自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問年薪60萬,已婚,冇子女,有供養父母,一年約交幾多稅?

男爵府

sasaki_peach 發表於 24-1-3 13:31

你比D資料都唔齊,好難答得準。首先年薪60萬係個人定兩公婆加埋? 如果老婆無做野係可以用埋佢個免稅額。同埋供樓利息或者租樓都可以扣稅。父母60歲以下同以上個計法又唔同。咁我假設你兩公婆分開計,你60萬年薪,有自住樓不用供,父母60歲以上,就好似以下咁計:
132000 基本免稅額
18000強積金
100000父母
60萬減以上免稅額剩35萬要交稅:
首5萬2%=1000
另5萬6%=3000
另5萬10%=5000
另5萬14%=7000
餘15萬17%=25500
所以要交41500, 但未扣退稅同預繳下年度的。

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

sasaki_peach 發表於 24-1-3 13:31
稅局有稅款計算機

https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/etax/services/tax_computation.htm

la_source    發表於 24-1-4 10:33

大宅

c27cheun 發表於 24-1-3 13:49
你比D資料都唔齊,好難答得準。首先年薪60萬係個人定兩公婆加埋? 如果老婆無做野係可以用埋佢個免稅額。同 ...

多謝你的詳細解釋。你的假設都中晒,我試吓計,如果年薪係468000,每年是否交$34360?

男爵府

sasaki_peach 發表於 24-1-4 10:25
多謝你的詳細解釋。你的假設都中晒,我試吓計,如果年薪係468000,每年是否交$34360?
...

不用3萬幾,係每年19060,假設父母免稅額加埋10萬,MPF1萬8,個人13萬2千。但又要減退稅,早一年預繳同加下年預繳,所以要交幾多真係要你自己查返之前紀錄。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊