自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

侯爵府

牛年勳章

有一點唔係太明,遺產承辦書係要21歲先合資格申請,但樓主自己夠年齡時點解唔以自己名義申請先?保險係分開兩份,理應可獨立處理,唔太明白點解一直要第細妹夠21歲,而多年嚟樓主有冇向銀行查詢自己份保險狀況?

侯爵府

Mineko 發表於 23-12-13 20:21
我妹 2星期前帶左我和佢既2份保單正本 去分行 比左遺產承辦書 .. 佢哋當時話 搵到我妹record 但搵唔到我果 ...

你問佢係搵唔到,定張單比人取消咗!睇吓銀行點答!
如果佢同你講真係搵唔到,你同佢講咁我手上呢份保單係咪假㗎?睇佢點答,你去問佢嘅時候記得要錄音!
儲蓄單即使到期都唔一定要即刻攞,可以繼續放喺度等佢增值!所以係冇可能冇記錄!除非恒生保險張單特別啲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tpyjasmine 發表於 23-12-13 21:46
咁大鑊?保費有比開
但因為佢哋冇記錄就唔賠
人壽單, 如果唔係欠款, 反而問題唔大, 因為保到100歲嘛, 樓主果D係儲蓄單, 所以先有到期日..........
放下自在

大宅

東張

子爵府

糯米米糍 發表於 23-12-13 21:58
有一點唔係太明,遺產承辦書係要21歲先合資格申請,但樓主自己夠年齡時點解唔以自己名義申請先?保險係分開 ...

我夠年齡果陣 遺產承辦處 要我有足夠既保證金 先肯出遺產承辦書 … ( 因個妹未夠21 .. 佢地要求我有足夠保證金 保障我妹份保險 保險公司又拒絕透露份保險有幾錢 ) 所以最後 等到我妹都夠21歲先搞果份遺產承辦書

子爵府

shobi 發表於 23-12-13 21:46
其實佢當初唔使等,佢攞晒文件直接去同銀行講佢係遺產承辦人,咁母親所有資產同保單就轉晒俾家姐,家姐就 ...

但樓主話未夠21歲整唔到份遺產承辦
咁銀行都會話無文件做唔到
樓主如果你係去普通屋邨分行,我覺得啲職員係廢嘅唔識
而且聽落咁複雜,佢哋都只會叫你打上保險部問

有冇親戚朋友係強勢啲嘅,揾佢一齊去總行揾保險負責人同你跟
或者直接上投訴部,唔使晒時間同啲小職員講

子爵府

cattz288 發表於 23-12-13 22:00
人壽單, 如果唔係欠款, 反而問題唔大, 因為保到100歲嘛, 樓主果D係儲蓄單, 所以先有到期日..........
...

我份保單上寫明 萬一付款人 (我媽咪) 過世後 銀行會繼續幫我供 . 所以媽咪過世後 我地比晒死亡證明佢哋 .. 銀行係繼續供 .. 直到2014到期

子爵府

_kapo 發表於 23-12-13 22:02
但樓主話未夠21歲整唔到份遺產承辦
咁銀行都會話無文件做唔到
樓主如果你係去普通屋邨分行,我覺得啲職員 ...

係呀 當年去左好多次
次次都話一定要有遺產承辦書 耍走我
遺棄承辦處又唔肯出比我
根本就搞唔到 ..
直到上年我妹夠21 但因Covid 我又返唔到香港
今年先成功申請到 遺產承辦書

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mineko 發表於 23-12-13 22:01
我夠年齡果陣 遺產承辦處 要我有足夠既保證金 先肯出遺產承辦書 … ( 因個妹未夠21 .. 佢地要求我有足夠 ...

其實係咪你地聽錯左? 承繼保單只需要填保單號碼就可以做到, 唔駛咩保證金.....?!
放下自在

子爵府

shobi 發表於 23-12-13 21:59
你問佢係搵唔到,定張單取消咗!睇吓銀行點答!
儲蓄單即使到期都唔一定要即刻攞,可以繼續放喺度等佢增值 ...

佢哋話搵唔到record ..話因私隱問題 佢地唔會keep多過7年(emoji)

象牙宮

Mineko 發表於 23-12-13 22:03
我份保單上寫明 萬一付款人 (我媽咪) 過世後 銀行會繼續幫我供 . 所以媽咪過世後 我地比晒死亡證明佢哋 ...

呀.......咁銀行有晒記錄喇, 咁你有無問今日覆你果位職員, 咁你地搵唔返我份單咁點先....??
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 23-12-13 22:07
其實係咪你地聽錯左? 承繼保單只需要填保單號碼就可以做到, 唔駛咩保證金.....?!
...

保證金 係遺產承辦處要求 唔係銀行
因為要管理未成年受益人..

子爵府

cattz288 發表於 23-12-13 22:09
呀.......咁銀行有晒記錄喇, 咁你有無問今日覆你果位職員, 咁你地搵唔返我份單咁點先....??
...

佢唔答囉 話會再查 …
話搵唔到我份保單 今日 問我叫咩名 話用我名查… 其實一早係分行比晒佢啦 正本都比埋佢睇 … 擺明耍我

子爵府

cattz288 發表於 23-12-13 21:41
咪就係要事主做遺產承辦先搞到囉, 其實媽媽身故,當年兩姐妹都未成年, 應該搵其他成年人做先妥當
...

係呀 但當年無人肯做( 遺產承辦處要求 做遺產管理人係有錢 (好似話 要有同保金差唔多既存款)

象牙宮

Mineko 發表於 23-12-13 22:10
保證金 係遺產承辦處要求 唔係銀行
因為要管理未成年受益人..

受益人?? 你成年後, 應該已經可以做遺產承辦架, 如果因為仲有未成年亞妹, 咁佢係叫你搵多個親友一齊做遺產管理人, 未聽過要保證金喎??!!

放下自在

子爵府

shobi 發表於 23-12-13 21:54
樓主好似淨係話佢個妹唔夠21歲,唔知樓主當時幾多歲!

我媽媽過身時我的14/15歲 妹妹 6/7歲喳 我大妹成9年
當我夠21時 有再去問 又係話要我妹21 .. 唉

侯爵府

Mineko 發表於 23-12-13 22:18
我媽媽過身時我的14/15歲 妹妹 6/7歲喳 我大妹成9年
當我夠21時 有再去問 又係話要我妹21 .. 唉

我想問吓你媽咪係恒生有冇戶口?如果有嘅話你攞返戶口啲錢未?
你睇吓仲有冇月結單,睇吓你媽咪走之前有幾多錢喺銀行?

子爵府

Mineko 發表於 23-12-13 15:45
我媽媽好耐前幫我同妹妹買左2份保險
但佢已過身
我份保險2014到期 可拎錢

既然係2份保險,你夠21歲點解個時唔可以拿?一定要等埋阿妹21歲先可以2個一齊拿保險金?

子爵府

cattz288 發表於 23-12-13 22:16
受益人?? 你成年後, 應該已經可以做遺產承辦架, 如果因為仲有未成年亞妹, 咁佢係叫你搵多個親友一齊做遺產 ...

遺產承辦處, 要求 銀行戶口 要有同保金差唔多既存款 .. 同埋我哋問過幾次 銀行都唔肯講到底有幾多錢!

男爵府

2024年龍年勳章

Mineko 發表於 23-12-13 15:45
我媽媽好耐前幫我同妹妹買左2份保險
但佢已過身
我份保險2014到期 可拎錢

搵東張幫手

首頁
34567...21

尾頁

跳至