自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-1-5 13:33
睇左了。沙咀道同後面享和街好多間鋪有養狗。我成日經過見佢地係地下訓覺。
...

其實個細路咁做好危險,隻狗都叫咬佢一下肯放,如果咬住唔放,不堪設想!

子爵府

香港01 有片睇
個細路由27秒開始踎低身喺隻狗隔離, 隻狗31秒起身咬佢
條片太暗睇唔到細佬做過啲乜
報道指個阿媽話: 唔知點解隻狗拱咗起身,咬佢塊面!

好一句唔知點解,咪就係因為你一直冇睇住自己個仔囉!家長好似覺得自己完全無責任㗎喎!

另一方面,有主當然有責任,雖然車房狗好少上狗繩,但如果係曾經咬過人嘅狗主責無旁貸

水晶宮

wan_sosin 發表於 24-1-5 13:38
其實個細路咁做好危險,隻狗都叫咬佢一下肯放,如果咬住唔放,不堪設想!
...

佢亞爸亞媽都係果度開車房,佢個仔應該係識隻狗,慣性餵野食同摸佢。可能隻狗訓緊,發脾氣以為有人想攪佢。果條街係好多狗,一般都係訓地下多,不過我見過班狗狗打交時都好惡下,我都好鬼驚。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

雙方都有責任
有咬過人
應戴上狗口罩

子爵府

Kittymummy 發表於 24-1-5 13:15
請問邊度有片睇?

有片|7歲童親述被唐狗咬面經過‎ 父母索償無果‎ 批狗主態度反轉
https://www.hk01.com/article/978032?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
(emoji)追蹤兇案現場!獨家犯罪內幕(emoji)下載最多香港人看的新聞App:https://hk01.app.link/crime

侯爵府

回覆樓主:

我擔心隻狗安全,希望狗主帶佢入屋去安全地方
個仔被狗咬個阿媽都唔係第一時間衝出來,好明顯個細路都係放養,被狗咬就話告狗主,衝左出馬路就告車主囉
細路都慘,毁容父母點解無睇住佢呀

複式洋房

回覆 LokB 的帖子

隻狗咬過人係細路老豆老母單方面講法, facebook同埋報導入面都冇人講過隻狗咬過人。
人哋隻狗都係響自己舖頭門口,個細路冇人看住就走過去,個細路似放養多啲喎

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

狗主固然有問題,但個細路父母冇睇住自己個仔,任得個仔搞隻狗都一樣有錯,可以拉唔切佢,一係同個細路有段距離,又或喺身邊都冇阻止佢,俾狗咬唔怪得曬人

伯爵府

回覆樓主:

標題不對,隻狗瞓緊覺,細佬去攪人哋,會同隻狗say sorry 嗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Caleb_FB 發表於 24-1-5 13:52
回覆 LokB 的帖子

隻狗咬過人係細路老豆老母單方面講法, facebook同埋報導入面都冇人講過隻狗咬過人。

c6 住村屋,佢話第一次隻狗會坐幾日監,驗佢有冇問題,如果第二次再咬人,就啪架啦!第一次贖返佢都幾貴

所以話佢係慣犯,果個媽媽為左15萬要犧牲隻狗隻命? 如果係卑鄙左d 喎

伯爵府

LokB 發表於 24-1-5 13:42
香港01 有片睇
個細路由27秒開始踎低身喺隻狗隔離, 隻狗31秒起身咬佢
條片太暗睇唔到細佬做過啲乜

條片好笑,話人養狗要睇住隻狗,咁你養仔又唔睇住個仔?

MeLKaka    發表於 24-1-5 14:51

男爵府

goldpiglet 發表於 24-1-5 11:34
小朋友超慘

有咬人前科

https://topick.hket.com/article/2139599/秋田犬咬9歲女童險毀容%E3%80%80狗主被判賠償58.2萬

其實15萬可能真係唔多,頭先上網睇
有case 要賠58.2萬

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

隻狗瞓緊覺突然比人從後施襲所以情急咬左對方一下,不過亦馬上放鬆口離開,我估隻狗都好驚,我自己有養狗,好怕人地想摸我隻狗,通常我比一隻狗行路邊等其他人摸唔到,講真,我都怕人地隻手有菌有病毒架。

翡翠宮

selinako^^ 發表於 24-1-5 14:08
c6 住村屋,佢話第一次隻狗會坐幾日監,驗佢有冇問題,如果第二次再咬人,就啪架啦!第一次贖返佢都幾貴

...

朋友以前養隻狗咬到人
係要去漁農署坐一星期監
check過冇事就會比主人接返
嗰時收$100日
但岀返嚟要即係去冲涼同杜蚤
不過都成20年前嘅事
而家唔知加到幾錢一日

複式洋房

回覆 sasalic 的帖子

你呢單係追住咬。
人殺人可以判終生,都可以無罪,要case by case咁睇。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個細路父母不停講錢

大宅

回覆樓主:

兩邊父母都有問題

真實經歷 夜晚返屋企路上,行街俾狗主人放鬆狗繩咬到手抱bb。好彩當時有孭帶 可以立即轉側半個身+ 老豆上前用手臂擋。

但阿爸都傷咗去急症室處理狗咬牙痕。當時主人叫唔好報警,唔想隻狗被‘’啪‘’。

過咗唔夠一個月,同一條早上街上遇返個位狗女主人。睇清楚佢根本冇leader自己隻狗>>>正常lead狗係主人擋格在自己隻狗和街上行人中間,隻狗跟指令下行在主人腳側旁 她根由得隻狗行前,狗拉狗主人

對不起!我從此見到d狗主人都好反感,周街痾又清潔,又狗拉狗主

男爵府

Caleb_FB 發表於 24-1-5 14:44

你呢單係追住咬。

https://pet-grid.com/狗咬人-法律責任/

應該都要賠錢,不過唔知賠幾多
頭先睇片隻狗冇狗帶綁住,就咁放響條街
個小朋友亂咁摸佢梗係唔啱,不過狗主應該點樣都要賠錢。
大型犬應該要狗帶?

複式洋房

法律責任?就算有,你點樣令對方負責都係個難題。
律政司幫你刑事告對方告入咗就最好,跟住民事索償好容易。

如果警察唔做刑事檢控/告唔入,就要自己做民事訴訟就睇你有幾多錢/ 申唔申請到法援。

呢單嘢個阿媽上網咩都post曬應該已經冇告刑事, 只可以話齋靠民事要畀多好多錢, 仲唔知得唔得。

翡翠宮

siu-miu 發表於 24-1-5 13:49
我擔心隻狗安全,希望狗主帶佢入屋去安全地方
個仔被狗咬個阿媽都唔係第一時間衝出來,好明顯個細路 ...

放養狗vs放養細路

只可以嘅做父母嘅真係心大
但狗主亦都唔應該冇牽引繩亦冇口罩就咁掉隻狗喺門口

賠湯藥費合理但係要唔要15萬咁多就難講

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊