少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝今年16歲,好矮(160cm),其實一直都有返醫院睇成長科。之前也因為高度問題,去驗hormones 、度骨齡和check生長激素,最終今日出結果。
醫生話佢矮屬不明因素,有可能係隔代遺傳都未定。
我好傷心,但又真係咩都做唔到,幫唔到佢。
我有d自責,好似係我地累左佢咁,但理性上又知道唔可以咁諗,真係好辛苦。
Check出黎既數據,顯示佢身體正常、健康,我理性上知道身體健康最緊要,但情感上都好難受。
有人叫我帶仔去睇中醫,做針灸。但已經16歲,真係會有改變咩?而且會唔會好似係佢傷口曬鹽呢?
好苦惱,好難受,好傷

大宅

heyhey101214 發表於 24-3-1 20:27
坊間有些增高接骨中醫,睇下幫唔幫到仔仔

從調理身體入手,可能係脾胃唔吸收,可能係腎氣不足等等原因..

謝謝你呀

子爵府

坊間有些增高接骨中醫,睇下幫唔幫到仔仔

從調理身體入手,可能係脾胃唔吸收,可能係腎氣不足等等原因..

我都啱啱帶我仔去睇
16歲康有機會高,唔好咁早放棄呀

男爵府

BK999 發表於 24-1-22 19:29
你小朋友有冇食藥,例如ADHD 藥物?

我朋友兩個仔食ADHD藥有19x高

大宅

clarissakwan 發表於 24-1-7 15:20
高矮肥瘦外表都唔重要,男仔最重要係性格好。有負責心,有幽默感。你反而要多啲教佢點氹女仔(emoji)

好同意✅

洋房

goodsnooky 發表於 23-12-30 11:26
唔好擔心,身材矮小嘅男仔最終都會搵到另一半,你睇王祖藍就已經係一個好嘅例子。最重要嘅係你仔仔身體健康 ...

揾明星嚟比🤣矮仔冇單身㗎?

珍珠宮

cherryho1021 發表於 24-2-11 09:32
請問你小朋友食甚麼食物增高和做甚麼運動?我小朋友有打籃球的。謝謝

佢鍾意飲牛奶食芝士,佢最鍾意食嘅係煙三文魚加芝士夾餐飽。除咗游水之外,佢仲會跑步、打籃球和排球,夏天佢就會去滑浪划艇,踩單車,玩三項鐵人賽。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 23-12-30 13:37
唔駛客氣。二仔十四歲之前我都擔心佢似我咁矮,我祇有167-168cm,佢媽媽仲矮,但而家十五歲半已經有186cm ...

請問你小朋友食甚麼食物增高和做甚麼運動?我小朋友有打籃球的。謝謝
我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

大宅

lovelysnake 發表於 24-2-6 19:02
男仔有才華又好性格,唔怕冇女仔鐘意

係呀。而且心地善良。我都係咁同我倆個仔講。高!媽媽真係幫不到什麼。反而我叫他們不要太肥。如果倆個男仔同高度,但一位比較肥D,另一位比較瘦D. 視覺也不一樣希望他們聴入耳

大宅

cltw1211 發表於 24-2-5 23:01
買個隻增高湯其實有冇用?

講真,真係唔太肯定。我看了成份,正常。有用當然開心,冇用常湯水咁

大宅

男仔有才華又好性格,唔怕冇女仔鐘意

大宅

星星國媽媽 發表於 24-2-1 08:57
我大仔17歲。168cm. 我好早已經照骨齡。我仔小五時已經發育,而且略肥。已經過了黃金時間打hormones 針。 ...

買個隻增高湯其實有冇用?

大宅

Yvonnehoney 發表於 23-12-30 07:24
囝今年16歲,好矮(160cm),其實一直都有返醫院睇成長科。之前也因為高度問題,去驗hormones 、度骨齡和chec ...

我大仔17歲。168cm. 我好早已經照骨齡。我仔小五時已經發育,而且略肥。已經過了黃金時間打hormones 針。我已經看了兩個醫生,父母基因,孩子肥胖也影響
我得152
老公164
我仔有游泳,打籃球,晚晚早木村女兒方法。我早期煲新鮮花生根湯。之後買增高湯。我知身體健康重要。我心態有就照做。反正不傷害身體。
上年我大仔只高了1cm
希望他有170。我同他也開心。

大家加油。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

小圓圓 發表於 24-1-26 17:37
回覆 wiiabcd 的帖子

請問可否介紹增高中醫?

已經10幾年前嘅事, 中醫已退休不在香港.
不過冬季飲鹿茸真係堅得, 但飲鹿茸前最少3 個月要飲中藥調理一下身體,
之後踏入冬季每星期一劑鹿茸, 連續4星期.
就係咁春季突然高咗好多, 呢件事不但發生在我朋友兒子身上,
嚟睇症的中學生都係睇增高, 包括我仔在內.

公爵府

回覆 wiiabcd 的帖子

請問可否介紹增高中醫?

冬季飲鹿茸女生可以嗎?高中女生飲些什麼可助增高?謝謝

男爵府

回覆 c1224 的帖子

你有同你仔去照骨龄嗎?我仔就黎16歲,依家171。成年高得1cm,我都想同佢照骨龄

珍珠宮

睛靈勳章

c1224 發表於 24-1-19 17:37
我仔剛過16歲生日,得170cm,成日都吵住叫我帶他去測骨齡,我同他爸爸都唔高,身高令他好困擾,好鐘意打羽毛 ...

好多男人都係170

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Yvonnehoney 發表於 23-12-30 07:24
囝今年16歲,好矮(160cm),其實一直都有返醫院睇成長科。之前也因為高度問題,去驗hormones 、度骨齡和chec ...

朋友個仔16歲時又係得160cm , 之後睇中醫大半年飲中藥,
期間冬季飲咗幾次鹿茸 (重點係冬季飲鹿茸),
之後開始高得好快, 一年高咗10幾cm,
最後我朋友話好似 174/175 之間高.
我朋友兩公婆都係好矮.

別墅

只要身體健康最重要

大宅

BK999 發表於 24-1-22 19:29
你小朋友有冇食藥,例如ADHD 藥物?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊