自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-28 11:47
樓下鄰居教琴,星期一至日,由朝到晚都有學生,聖誕歌,scales,考級歌,學生乜程度也有。學生彈錯音,不斷 ...

用住宅單位作為商業活動入佢得唔得?
你睇返大廈公契有冇寫,無你可以投訴佢。

子爵府

回覆 Rhapsody2 的帖子

係呀, 打去你個區屋宇處問下, 我屋企人鄰居係用左黎做貨倉, 結果屋宇處去信業主趕走左佢, 你打去了解一下, 當然教琴難指證, 但問下無妨

公爵府

回覆樓主:

1) 俾壓力保安,叫佢唔好亂咁放人入黎。否則,連佢都投訴埋。

2) 主宅不能作商業用途

3) 買部電子琴返黎,佢一彈,你又亂彈,擾亂佢

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

練樂器聲,裝修聲都忍到,因為會知道有停嘅一日。但教琴真係好難忍,沒完沒了,重重複複。

身為教琴老師可以品一D嗎?如果做好專業隔音設備,人哋根本唔會怨你。我連邊首樂曲,學生邊一粒錯都聽到,真係好擾民。我哋實在無能力搬屋,可悲。。

我哋個屋苑under一間無能力嘅管理公司,唉,乜都做唔到。

大宅

要睇返佢有冇違反公契。申請禁制令嘅話,都係要法團做嘢。

呢個情況,政府部門應該冇嘢可以做。

大宅

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-28 13:45
練樂器聲,裝修聲都忍到,因為會知道有停嘅一日。但教琴真係好難忍,沒完沒了,重重複複。

身為教琴老師可 ...

你要搵到,上下左右起碼幾個住戶,一齊書面投訴去管理公司同埋法團,咁樣佢哋先有機會做嘢。其實純粹管理公司,佢哋真係只可以勸喻。要有實際行動,就要由法庭出禁制令。如果嗰個單位教琴所衍生嘅噪音,或將依個單位要教琴,係違反大廈公契,咁樣先至有ground, 向法庭申請禁制令.

你大廈幾多年樓?如果係較新嘅屋苑, 應該唔會俾個單位咁樣做.

珍珠宮

好慘,同意某些jm 提議,以其人之道 ,還治其人之身,等佢親身感受一下呢種滋擾人的滋味。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 23-12-28 11:54
佢可能有逃稅
不用可能,一定係逃稅
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

tkinwong 發表於 23-12-28 13:58
你要搵到,上下左右起碼幾個住戶,一齊書面投訴去管理公司同埋法團,咁樣佢哋先有機會做嘢。其實純粹管理 ...

我個屋苑2X年啦,所以可能用料薄。
我估計打橫嘅單位(隔離單位)無乜影響,因為琴聲通常經天花,地板牆身傳。而且其他單位未必甘需要寧靜,我唔知點入手去聯同其他鄰居。

我哋本來一直忍咗幾年,但家人近日受聲音滋擾,偏頭痛好厲害,休息唔到,我就忍唔到要投訴喇。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

住喺啲上門教音樂嘅老師隔離真係慘㗎,咁我情願啲人養狗啦,起碼啲狗都唔會一日 24 小時吠
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

D..D 發表於 23-12-28 13:24
買個鼓
等佢地練琴時
打出不一樣的節拍

總有離別的時候

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 23-12-28 14:21
不用可能,一定係逃稅

仲有可能冇商業登記
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

好彩有大家明白,我驚我好似好有問題甘,好似琴聲也受唔住甘。

樓下鄰居佢曾經有一次,鬧個看更,話日頭白白唔可以投訴。但頭先管理處覆我,話樓下答應關窗,貼隔音條喺大門,又話會盡量縮短時間,如果唔係教琴,會甘答嗎?根本默認。

正如今日,由今朝開post到而家,衹係lunch停咗一陣,琴聲沒完沒了。小朋友想靜心喺屋企睇下書做下假期功課都集中唔到,好悲哀。

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

好同情樓主,e+的樓天花同牆完全唔做隔音,我都祝黑心發展商xxxx
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

寶石宮

crystal媽咪 發表於 23-12-28 14:28
仲有可能冇商業登記
香港大把行業都逃稅㗎啦,如果政府嚴厲打擊我相信庫房應該又有多筆錢

寶石宮

木子 發表於 23-12-28 14:36
好同情樓主,e+的樓天花同牆完全唔做隔音,我都祝黑心發展商xxxx

現在啲發展商真係好無良,嗰啲工作平台先至離譜啊,有啲要跨過張床,廚房做晒 open kitchen,廁所又黑廁,都唔知咩設計,呢啲樓 30 年後要做大維修,分分鐘仲金過現在 30 幾年嘅樓,所以點解有一班人仲肯用一嚿錢去買舊樓就係咁解

男爵府

Rhapsody2 發表於 23-12-28 13:14
住宅唔可以做商業用途, 試吓錄影或影相, 影低佢成日有學生出入嘅罪證, 再問吓區議員或免費法律諮詢, 睇吓 ...

教琴,好似好高尚甘,結果係甘自私,無言。

伯爵府

BGCOME08 發表於 23-12-28 13:45
1) 俾壓力保安,叫佢唔好亂咁放人入黎。否則,連佢都投訴埋。

2) 主宅不能作商業用途

不停大聲bom bi bom bi 打亂佢拍子

男爵府

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-28 14:30
好彩有大家明白,我驚我好似好有問題甘,好似琴聲也受唔住甘。

樓下鄰居佢曾經有一次,鬧個看更,話日頭白 ...

如果佢改善後仲係好大聲琴聲,你都可以不斷大聲播鋼琴音樂,大家都係鋼琴音樂,佢無得投訴你,反而影響到佢教唔到琴,咁就自然無學生黎學琴。

男爵府

tamama2007 發表於 23-12-28 13:24
練琴唔可以屋企練,要租琴房

其實同係屋企跳繩一樣..嘈到人就係嘈到人,點解跳繩要出外跳一樣..跳繩同樣唔係不停一個鐘接一個鐘跳…

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊