生活中都有大量內地人,感覺是「脫離了」的香港生活。

Top 5.港島中半山區 – 塞車加無嘢食
港島中半山是香港的傳統富人區,居住在中半山也是身份的象徵,然而卻有網民提出中半山其實沒有想像中的好住,直言「完全唔明點解d人咁迷戀中半山,日日塞車,半夜返屋企試過見到野豬」。再者大彈該區在夜晚想食宵夜「完全無選擇」,交通方面「星期六/日call車都有排等,一係同人鬥加錢(雖然我知有錢人唔care,但去銅鑼灣都要加$50」。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

個人覺得:上水粉嶺好過屯元天

BBG1    發表於 23-12-13 11:42

伯爵府

回覆樓主:

中半山路又窄,交通又唔方便

侯爵府

2024年龍年勳章

第一名最不好住地區是將軍澳與康城,但日出康城是在將軍澳區內,日出康城的屋苑確實太多了,平心而論,將軍澳區很大,有些地方還不算太擠。而且山頂的豪宅比將軍澳更潮濕。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

978212 發表於 23-12-13 09:40

以前去親上水都係因為想食鳳鳴居,依家旺角有分店,直程幾年都冇去過上水

子爵府

安達臣山~交通勁不便, 超多新香港人

子爵府

2024年龍年勳章

兩度都有朋友住
但我鐘意屯門多啲

Life must go on

男爵府

2024勳章

angelfan07 發表於 23-12-13 09:55
以前去親上水都係因為想食鳳鳴居,依家旺角有分店,直程幾年都冇去過上水

...

鳳鳴居? 好好食?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

牛年勳章

FTR603 發表於 23-12-13 10:04
鳳鳴居? 好好食?

同問。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我成日揸車去深水埗、北河街街市買餸~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

牛年勳章

屯元天都偏遠呀,不過好似新商場多D。
係咪有左屯馬線好左好多?
東鐵線,如果上水快D連到錦上路,两邊通就好D。
上水粉嶺真係遠,出九龍塞車。

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

日出康城好有壓迫感, 好似透唔到氣咁!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

如果講交通、我又唔覺得深水埗衰過上水、粉嶺喎、去旺角十分鐘已經到~

由於深水埗、多數低下層居住、所以品流有些複雜、但整體上、我覺得治安都是安全的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

大力大力 發表於 23-12-13 10:10

你貪平

伯爵府

SKLH 發表於 23-12-13 09:40
中半山路又窄,交通又唔方便

Agree
有錢都唔會想住半山及山頂豪宅

珍珠宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 23-12-13 10:10

你日頭去吖嘛,人地講緊夜晚治安麻麻喎。如果一個女人夜晚去ssp四周都係南亞人,你話唔驚就假

男爵府

上水,粉嶺ok, 沙中綫方便

伯爵府

JoeyJoey 發表於 23-12-13 09:55
安達臣山~交通勁不便, 超多新香港人

但街尾 就係林青霞都住喎⋯

覺得安達出市區尚算快,
冇tko 上水咁遠

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

100年前住半山可以君臨天下,當時大部分人無車,條路就算窄啲都冇問題,根本唔會塞車。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊