自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2024勳章

早前,一位新移民婦人接受訪問的影片在網上瘋傳,片中的婦人指自己用了11年時間才成功申請到香港永久身份證,而目前正與其餘10名家人,一共11人同住380呎的公屋單位。雖然她有永久身分證兼排到公屋已是很多人的夢想,但她卻表示這麼多人迫在400呎唔夠的單位十分痛苦,揚言「廳也是睡人的」。她亦表示丈夫每月薪水只得1.8萬元,但有1萬多元用作「畀家用」,其他家庭開支如屋租、伙食費等則由她自己支付。
除了因為公屋單位細小令大家住得好迫,以及家庭開支問題以外,她亦表示自己不時都會為頭家而與丈夫起爭執,例如有時出街忘記攜帶紙巾,即會被家人指責不稱職,又揚言在教育小朋友的問題上與丈夫的「方向不同」,她認為要報讀英文班,但丈夫覺得無需要並反對,導致小朋友的英文程度較其他小學同學差。以上種種都令她認為現時的生活與預期中有分歧,令她的生活苦不堪言。

事主在訪問片段中亦不禁落淚,哭訴自己有苦說不出,又指「一個人離鄉別井過來這裡,一個人親人都沒有」,加上丈夫不理解自己,令她十分痛心。影片引來大批網民熱議,有網民質疑她為何現時先知與丈夫的理念和步伐不一致,直指「妳自己嫁之前唔知道㗎咩,妳老公呃妳嚟香港㗎? 」亦有網民怒斥她「吹到咁大,冇人可憐你啊」,只因「每隔半年房署都在公屋大堂或電梯內,貼出擠迫戶申請分戶的告示」,更狠批「香港咁慘,上去咪得囉!講咁多做乜啫?」、「特登拎身分證就想離婚啦一睇就知,你喺你老公身上賺咗張身份證啊,抵晒啦」、「眼有淚光有戲」。

大宅

2024年龍年勳章

施小姐幫到你!

weiwai    發表於 23-12-20 18:36

伯爵府

2024勳章

SmallTungmama 發表於 23-12-20 13:12
施小姐幫到你!

施小姐

男爵府

回覆樓主:

11人咁多,係咩家庭成員組成?

子爵府

SmallTungmama 發表於 23-12-20 13:12
施小姐幫到你!

正衰神

象牙宮

呻來做咩,返大陸住咪好。

零食狂    發表於 23-12-21 01:06
la_source    發表於 23-12-20 16:06

男爵府

2024勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

11人都什麼組合的家庭

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

蛋花湯 發表於 23-12-20 13:04
早前,一位新移民婦人接受訪問的影片在網上瘋傳,片中的婦人指自己用了11年時間才成功申請到香港永久身份證 ...

上面冇得睇小紅書咩?嫁落黎大部份都住公屋同老夫少妻,有乜好呻?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

施小姐幫到你!

屍勵山專教人r老綜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

嫁之前唔知男人咩背景既?唔知11個人迫一間公屋?自己攞嚟!不過有d港女都係,迫埋落男家住之後又嘈嘈閉!

侯爵府

強國貪心女人之好戲日常

伯爵府

11個人靠佢老公一個1.8萬人工,可以生活到?

點解佢肥屍大隻唔出去做野?

文章重作,疑點重重

大宅

點解11年後拎到身份證先講?
咁辛苦可以一早返去娘家
為咩等11年?咪就係等張身份證囉

大宅

太多位唔合理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

11人有咩關係?

象牙宮

蛋花湯 發表於 23-12-20 13:04
早前,一位新移民婦人接受訪問的影片在網上瘋傳,片中的婦人指自己用了11年時間才成功申請到香港永久身份證 ...

一共11人同住380呎的公屋單位。「一個人離鄉別井過來這裡,一個人親人都沒有」
那个公屋可以住11个人。 房署要出來解。

有11人同住, 又說1个親人都沒有。
10个人是誰呀。

380呎公屋住11個人!內地嫁香港11年文化差異有苦說不出 (youtube.com)
什麼公屋可以住11個人。
住的是什麼人

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

重作啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

講咁多做乜? 咁辛苦返大陸啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

同埋佢個廢老公全家返返上去住大屋啦

已刪除用户

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊