1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔上完3堂分離班後,唔肯出街。。每次上堂帶佢入課室門口就喊,交左俾老師同佢講放學黎接返佢,上完堂老師俾feedback每堂都喊少左,係有進步,老師send返上堂嘅相都正常。 因為2月開始插N班,所以想俾小朋友warm up,俾個適應期佢。而加我仔25個月大,仲係講緊BB話,所以想俾佢返學學下野。另外,我仔夜晚夜醒,之後要搞一輪先再訓到,搞到我地大人睡眠質素好差,休息唔夠,成日病。 我媽就話我係唔係上分離班嚇親我仔,叫我不如唔好上。。

應該點做?

複式洋房

Forverhappy 發表於 24-1-1 12:02
我仔上完3堂分離班後,唔肯出街。。每次上堂帶佢入課室門口就喊,交左俾老師同佢講放學黎接返佢,上完堂老 ...

番分離班喊係必經階段,係睇佢喊幾耐嘅啫,我諗家長俾多啲reassurance但係等佢有多啲安全感就可以㗎啦,慢慢嚟啦。平時喺屋企俾佢多啲自己玩,唔好成日黐住家人,都會有幫助。

男爵府

既然都返學啦 直接習慣學校的環境、老師、規矩重好,分離嘅重點係要建立安全感,當佢對學校老師有咗安全感,自然全受教、見到進步,我覺得正式返學之前嘅分離班都係為分離而分離咁,不如叠埋心水返學算,迫佢進步都唔爭呢一個月,要錫返佢同埋brief好啲添 否則佢驚咗分離真正返學時仲難搞,你唸下佢分離班好好咁又點呢? 返學轉換境換哂啲人咪又係由頭適應過

男爵府

uckukuku 發表於 24-1-1 20:43
既然都返學啦 直接習慣學校的環境、老師、規矩重好,分離嘅重點係要建立安全感,當佢對學校老師有咗安全感 ...
分離班其實我已經揀返之前同我仔一齊上同一間親子playgroup 同一個老師 諗住環境同老師佢識會有安全感。 再加上我仔語言遲緩 所以俾佢上堂學下野。
之前上親子班問過老師 話我仔岩自己上堂 乖好多

別墅

uckukuku 發表於 24-1-1 20:43
既然都返學啦 直接習慣學校的環境、老師、規矩重好,分離嘅重點係要建立安全感,當佢對學校老師有咗安全感 ...

子爵府

分離班唔係必須,因為去到新環境,小朋友都需要再適應,反而可以專注從生活教佢一D簡單語言,例如去超市摸下水果,教佢蘋果、香蕉,多D去公園玩,爬上爬落,練下大小肌,多D坐下長途車,去大自然環境行下,呢個年紀唔適合坐定定學習

大宅

你想BB同老師建立安全感, 應該係請老師黎你屋企住, 而唔係叫BB去同老師上分離班喎
你BB同你建立左照顧者關係, 你同佢分離, BB梗係有壓力啦,
你係要處理你同BB 果一 part , 而唔係BB 同老師果part 喎, 上堂梗係冇用啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊