自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

Ritzmary 發表於 23-12-31 22:35
60歲以上老人最鐘意大大聲講電話,尤其d老大媽最鐘意公開自己家事(新抱點點點.......),無人想知你d嘢呀, ...

好多時因為老人家聽力退化,所以講野會好大聲,我老豆都係咁 ,我成日叫佢開電話唔好咁大聲,一係用ear phone,又係講極唔聽

子爵府

回覆樓主:

其實數字唔呃人, 97之後淨係每日150個名額 單程證人士已經有百幾萬人嚟咗香港 仲未計 哪些專才 及其家人。 幾年前報紙已經報導 每六個就有一個係內地來港人士呀。 今時今日仲要走咗咁多 香港出世嘅人。 自自然就計到而家有幾多 係真正香港出世嘅香港人啦。 文化融合。 所有嘢都大溝亂。 包容....包容....適應.....適應.... 香港人質素變成點, 我絕對唔奇怪。

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 24-1-1 10:39
標題改做“一個冇文化的大陸人”,相信呢到嘅回覆會完全唔同晒,唔會咁溫和咁包容
...

就好似國泰空姐歧視內地人係BK過咗20頁,但大陸春秋航空空姐侮辱乘客係BK過唔到10頁一樣

伯爵府

jellyfish1989 發表於 24-1-1 12:10
其實數字唔呃人, 97之後淨係每日150個名額 單程證人士已經有百幾萬人嚟咗香港 仲未計 哪些專才 及其家人。 ...

唔使97啦,8,90年代都大把;記得小學久唔久都有同學插班,總有一,兩個係新移民

水晶宮

amy730 發表於 24-1-1 12:30
就好似國泰空姐歧視內地人係BK過咗20頁,但大陸春秋航空空姐侮辱乘客係BK過唔到10頁一樣
...

都要睇晒兩件事先評論得,國泰空姐就要人講英文 唔識講就冇毛氈用,咁大陸空姐係點侮辱乘客呢?

珍珠宮

Ritzmary 發表於 23-12-31 22:35
60歲以上老人最鐘意大大聲講電話,尤其d老大媽最鐘意公開自己家事(新抱點點點.......),無人想知你d嘢呀, ...
個d 呀毛確可怕, 飲幾十蚊杯啡, 因為呀毛唔會去

m記內, 呀毛由佢女坐月開始講, 講到佢女細時
未死成隻怨靈咁款

水晶宮

2024勳章

amy730 發表於 24-1-1 12:30
...

因為同香港有關,所以本地討論區咪多人討論囉
如果春秋航空侮辱嗰個乘客係香港人,呢度一樣會過20頁

子爵府

ddkaka 發表於 24-1-1 12:52
都要睇晒兩件事先評論得,國泰空姐就要人講英文 唔識講就冇毛氈用,咁大陸空姐係點侮辱乘客呢?
...

你瀏覽小紅書和微博,我就唔解釋「貨色」的意思了

原文網址: 「什麼貨色都能坐飛機」 春秋航空空姐涉侮辱乘客遭停飛 | 香港01 https://www.hk01.com/article/921162?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

香港人幾時有過文化

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

jellyfish1989 發表於 24-1-1 12:10
其實數字唔呃人, 97之後淨係每日150個名額 單程證人士已經有百幾萬人嚟咗香港 仲未計 哪些專才 及其家人。 ...

咪就係

珍珠宮

ff7477 發表於 23-12-31 21:31
唔係全部香港人,請對號入座,由其北上,好心去玩就有啲質素比人睇吓啦,一D都唔識守規矩
1. 唔識排隊,過 ...

一個地方總有d甘既人,近來有d人上去深圳玩完就不停開post踩香港又踩香港人,其實香港玩完大家都無着數

男爵府

琴日去麵包店買野都遇到個想插隊既人,排得好地地突然行我側邊放左袋麵包係收銀台,個收銀唔知嘟左佢個包先,插隊個人側側膊想比錢,我即刻出聲話佢。

唔明等個小小時間都唔得,插隊成功個種滿足感係咪真係令佢好自豪。

水晶宮

amy730 發表於 24-1-1 13:04
你瀏覽小紅書和微博,我就唔解釋「貨色」的意思了

原文網址: 「什麼貨色都能坐飛機」 春秋 ...

呢單個空姐已被停識,你覺得仲需要討論20首?兩單嘢完全唔同性質,混埋一齊嚟講,即係表示你諗唔到複雜少少嘅嘢

子爵府

ddkaka 發表於 24-1-1 13:43
呢單個空姐已被停識,你覺得仲需要討論20首?兩單嘢完全唔同性質,混埋一齊嚟講,即係表示你諗唔到複雜少 ...

國泰空姐又係俾停職,國泰高層仲要出嚟道歉,BK鬧得最勁嘅人係呢個帖唔見嘅,我無一見踩香港人嘅帖就出嚟聯想到大陸同胞,確實頭腦簡單

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23685129

水晶宮

amy730 發表於 24-1-1 13:52
國泰空姐又係俾停職,國泰高層仲要出嚟道歉,BK鬧得最勁嘅人係呢個帖唔見嘅,我無一見踩香港人嘅帖就出嚟 ...

兩件唔同嘅事 討論熱度咪唔同囉,空姐唔比毛氈你用你會嬲啲定,唔知邊個空姐post 侮辱語句你會嬲啲?程度唔同討論熱度就唔同架啦,有幾難明呀

伯爵府

唔係全部香港人,請對號入座,由其北上,好心去玩就有啲質素比人睇吓啦,一D都唔識守規矩

正常…尼D行為冇樣睇佢系咪原居民丶新移民…更同嗰9年教育冇關.。(家長質素家教重要好多)
不過~~如果佢開聲講野/在場佢父母邦拖…鬧人,確實鄉味濃亦不少(深水埗、公園遇吾少)
種種大圍氣氛下"熏陶"…都係拉底質素。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

奇奇媽媽 發表於 24-1-1 12:08
好多時因為老人家聽力退化,所以講野會好大聲,我老豆都係咁 ,我成日叫 ...

老人家聽/講電話比較大聲,大家諒解,但有D人係公眾交通工具大聲煲電話粥,睇劇,睇抖音,打機,真係好冇公德心,好自私,令人討厭行為

伯爵府

熊熊老婆 發表於 24-1-1 10:27
仲有喺繁忙時間,父母一人拖一邊,同小朋友慢慢練習落樓梯! 後面跟住一大群人聽住你一齊數one, two ...

我知…,尼個行為多數系本土港人,"溫馨的一家"再加植入式教one two ……….. yeah

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主你所講嘅嘢,我喺深圳見到全部都係大陸人做喎,完全係相反

子爵府

大陸人都唔見得好有文化

你睇尋晚班人酒店都唔book

猛投訴香港配套唔好

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊