自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

試過 claim未?
見到條款咁寫.
中銀旅遊保險當中的旅程延誤或取消旅程行程保障並不適用於使用香港航空的乘客。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我有買開,你係喺官網定係旅遊網見到呢項條款?俾條link我睇睇?(旅遊網資料可能outdated)。
據我所知官網依家已經無咗呢項條款喇喎

象牙宮

hfl2000 發表於 23-12-17 13:56
我有買開,你係喺官網定係旅遊網見到呢項條款?俾條link我睇睇?(旅遊網資料可能outdated)。
據我所知官網 ...

想問你係咪買家庭保?

官網未詳細睇.

係呢度睇到.睇到更新日期1/12/2023
https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/%E4%B8%AD%E9%8A%80-bocgi-%E6%97%85%E9%81%8A%E4%BF%9D%E9%9A%AA-%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E%E4%BF%9D%E9%9A%9C

侯爵府

mercurycc 發表於 23-12-17 13:59
想問你係咪買家庭保?

旅遊網outdate哂啦,香港航空同中銀保險依家有合作㗎,點會唔包 https://www.hongkongairlines.com/zh_HK/FFP/earn/partners-bocgi (經FWC link買有FWC積分儲,不過保費貴啲,自己比較吓)
依家無論係中銀集團保險既「環宇遨翔旅遊保障計劃」 https://www.bocgins.com/untrv/index.html?url=html/home/home.html&channel=HKAIR&product=1002
定係中銀自己本身既「環宇智選旅遊保障計劃」 https://www.bochk.com/m/tc/insurance/travel/universal.html
都已經無咗呢啲條款,你去官網睇佢啲文件為準啦。

象牙宮

hfl2000 發表於 23-12-17 14:13
旅遊網outdate哂啦,香港航空同中銀保險依家有合作㗎,點會唔包 https://www.hongkongairlines.co ...
係屋企人話要買比我睇,
就係覺得奇怪,

未睇官網呀!
唔該晒!你買開?
幫佢接家庭保,但唔洗入仔女名?
問客服保險要明天才有人聽.

侯爵府

mercurycc 發表於 23-12-17 14:18
係屋企人話要買比我睇,
就係覺得奇怪,

我喺中銀app買家庭唔駛填名(但只限配偶& 18歲以下子女)。
不過如有需要,你係可以要求填名,撳我幅圖右下角個掣就可以填。
attach1/tmp/phpV8hcJU

象牙宮

hfl2000 發表於 23-12-17 14:34
我喺中銀app買家庭唔駛填名(但只限配偶& 18歲以下子女)。
不過如有需要,你係可以要求填名,撳我幅圖右下 ...

我按過,
有選18歲以上,
再按就無寫18歲以上可以出名,

侯爵府

mercurycc 發表於 23-12-17 14:44
我按過,
有選18歲以上,
再按就無寫18歲以上可以出名,

子女係18歲以上?
18歲以上唔屬於「家庭保費」喎,要另外寫名㗎
attach1/tmp/phpLEzauF
attach2/tmp/phpXdji05

象牙宮

hfl2000 發表於 23-12-17 15:02
子女係18歲以上?
18歲以上唔屬於「家庭保費」喎,要另外寫名㗎

因為按一個18歲另一個18以下,
晏d再攞佢機試下先,唔該晒!
你買開claim得快嗎?

侯爵府

mercurycc 發表於 23-12-17 15:09
因為按一個18歲另一個18以下,
晏d再攞佢機試下先,唔該晒!
你買開claim得快嗎?

我啱啱幫你試咗,會係分開咁計保費,18歲以上嗰位一定係要填名啦,家庭(配偶&18歲以下)可以唔填,如有需要都可以撳掣填返。
touch wood我去咁耐旅行淨係claim過一次旅保(大概10萬),大概1個月就收到錢入咗中銀戶口啦,我嗰陣有喺度寫過經歷(極長文),如你有時間有興趣可以當故仔睇睇
想分享吓旅遊經歷&保險索償
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22547516
attach1/tmp/phpFxSwJE
attach2/tmp/phpcHbtTF
attach3/tmp/phpFnFt3G
attach4/tmp/phpWgxxdI

象牙宮

hfl2000 發表於 23-12-17 15:33
我啱啱幫你試咗,會係分開咁計保費,18歲以上嗰位一定係要填名啦,家庭(配偶&18歲以下)可以唔填,如有需 ...
好呀!
晏d睇下,唔該晒!
見有7折佢話抵但未買過呢間.
其實都係買個保障,都唔想claim既!

侯爵府

mercurycc 發表於 23-12-17 16:09
好呀!
晏d睇下,唔該晒!
見有7折佢話抵但未買過呢間.

我開app睇佢話係特選客戶有68折喎,你試吓我呢個code睇吓你用唔用到?
attach1/tmp/phpQA5jBz
attach2/tmp/phpvpO1rH
attach3/tmp/phpgKlXiP

象牙宮

hfl2000 發表於 23-12-17 16:33
我開app睇佢話係特選客戶有68折喎,你試吓我呢個code睇吓你用唔用到?
唔該晒!晏d攞佢電話再試下.

岩睇緊你post,好詳細事主完全康復未?

男爵府

mercurycc 發表於 23-12-17 13:37
試過 claim未?
見到條款咁寫.
中銀旅遊保險當中的旅程延誤或取消旅程行程保障並不適用於使用香港航空的乘 ...

12年前買過,發生事後打去客服問點處理,等左好耐左甘又甘等左好耐,接電話要用英文溝通,之後都唔敢再買中銀旅遊保。
通關後買so黎世 claim過2次,簡單同好快批+收錢。

侯爵府

mercurycc 發表於 23-12-17 16:36
唔該晒!晏d攞佢電話再試下.

岩睇緊你post,好詳細事主完全康復未?

都抖咗大半年先至好返,但上咗年紀骨折始終唔能夠完全康復啦,醫生話啲金屬組件由得佢永久留喺腳,唔會再做手術拎返出嚟㗎啦。平時行路&上樓梯無嘢既,係落樓梯爭啲囉,要慢慢落。
BTW我睇人講過話中銀claim delay/cancel個保障額唔夠&啲條款無咁好(for所有航空公司),呢啲我無詳情了解有咩分別呀,你自己比較吓其他保險公司先

象牙宮

sharebuy 發表於 23-12-17 16:39
12年前買過,發生事後打去客服問點處理,等左好耐左甘又甘等左好耐,接電話要用英文溝通,之後都唔敢再買 ...
12年前應有唔係而家呢間保險公司?
見有會轉公司.
呢兩次claim咩呀?

象牙宮

hfl2000 發表於 23-12-17 16:54
都抖咗大半年先至好返,但上咗年紀骨折始終唔能夠完全康復啦,醫生話啲金屬組件由得佢永久留喺腳,唔會再 ...
睇你講都好嚴重,
而家康復就好!
我跟agent買開既,都係貪方便,
無詳細逐間比較過.
今次係屋企人下星期旅行,
今日問佢買保險未,佢話乜要買咩?
咁耐都未買過,鬧佢先話咁買囉,
咁岩睇到中銀話平喎.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

mercurycc 發表於 23-12-17 13:37
試過 claim未?
見到條款咁寫.
中銀旅遊保險當中的旅程延誤或取消旅程行程保障並不適用於使用香港航空的乘 ...

中銀旅保我好多年前買過,要俾人搶至有得賠,遇到扒手冇得賠,呢世都唔會再買佢

象牙宮

竇漪房 發表於 23-12-17 19:01
中銀旅保我好多年前買過,要俾人搶至有得賠,遇到扒手冇得賠,呢世都唔會再買佢
...
係咪再報警有報案紙才可以 claim?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

mercurycc 發表於 23-12-17 20:04
係咪再報警有報案紙才可以 claim?

有報案紙都要被搶至有得賠,被扒冇得賠

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊