自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

shmilu_kio 發表於 24-1-9 15:38
你上網搵下有隻"some by mi" 綠色樽,我姪女青春期塊面又係好嚴重, 直情有坑洞, 我買呢隻比佢用左2支就靚返 ...

只用洗臉就可以?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 mywl 的帖子

係toner ,洗完面用就可以

伯爵府

shmilu_kio 發表於 24-1-9 15:38
你上網搵下有隻"some by mi" 綠色樽,我姪女青春期塊面又係好嚴重, 直情有坑洞, 我買呢隻比佢用左2支就靚返 ...

因佢太多product, 請問可否影你買了邊樽搽完好返呀?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我囝早排又係爆瘡,額頭成堆暗粒想湧出來,在聖誕假期不斷用清潔毛孔面膜和補濕面膜,輪流差不多日日敷,假期後額頭暗粒好咗九成了。

象牙宮

神說要有光 發表於 24-1-4 14:59
阿女讀梗中學,塊面開始標油同額碩爆粒,而家冬天,買太強力又驚又乾,有冇唔太乾GE暗瘡洗面野? ...

青春期生暗瘡
更年期生 暗瘡難,生紋 下垂

生署學生健康服務 - 青春期(學生篇) (studenthealth.gov.hk)

處理暗瘡的方法:
•清潔面部
要勤加洗面,用温和的肥皂和温水洗臉,幫助毛孔擴張,以清除過多的油脂和皮膚上的污垢。這樣就可避免毛囊堵塞,減少暗瘡。

•健康飲食習慣
多喝開水,常吃蔬果,以保持良好的排便習慣,減少進食油脂性食物如煎炸食物、朱古力、糕餅、肥肉等;刺激性食物及煙酒亦應戒除。

•良好生活習慣
作息定時,保持充足的睡眠。經常做適量運動,並注意運動後的清潔。

•情緒控制
情緒波動、精神緊張或過分擔憂都會令暗瘡增加,所以應保持心境開朗,令自己放鬆。

•其他注意事項
要保持雙手清潔,切勿用手擠壓暗瘡。暗瘡痊癒初期不要用手剝掉焦痂,要讓它自然脫落,以免造成疤痕。不要胡亂服食藥物,若情況嚴重,應與家人商量,並請教醫生。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 sn0629 的帖子

Miracle toner

大宅

fishballbaby 發表於 24-2-17 12:41
我囝早排又係爆瘡,額頭成堆暗粒想湧出來,在聖誕假期不斷用清潔毛孔面膜和補濕面膜,輪流差不多日日敷,假 ...

可否介紹一下邊隻清潔毛孔面膜和保濕面膜,謝謝

男爵府

cara.mak 發表於 24-1-10 17:05
一般程序,浸好後放飯煲煮淋,覺得不夠淋就再煲再焗淋!
可以連飯一起吃!
如想好味啲或易入口,就用破壁 ...
想問加幾多水?是否男女都食得?用豆漿機整來當早餐飲可以嗎?

珍珠宮

lucky2kidsmum 發表於 24-2-19 08:27
想問加幾多水?是否男女都食得?用豆漿機整來當早餐飲可以嗎?

加幾多水隨自己喜歡, 只要係淋左就得,我一般煮淋左後就唔要啲水然後放落米一齊煮飯。 男女都得架, 好返就唔駛食啦,其實唔太好味!我就無調味嘅。 唔鍾意太淡就加鹽.

豆漿機都得架,但係破壁機嗎?驚唔夠細滑會有一粒粒口感唔多好! 我就用破壁機口感好好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊