自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

1107king 發表於 24-1-4 21:35
這間公司做檢查係要預先批核,要去指定網路醫生看普通科⇒專科,做C.T,MRI去出面的化驗所,除非你因為意 ...

樓主唔係程序出錯,係打茅波失敗就唱保險公司拒賠。樓主明知唔入院無得claim就安排住院照MRI同做物理治療,本來呢d項目就毋須住院,無得賠住院保險係合情合理,如果咁都搏懵成功,下次大家都可以要求住院醫傷風

伯爵府

cattz288 發表於 24-1-4 18:22
呢位醫生即出律師信, 個list即刻無左, 係唔係apply落香港單度, 佢自己先知喇

...

班醫生醒。其實在於保險公司都两難。聽聞一啲醫生因病人有保險就開出高水平收費,而家嗰啲尤其高端保險,扣除墊底費後就全賠。對保險公司來說支出更多。但黑名單呢招,對已購買保險嘅客人好易乃嘢;而且又比人有位入去聲討佢。

伯爵府

Fatima_melanie 發表於 24-1-4 21:48
樓主唔係程序出錯,係打茅波失敗就唱保險公司拒賠。樓主明知唔入院無得claim就安排住院照MRI同做物理治療 ...

相真大白

伯爵府

Prosperous 發表於 24-1-4 18:45
咁你好似有啲打茅波, 明明唔使入院都可以照 MRI, 但你份保險唔包日間中心, 就夾硬話要入院, 但又只係為咗照 ...

網友明鑑

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

vawa 發表於 24-1-4 15:31
我2022年吾舒服睇急症 轉專科醫生 再安排入院照CT可以claim到
今次佢話唔得,佢話因為上次係urgent 所以先 ...
咁上次個痛位同今次一樣?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LoveCorgi2 發表於 24-1-4 22:02
班醫生醒。其實在於保險公司都两難。聽聞一啲醫生因病人有保險就開出高水平收費,而家嗰啲尤其高端保險, ...

我淨係知好多美容廣告都話去疣幫手填CLAIM FORM, 條數開到大一大
放下自在

男爵府

mimi987 發表於 24-1-4 19:38
証監會投訴

係咪保監會先啱?

大宅

開心吸收勳章

你證唔證明到呢次既MRI係有入院必要性先?
仲要入埋院"順便"做埋物理治療
你凸唔凸出同你入院個因素無關嫁啵

見到你講因為想嘔要住院都知出事啦

男爵府

vawa 發表於 24-1-4 12:59
之前頸痛頭暈想嘔睇骨科專科醫生,之後醫生安排入院 訓左一晚,做MRI檢查同做物理治療,結果check 到頸椎椎 ...

我用B字頭保險好多年了, 全家互通plan, Claim左幾次,都足and好快收到錢。
有啲係預先批核的。 開頭一兩次係煩啲,因為冇agent,所以自己打電話去問清楚。 之後知道點流程, 打往claim的都好順利。 真心講, 一家人大小都claim過,保費冇乜話大加,仍是合理價錢。 可能冇agent跟,所以保費平。 個人認為冇agent跟仲好,唔使成日俾人sell加乜加乜plan.

男爵府

我之前都要照MRI,問過保險Agent話已經好多地方都有得照MRI,唔一定要入院才可以做,所以無得claim。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁你好似有啲打茅波, 明明唔使入院都可以照 MRI, 但你份保險唔包日間中心, 就夾硬話要入院, 但又只係為咗照 ...

都係你心水清
Claim唔claim到,唔係做唔做手術問題,係咩病因
正如我樓上講,URTI入院 理由不足就會claim唔到

我仔早幾年中肺炎(呢期好興嗰種支原體),本身完全無準備入院,因咳得唔勁,係門診醫生話安全計最好照一照,點知一睇片肺花晒。即日入院

我仔住咗3晚,當中做咗d唔平嘅檢驗(成6、7千嘅test) ,無做過手術,亦因為突發無攞pre approval, 但出院後claim得好快

大宅

回覆樓主:

我成日同朋友講,萬一發現大病,心情已經非常徬徨焦慮急,甚至要不停請假睇醫生做檢查,仲有無限心力時間去同保險公司搞一大餐索償手續咩? 等候期間又要患得患失,最後賠唔到、賠唔足錢棧自己谷氣加重病情。

自己儲起啲錢有需要時就用,鍾意睇中醫西醫去邊度治療都可以自己話事,唔使左問右問保險公司得唔得, 好似要乞返啲錢咁,最有安全感。

萬一情況差到自己都已經冇能力去索償,親人(例如仔女) 有幾多個真係心水清知道你以前買落果份保險嗰啲條款係點,保險公司講乜都唔識拗啦,分分鐘有佢講冇你講,畀返雞碎咁多敷衍你都無得say。

侯爵府

vawa 發表於 24-1-4 12:59
之前頸痛頭暈想嘔睇骨科專科醫生,之後醫生安排入院 訓左一晚,做MRI檢查同做物理治療,結果check 到頸椎椎 ...

你無情情就咁入醫院照野,其實係咪應該搵保險公司或經紀問清楚先入醫院呢,你以為買咗保險就一定賠到,所以問清楚先。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Bobo1210 發表於 24-1-4 18:32
你呢個case似身體檢查,應該自費睇骨專科,然後自己俾錢照mri,有需要醫生會安排做手術,甘做手術無咩理由 ...

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-1-4 23:27
都係你心水清
Claim唔claim到,唔係做唔做手術問題,係咩病因
正如我樓上講,URTI入院 理由不足就會claim ...
請問成條數要幾多錢?我一陣都想去睇,成晚發燒又咳到甩肺

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MerryMe 發表於 24-1-4 15:48
我都覺得唔make sense
如果係照MRI,普通日間診所都可以做,頸部二、三千蚊左右
而且一般醫保,要係手術 ...

照MRI都要入院!

我照大腸都係在診所做、醫生叫妳入院照、妳冇問醫生、甘都要入院照、入院醫生可以收多好多錢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章

因為而家自願醫保好多都包埋日間手術護理,所以就無需入院,如果要入院多數要做手術,所以我就買咗兩份保險,一份係普通標準醫保,一份就有薦底費高端醫療用來入院做手術

子爵府

2024年龍年勳章

vawa 發表於 24-1-4 18:02
我嗰個只係住院保 日間中心唔係住院點會有得claim?

多數入院都係要做手術,你嗰個只係屬於檢查同埋護理,邊有得claim啊?

子爵府

2024年龍年勳章

我嗰份醫保照嘢都要分擔啦,自己要俾70%
attach1/tmp/phpo4GYaX
attach2/tmp/phpayrOKB
attach3/tmp/phpk8aPkg

瑪瑙宮

大廚勳章

係。。。初頭我都覺得係因為樓主冇預先同保險申請可能留咗啲Step所以唔賠?

跟住睇埋佢咁講話自己嗰份只不過係住院,如果去日間中心做就唔包。。。

為咗要claim。。。醫生就幫佢變相入院,但係呢樣嘢做嘅檢查根本好多日間照完就可以走。。。無需入院,所以梗係唔包佢啦。。。真係有啲打茅波。。。一係就要個醫生寫到必須入院寫個理由令到保險公司不能拒絕。。。否則只可以怪自己淨係買咗入院嗰part
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊