自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

親戚早前中風,佢先生打算同佢離婚。親戚而家未能照顧自己,資產只有和丈夫共同擁有嘅一層細價自住樓,就算賣樓分錢後都只有2佰萬左右,但就無左居所。

除左會幫佢問下社工有冇咩可幫忙,大家有冇咩意見?(因為佢中過風,思考能力有啲影響,平日傾偈無問題,但而家係要考慮長遠嘅事,佢自己一個未必處理到,所以我諗住幫佢揾定啲資料再同佢傾)

另外想問下係咪如果女方提出離婚,男方就唔駛俾贍養費?

子爵府

贍養費係那方有錢比另一方的。

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

小蘋果2號 發表於 24-1-4 04:02
親戚早前中風,佢先生打算同佢離婚。親戚而家未能照顧自己,資產只有和丈夫共同擁有嘅一層細價自住樓,就算 ...

搵社工幫手,佢地知道點申請社會福利,不過戶口有錢,就要先轉走

可以入住私型老人院,再申請入住公營老人院,會有些津貼俾你入住私院

大宅

emily22 發表於 24-1-4 06:30
搵社工幫手,佢地知道點申請社會福利,不過戶口有錢,就要先轉走

可以入住私型老人院,再申請入住公營老 ...

其實親戚只㫫剛40,還有很長路要走,所以想謹慎去安排。

別墅

回覆樓主:

個老公咁衰架

男爵府

揾醫生寫信證明有嚴重疾病交信比房屋署,可以體恤安置,特快上公屋

伯爵府

回覆:夫妻本是同林鳥

我以前見過一個三/四十歲的香港男人,因為中風/意外,他的太太把他送到深圳的老人院居住,真可憐!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

仲有下一句,就係咁現實。 今朝先同阿女講起,無條件嘅愛只有父母對仔女,愛情呢啲過眼雲煙。唔係話冇,但極少。

大宅

回覆樓主:

樓主親戚有無仔女?

公爵府

呢類小中風,可以買隻叫安宮再造丸食,可以恢復到(我老公前二個月小中風,食咗20粒,由初期寫唔到字,依家咩事都無)不過都要長期覆診,食抗凝血藥降膽固醇藥

不過得北京同仁堂和位元堂先有得賣,重有要撕碎嚟食,都幾大粒(9g)

panda361    發表於 24-1-4 13:14

伯爵府

回覆樓主:

係香港手上有點錢都好難申請到社會福利,若40歲就住私人療養好快使晒筆積蓄,唉...

水晶宮

小蘋果2號 發表於 24-1-4 04:02
親戚早前中風,佢先生打算同佢離婚。親戚而家未能照顧自己,資產只有和丈夫共同擁有嘅一層細價自住樓,就算 ...

覆你最後嗰段: 無關係

根據香港律師聲稱,在離婚案件中,索取贍養費的一方可根據《婚姻法律程序與財產條例》為自己和子女申請贍養費。贍養費的目的是確保婚姻雙方,不會因為離婚而影響正常的生活條件,使索取贍養費的一方或其子女得到財政上的需要及生活上的保障。法律上沒有規定索取贍養費的一方必定是女方,男方亦可向女方索取贍養費的。簡單來說,應該是賺錢能力較低的一方可向賺錢能力較高的一方索取贍養費。 如贍養費支付人沒有合理辯解下而不支付贍養費時,贍養費受款人可向法院提出申請, 扣押支付人的入息, 以支付已拖欠及將來須繳付的贍養費。法庭在決定婚姻的那一方應支付贍養費、與及贍養費的類型和數額時,會考慮多種因素。

From: WIKI

子爵府

小蘋果2號 發表於 24-1-4 06:43
其實親戚只㫫剛40,還有很長路要走,所以想謹慎去安排。

佢中咗風幾耐?有冇影響行路?
我識人中咗風,開頭情況好差,行路講嘢都有問題,但慢慢就好返好多!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-1-4 12:20
覆你最後嗰段: 無關係

根據香港律師聲稱,在離婚案件中,索取贍養費的一方可根據《婚姻法律程序與財產條 ...

即時睇賺錢能力(收入),而唔係跟儲蓄決定?

水晶宮

Hanayori 發表於 24-1-4 12:16
係香港手上有點錢都好難申請到社會福利,若40歲就住私人療養好快使晒筆積蓄,唉...
...
有樓
OR
揸住2百幾萬

攞唔到綜援囉

搣淨幾萬都有可能申請嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

YuYuMother 發表於 24-1-4 12:04
仲有下一句,就係咁現實。 今朝先同阿女講起,無條件嘅愛只有父母對仔女,愛情呢啲過眼雲煙。唔 ...

岩呀!如無條件既愛真系只有父母對仔女先得,莫講話夫妻,就算對自己父母都未必得啦,只系40歲,點守一生,所以好佩服阿Paul對白姐姐不離不棄。

水晶宮

obligation118 發表於 24-1-4 12:41
即時睇賺錢能力(收入),而唔係跟儲蓄決定?

資產都係考慮因素
仲要睇有無子女
主要由雙方協議
最後由由個官去判
詳情建議向專業人士尋求專業意見

大宅

yuyueng 發表於 24-1-4 13:01
岩呀!如無條件既愛真系只有父母對仔女先得,莫講話夫妻,就算對自己父母都未必得啦,只系40歲,點守一生 ...

唉 現實好殘酷

唔太想接受(知道)世界原來係咁

大宅

Goldfat 發表於 24-1-4 12:10
樓主親戚有無仔女?

無兒無女

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-1-4 12:53
有樓
OR
揸住2百幾萬

就係煩在咁... 我親戚情況係需要請姐姐照顧,如果連屋租都要交埋,2佰幾萬好快用哂。到時就算拎到綜援有公屋,佢又照顧唔到自己,都係搞唔掂。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊