自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-30 00:08
感謝jm明白同幫忙,管理處話開會傾下可唔可以出封信畀佢,我等緊管理處答覆。但奈何我同管理處提及第400章 ...
大部份人只知有第 4 條, 即係晚上 11 點後不可發出噪音, 一般人係針唔拮到肉, 都唔知有第 5 條, 高級管理人員 (讀過相關學位或證書) 應該知, 但保安唔識唔奇。

你可以印幾張出來畀佢地睇, 順便貼一張响你個教琴鄰居大門!

公爵府

Prosperous 發表於 23-12-29 22:55
1. 佢教琴即係有收入, 要申請商業登記, 要報稅, 可以寫信去稅局告發佢。你錄晒佢一星期 7 天, 彈緊唔同樂 ...

水晶宮

回覆 crystal媽咪 的帖子

呢個幫到手
另外俾個亂beat 佢學生

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-30 00:08
感謝jm明白同幫忙,管理處話開會傾下可唔可以出封信畀佢,我等緊管理處答覆。但奈何我同管理處提及第400章 ...

有用嘅區議員係幫到手

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

疫情限聚期間,我對面都照叫學生上門學琴,學生鞋又放門外,都幾乞人憎吓。
阿女學校上zoom 教吹牧童笛和要錄吹笛功課,漸漸地佢教琴時另一邊隔離屋又有其他樂器聲,後來唔知是不是有報人599,沒有再教。

男爵府

mitima 發表於 23-12-29 20:24
畀我會買個大聲公, 每次一彈錯就話 "你又彈錯啦" 不停重複嗰啲就話"彈90次都仲係彈緊呢句,有冇練琴㗎, 咪 ...

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

今朝(星期六)一早聖誕歌(單手彈),接住有唔同程度學生到黃昏。

侯爵府

2024年龍年勳章

就算琴聲唔係嘈音都係好煩
我屋企係好靜,唔會開電視
所以隔離屋有琴聲係聽得好清楚
練琴一兩個鐘無所謂
但教琴可以一日五六個鐘仲要不斷重複又唔係好聽,真係人都癲
俾我會查公契住宅可否做商業用途
向業主立案法團投訴

侯爵府

2024年龍年勳章

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-30 20:47
今朝(星期六)一早聖誕歌(單手彈),接住有唔同程度學生到黃昏。

不如你地亂吹吹木童笛、拉小提琴嘈返佢轉頭

侯爵府

2024年龍年勳章

再唔係整張google form,俾個QR code紙仔放全層樓信箱,聯署投訴有住戶教琴違反住宅公契,多閒雜人等出入騷擾住戶

我都識人教琴維生,但會租會所琴室、上學生度教或自己租個studio教琴,係自己屋企做生意根本係慳自己成本但騷擾隔居,絕對係自私既行為。啲人話佢都係搵食啫大家忍耐下,但呢啲行都根本係無公德心,其他人都要搵食,返到屋企都想清靜休息。

男爵府

回覆樓主:

真係新年快樂,放假lee幾日,日日琴聲相伴。無論瞓覺,用饍,做功課,溫習,煮飯,做家務,甚至如廁也有琴聲陪伴。

管理處幫唔到手,而屋企人日日滋擾到頭痛,要食藥,無得休息,無得溫習。我已draft好所有信件,準備send出去。衹盼望可以令「琴老師」做好專業隔音設備先接佢嘅「生意」。

大宅

好同情樓主
我樓上成日練琴我都覺好煩
何況樓主咁長時間受騷擾
不過樓主住樓上其實都有優勢
以其人之道還治其人之身也比較方便
遇着呢啲自私精真係唔使同佢客氣

伯爵府

回覆樓主:

樓下係業主定租客?租客會易搞啲,因為佢做唔到生意就自然會搬。

我都遇過這種討厭鄰居,正途投訴完全冇用,除咗噪音,日日門口一堆鞋,仲要有家長同工人姐姐停留喺我屋企門口,好煩好煩。

最後都係用極端方法把那位老師KO了,佢直頭搬走咗。(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

maisy-lee 發表於 24-1-2 19:54
樓下係業主定租客?租客會易搞啲,因為佢做唔到生意就自然會搬。

我都遇過這種討厭鄰居,正途投訴完全冇用 ...

我之前查册睇過,我估佢係業主,因為幾年前開始有琴聲,同佢入伙日子幾吻合。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

bobocheung65 發表於 23-12-29 01:36
買個喇叭 淘寶有 好似大陸d商鋪重複同一句說話 ,請降低音量 長期噪音影響 。不停播 。
...

呢招好得

男爵府

妹妹豬媽媽 發表於 24-1-2 18:34
真係新年快樂,放假lee幾日,日日琴聲相伴。無論瞓覺,用饍,做功課,溫習,煮飯,做家務,甚至如廁也有琴 ...

吓,仲draft? 直接用喇叭開大聲播網琴音樂向窗口比返佢嘆下。

子爵府

樓主真係戥你慘,睇得出你都係一個好品格嘅人,都冇用方法去嘈返佢、希望事情可以解決,祝福你!

伯爵府

妹妹豬媽媽 發表於 24-1-2 18:34
真係新年快樂,放假lee幾日,日日琴聲相伴。無論瞓覺,用饍,做功課,溫習,煮飯,做家務,甚至如廁也有琴 ...

去到哩刻你都仲draft信件?怪唔知樓下唔放你在眼內,你太淋善。唯有好好學習與琴聲共存。

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

樓主
你不可以落去樓下找她, 她可以報警說你騷擾佢, 有任何投訴只可經管理處/ 報警

男爵府

Baby82005 發表於 24-1-3 11:40
樓主
你不可以落去樓下找她, 她可以報警說你騷擾佢, 有任何投訴只可經管理處/ 報警
...

謝謝你提醒呀,有時我真係激氣到想落去拍門同佢理論,但我忍。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊