少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝今年16歲,好矮(160cm),其實一直都有返醫院睇成長科。之前也因為高度問題,去驗hormones 、度骨齡和check生長激素,最終今日出結果。
醫生話佢矮屬不明因素,有可能係隔代遺傳都未定。
我好傷心,但又真係咩都做唔到,幫唔到佢。
我有d自責,好似係我地累左佢咁,但理性上又知道唔可以咁諗,真係好辛苦。
Check出黎既數據,顯示佢身體正常、健康,我理性上知道身體健康最緊要,但情感上都好難受。
有人叫我帶仔去睇中醫,做針灸。但已經16歲,真係會有改變咩?而且會唔會好似係佢傷口曬鹽呢?
好苦惱,好難受,好傷

珍珠宮

唔好擔心,身材矮小嘅男仔最終都會搵到另一半,你睇王祖藍就已經係一個好嘅例子。最重要嘅係你仔仔身體健康,以前啲人話矮仔多計,上天係公平嘅,我相信你囝囝天生我材必有用。

大宅

goodsnooky 發表於 23-12-30 11:26
唔好擔心,身材矮小嘅男仔最終都會搵到另一半,你睇王祖藍就已經係一個好嘅例子。最重要嘅係你仔仔身體健康 ...

多謝你呀!
我都要調整一下自己的情緒,我唔知點解,今日全日都好想嘔,自己feel到情緒到頂,要舒緩下

珍珠宮

Yvonnehoney 發表於 23-12-30 12:47
多謝你呀!
我都要調整一下自己的情緒,我唔知點解,今日全日都好想嘔,自己feel到情緒到頂,要舒緩下
...

唔駛客氣。二仔十四歲之前我都擔心佢似我咁矮,我祇有167-168cm,佢媽媽仲矮,但而家十五歲半已經有186cm,我唔使擔心了!
切忌因自己情緒起伏而影響到你個仔對自己嘅睇法,呢一代年輕人心情很脆弱,好容易鑽牛角尖。

大宅

goodsnooky 發表於 23-12-30 13:37
唔駛客氣。二仔十四歲之前我都擔心佢似我咁矮,我祇有167-168cm,佢媽媽仲矮,但而家十五歲半已經有186cm ...

好羨慕你二仔咁高
我都明白現代年輕人的心靈很脆弱,所以我也盡量不想影響到佢,但願一切順利和安好

最後,真的謝謝你的安慰

珍珠宮

Yvonnehoney 發表於 23-12-30 15:12
好羨慕你二仔咁高
我都明白現代年輕人的心靈很脆弱,所以我也盡量不想影響到佢,但願一切順利和安好

二仔係運動型陽光男孩,放假鍾意游水、滑水、爬山露營同踩單車,可能就係因為咁樣所以先至咁高, 16歲未必係成長期嘅最後,你個仔可能長得慢,過咗18歲仲可能有得高。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Yvonnehoney 發表於 23-12-30 07:24
囝今年16歲,好矮(160cm),其實一直都有返醫院睇成長科。之前也因為高度問題,去驗hormones 、度骨齡和chec ...

有冇打籃球,游水

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

有聽過中醫講,針灸係可以增高,所以最好問咗中醫先。
我都成日上網睇增高嘅方法,飲食均衡,運動,瞓得夠。(有一些增高湯或者增高嘅中藥配方我就唔敢試啦。)
我兩公婆都屬於矮嗰種,而我個仔依家都唔高,我一有時間就會帶佢去做運動,跳繩打籃球或游水,由細到大都係全班最矮嗰幾個,就算而家考試我都盡量抽時間帶佢做運動。我緊張佢高度多過成績。不過中學好多時候做功課/溫書都要差不多一點先有得瞓。
聽講男仔可以高到21歲,所以我會繼續努力,唔放棄。
樓主你都唔好灰心呀,加油。

大宅

qq媽媽咪 發表於 24-1-1 11:33
有冇打籃球,游水

有呀,自小已有游水,所以才會有點失望

大宅

DorothyTsang 發表於 24-1-3 17:48
我都成日上網睇增高嘅方法,飲食均衡,運動,瞓得夠 ...

多謝你呀!
我都是成日上網睇d增高方法,亦會提呀囝得閒拉筋,希望有用啦!
我哋都一齊繼續努力,長存盼望,加油

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

人冇十全十美,我朋友囝仔好高大,18X,但是由小四開始因為免疫力問題而光頭了,成長的道路也不容易。
外表和高矮肥瘦,並不是一個人的全部,最緊要的是智慧和心存美善,不要為現時的高度而唔開心,繼續鼓勵囝仔多做運動,努力讀書,做一個成功又陽光的男孩,一樣咁 charm 。

大宅

Yvonnehoney 發表於 23-12-30 07:24
囝今年16歲,好矮(160cm),其實一直都有返醫院睇成長科。之前也因為高度問題,去驗hormones 、度骨齡和chec ...

高矮肥瘦外表都唔重要,男仔最重要係性格好。有負責心,有幽默感。你反而要多啲教佢點氹女仔(emoji)

大宅

fishballbaby 發表於 24-1-5 23:44
人冇十全十美,我朋友囝仔好高大,18X,但是由小四開始因為免疫力問題而光頭了,成長的道路也不容易。
外表 ...

多謝你呀!我都會繼續鼓勵佢,希望佢學懂人各有不同,最緊要懂得感恩自己所擁有既一切

大宅

clarissakwan 發表於 24-1-7 15:20
高矮肥瘦外表都唔重要,男仔最重要係性格好。有負責心,有幽默感。你反而要多啲教佢點氹女仔(emoji)

多謝你!我都希望佢會係一個性格好、有責任感的男孩子。我們都會加油努力

大宅

木村拓哉爆女兒每晚做呢個運動長高
希望幫到佢!加油

原文網址: 疫情留家靠飲食加運動增高 木村拓哉爆女兒每晚做呢個運動長高 | 香港01 https://www.hk01.com/article/746606?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

洋房

回覆樓主:

唔使咁自責,其實160唔算好矮啦。或者可能佢遲發育呢~

琥珀宮

佢一向都係附合身長線嗎
細時有冇帶佢做運動?

琥珀宮

DorothyTsang 發表於 24-1-3 17:48
我都成日上網睇增高嘅方法,飲食均衡,運動,瞓得夠 ...

1點訓又唔得喎
5到8月期間就帶阿仔去游水

大宅

我仔剛過16歲生日,得170cm,成日都吵住叫我帶他去測骨齡,我同他爸爸都唔高,身高令他好困擾,好鐘意打羽毛球,排球,但是對身高好似又幫助唔大,近排成日吵住要去照

大宅

男仔可以高到20歲,我仔仔就係一個例子,做多D跳躍的運動, 食多啲蛋白質食物, 唔好放棄!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊