自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

神說要有光 發表於 24-1-4 14:59
阿女讀梗中學,塊面開始標油同額碩爆粒,而家冬天,買太強力又驚又乾,有冇唔太乾GE暗瘡洗面野? ...

食療幫佢醫好吧! 生曬淮山,各種豆類每種各3g ,例如綠豆紅豆,黑豆黃豆,淮山茨實百合!
淮山 5g-10g!
日日煮黎食包好返!如果去印方面就可以買阿士匹靈丸仔將佢磨成粉加水敷塊面

珍珠宮

fghjkl 發表於 24-1-10 08:58
請問個食療點煲?要食晒豆?只飲湯?thx

一般程序,浸好後放飯煲煮淋,覺得不夠淋就再煲再焗淋!
可以連飯一起吃!
如想好味啲或易入口,就用破壁機!
我當初係煮淋吃無用破壁機
如份量都覺多太飽,就平均地每種減少少份量!其實3g已比我當初食減少了.

最緊要係每天堅持食,不堅持食黎無效!話明
食療就是堅持每天食!當好返晒就不用再食! 或者可以轉一星期一次!
我由中學生瘡到三十二歲都爆,三十二歲果年仲要爆得好勁!
自己研究左呢款食療,估唔到有效! 從此無再生了!
其實都係依自己狀況在每一種略加減!例如果排熱氣,咪綠豆份量加多些,黑豆紅豆就減少少!
自己調份量都得!但一定要咁多種組合,必需有淮山

珍珠宮

fghjkl 發表於 24-1-11 03:35
謝謝你

同埋要戒用手摸面,一下都唔好摸!痕就用乾淨紙巾摸面,及洗多啲手!平時摸過嘅野真係好多細菌,出暗瘡人士一般都面油多,滋養著面上細菌!

個食療幫左我8年都無乜生瘡了!就算生左瘡都無乜印及好快好! 有時一生瘡,我就立即食淮山,或再煮一次豆黎食就平衡返我荷爾蒙!

希望你或你身邊人有效

珍珠宮

lucky2kidsmum 發表於 24-2-19 08:27
想問加幾多水?是否男女都食得?用豆漿機整來當早餐飲可以嗎?

加幾多水隨自己喜歡, 只要係淋左就得,我一般煮淋左後就唔要啲水然後放落米一齊煮飯。 男女都得架, 好返就唔駛食啦,其實唔太好味!我就無調味嘅。 唔鍾意太淡就加鹽.

豆漿機都得架,但係破壁機嗎?驚唔夠細滑會有一粒粒口感唔多好! 我就用破壁機口感好好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊