自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

近排每個月都會上深圳幾次,差唔多每次都試唔同餐廳。差唔多每間餐廳都可以外帶飲品入去。如果去食火鍋,店員就一定會主動同你放食物落去火鍋,主動加湯,又會提你幾時食得。如果食煲仔飯,又會主動同你撈埋,再逐個碗裝飯。有次食唔晒要打包,店會仲會幫你將食物放入打包盒,再放埋入袋。去過咁多間餐廳,暫時都無見到店員黑面呢

ada0707    發表於 23-12-20 14:50

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

watericeice 發表於 23-12-20 07:50
近排每個月都會上深圳幾次,差唔多每次都試唔同餐廳。差唔多每間餐廳都可以外帶飲品入去。如果去食火鍋,店 ...

香港既任食火鍋比張單亞姐落單都即面黑

大宅

watericeice 發表於 23-12-20 07:50
近排每個月都會上深圳幾次,差唔多每次都試唔同餐廳。差唔多每間餐廳都可以外帶飲品入去。如果去食火鍋,店 ...

岩岩北上完返黎 1 家3 口帶埋1 歲多D 既小朋友
冇遇到你咁貼心既服務 但見到店員雖然好忙 都會同小朋友玩 主動問需唔需要D xxxx?

服務的確比香港好得多 主動同你講聲 幫你留起咩位置既檯 有小朋友比較安全等等

食野慢慢食 冇限時 不停幫你清吉碟但完全冇催你走既意思

地方大 選擇多 真係會心思思成日想上去

水晶宮

以前香港人係唔知到服務係乜嚟 以為冇服務係正常,北上後先感受到咩叫做服務

男爵府

上次買野,新嚟個阿姐好似殺左佢全家咁

講野超無禮貌,記性又差
唔係食開間野,一早XYZ佢

小得就唔會再食

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

只可以講佢哋真係明白自己係做緊服務性行業,為顧客提供服務,香港嘅係認為自己打份工等出糧

la_source    發表於 23-12-20 16:05

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

好服務係當我有需要時,隨傳隨到。

我反而唔鍾意太主動, 不停走來問我要唔要乜、要唔要物, 好騷擾。

瑪瑙宮

大廚勳章

我都好鍾意上去

喺香港飲茶,簡直覺得係有點貼錢買難受

上去飲茶。。先感應到有服務自己係客。。好耐冇感受過侍應得閒幫你睇吓茶壺有冇水。。主動加水仲要唔係一次。。有時仲有啲茶樓見到我隻杯冇茶仲主動斟添。。。

的確深圳飲茶唔係平。。。但係好多時喺大众点评買券其實真係唔貴。。。坐得舒適。。又唔限時。。。最近去深圳食嗰間,幾乎每碟蒸嘅點心都有火爐仔暖住上。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

呢D咪值得俾加一服務費囉
響香港,我唔係要求五星級招待,太后出巡咁嘅排場,唔受氣、有禮貌、互動過程愉快已經好欣慰。

jc2009    發表於 23-12-20 10:45
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

瑪瑙宮

大廚勳章

Giant 發表於 23-12-20 08:29
呢D咪值得俾加一服務費囉
響香港,我唔係要求五星級招待,太后出巡咁嘅排場,唔受氣、有禮貌、 ...

我上星期六喺太子一間普通酒樓食晚飯。。大約8:30到已即刻點餸。。。知道依家酒樓一般都收10點

9.點初都未出條魚。。。追問吓當然係漏咗單啦。。。話等多三個字我哋咪等囉。。

但係其中啲侍應已經吹我哋埋定單先。。。。我同佢講魚都未到菜都未上齊。。。佢個態度就好不滿,咁好似阻住佢收工埋數。。。距離10點仲有好多時間啫。。。

真心覺得點比+1服務費。。點解咁多人會北上?真係唔係冇原因。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 23-12-20 08:24
我都好鍾意上去

喺香港飲茶,簡直覺得係有點貼錢買難受

主動斟茶呢啲動作我只係喺香港5星酒店嘅中菜先有、波士廳都試過有。其他酒樓開茶之後嘜都冇。

大宅

香港消費者講"唔該"好似係唔該你肯彩我咁.

瑪瑙宮

大廚勳章

168138 發表於 23-12-20 08:35
主動斟茶呢啲動作我只係喺香港5星酒店嘅中菜先有、波士廳都試過有。其他酒樓開茶之後嘜都冇。
...

我上星期喺譽八仙食晚飯。。。我留意到嗰晚佢幫我斟咗三次茶。。。

其實平時我放低茶杯,我老公都會幫我添茶。。只係間唔中留意唔到先至會有吉杯情況。。。不過估唔到侍應生都幾快手

其中有日中午就去咗瑰丽軒飲茶。。。佢哋有個開茶嘅小姐。。。我因為食點心套餐,所以包咗基本茶。。。但係佢都經常攞個熱水壺。。。幫唔同枱嘅茶壺添水。。。所以我覺得喺大陸飲茶服務又幾好喎。。。我個二人點心餐都係百零蚊
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

係香港食野,舉手叫服務員舉到手軟都無人理,慘過小學生舉手要去洗手間。叫到佢行來,無心聽你講野,一味叫你等,吾會同你入廚房check 單。。。

瑪瑙宮

大廚勳章

168138 發表於 23-12-20 08:35
...

我都覺得係要五星酒店。。中菜廳先至會幫你開茶斟第一杯茶。。。都有添茶,不過唔會好密囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

ydoris 發表於 23-12-20 08:40
係香港食野,舉手叫服務員舉到手軟都無人理,慘過小學生舉手要去洗手間。叫到佢行來,無心聽你講野,一味叫 ...

深圳好多食肆係主動會望吓你張單睇吓仲有咩未到齊幫你跟。。。

香港係你問佢追佢單,佢都話蒸嘢要等㗎。。。蒸魚係要耐啲。。。。(可能追到第二或者第三次先至肯幫你睇最後發現係漏單)早啲肯幫你check咪早啲發現漏單囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

pomanlife 發表於 23-12-20 07:54
香港既任食火鍋比張單亞姐落單都即面黑

去餐廳叫阿姐寫嘢,佢哋可以扮睇你唔到、我睇你唔到、我真係睇你唔到⋯⋯!!真係想自己落單拎去廚房
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

返左深圳食野先感覺到我係客,係香港好似要乞求人黎幫你咁,仲要比人黑面!所以依家勁少係香港出街食飯,費事貼錢買難受

侯爵府

野原美冴 發表於 23-12-20 08:22
好服務係當我有需要時,隨傳隨到。

我反而唔鍾意太主動, 不停走來問我要唔要乜、要唔要物, 好騷擾。

下面嘅情況只會响香港發生,由其過年前問你買唔買年糕,同食飯時不停問你使唔使點隻龍蝦今晚靚

複式洋房

好多時喺香港嘅,自己落單自由斟水,都係要俾加一。明明係自己招呼自己(emoji)

而且深圳d餐廳枱凳都闊d,坐得舒服d,而且俾你自由揀位坐

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊