自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔熟悉運作,想請教各位
身處大陸時如果想call車是否要用大陸電話卡綁定高德地圖/喺微信小程式搵滴滴出行就可以?
上網爬文見經高德/滴滴call車見入面好多車揀,是否經呢兩度call嘅車,基本上是但揀一款/是但一間公司都安全㗎?
謝謝

男爵府

回覆 阿笑 的帖子

對呀。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

係...

侯爵府

在微信唔需要特別搵滴滴出行, 只需要在交通出行度點"出行服務", 就有好多間打車公司的車(包括滴滴)俾你揀, 選擇比滴滴多, 而家我都好少打滴滴的車, 通常選曹操, T3的車新淨d

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

naicha 發表於 23-12-18 11:30
在微信唔需要特別搵滴滴出行, 只需要在交通出行度點"出行服務", 就有好多間打車公司的車(包括滴滴)俾你揀, ...

搭單一問,是否一定要有大陸電話?

珍珠宮

zman 發表於 23-12-18 11:33
搭單一問,是否一定要有大陸電話?

係,因為司機可能有需要聯絡你

水晶宮

2024勳章

我用微信入邊個滴滴,安全呀,有授權錄影,有一鍵報警
以前出過事,整頓過。呢兩年好似無咩聽到有安全問題

大宅

回覆樓主:

用微信,服務>交通出行>滴滴出行>輸入地點,畀錢就得,佢有車牌號碼,其實都易睇到架車,而且上車地點亦有顯示,我冇大陸電話,call 過 四、五次,冇失拖過,有次司機話 call我,但飛咗去留言,我又冇細問,因為都上咗車,普通話又唔流利

水晶宮

2024勳章

如果無電話,就一定一定要留心定位是否準確

男爵府

阿笑 發表於 23-12-18 11:13
唔熟悉運作,想請教各位
身處大陸時如果想call車是否要用大陸電話卡綁定高德地圖/喺微信小程式搵滴滴出行 ...

我多數用wechat 滴滴call車,會揀特惠快車同唔揀出租車。

如果有得call大車,可以坐5、6人就好啦,不過冇囉,成日要call2架車。

翡翠宮

mami2000 發表於 23-12-18 12:12
我多數用wechat 滴滴call車,會揀特惠快車同唔揀出租車。

如果有得call大車,可以坐5、6人就好啦,不過冇 ...

吓?好多平台可以指揀商務6座喎

男爵府

lyh80115 發表於 23-12-18 12:35
吓?好多平台可以指揀商務6座喎

大陸朋友同我講過,見到唔代表call 到,深圳好少大車,有次試下call 大車,等左10分鐘,都冇車接,所以之後冇再試,直接call2 部車。

大宅

滴滴Call車安全,而家有車cam全程錄影。有一次我上車後,我叫司機改道去另一目的地,滴滴系統偵察到路線有異常,客服即刻打電話問我是否安全

翡翠宮

mami2000 發表於 23-12-18 13:17
大陸朋友同我講過,見到唔代表call 到,深圳好少大車,有次試下call 大車,等左10分鐘,都冇車接,所以之 ...

咁可能用地圖apps、花小豬呢啲多平台call車apps接單機會大啲,都係漁翁撒網式。

禁止訪問

珍珠宮

睇你對車嘅要求,我好怕有煙味,所以只用專車,直接滴滴裡面落單就OK
唔建議用拼車,唔知咩人坐車上
唔接受快車,好臭好髒,司機都係外地人,有啲喺車度瞓,特別冬天嗰種味係上車即嘔,而且開車開到你吐!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊