自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

年紀開始大想做身體檢查,因為都唔平,樓下屋苑普通診所收12800話可包晒驗咁多種症, 想問下驗過嘅知道結果準確性有多少? 報告結果大約可維持幾多年? 12800這個價錢正常嗎? 唔該

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

驗血只係一個參考指數,有懷疑要再做 PET CT SCAN 睇清楚

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

驗身只係驗嗰刻嘅狀況,點會話包幾多年架

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

芝士粉 發表於 24-1-5 13:22
年紀開始大想做身體檢查,因為都唔平,樓下屋苑普通診所收12800話可包晒驗咁多種症, 想問下驗過嘅知道結果 ...

list out 晒d.items 出來,大家研究下值唔值?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

年紀開始大想做身體檢查,因為都唔平,樓下屋苑普通診所收12800話可包晒驗咁多種症, 想問下驗過嘅知道結果 ...

真係只供參考

之前睇YouTube
聽過一個腫瘤科醫生講解
癌細胞分裂出嚟嘅蛋白物質
同正常細胞分裂出來嘅蛋白物質
檢驗出嚟好近似

https://youtu.be/kJQ8SO2Xa78?si=obZnQ7ueygShXzTM

珍珠宮

回覆樓主:

12800都夠去照一次pet scan, 全面又準確!
抽血驗唔知有無半成準確,除非已患過癌症用來追蹤,個指數就有高啲嘅參考價值。

子爵府

wan_sosin 發表於 24-1-5 14:41
12800都夠去照一次pet scan, 全面又準確!
抽血驗唔知有無半成準確,除非已患過癌症用來追蹤,個指數就有高 ...
pet scan好勁幅射

別墅

我見有啲公司有500蚊plan,可以試下先

goldpiglet    發表於 24-1-6 01:39

大宅

嗰個指數真係只可以做參考, 高嘅當然要跟進做個詳細檢查穩陣啲, 但指數低都唔代表一定冇嘢.

當年我屋企人患癌, 接受緊治療 (唔係完全康復嗰種, 只係穩定病情, 令癌細胞唔好加速生長/ 增加), 佢嘅癌指數讀數一直係正常數字, 所以真係唔能夠作準。

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 24-1-5 14:48
pet scan好勁幅射

咁如果真係咁驚癌症,走去驗個唔準嘅,又有咩用,睇怕癌症定怕幅射囉?
咩原因要全部癌症check一次?家族有強大基因?
真係我個人意見嘅話,唔需要抽血全部驗晒,亦無需無事去照pet scan. 到時等去睇報告又做成好多無謂壓力,一陣邊樣高咗啲又嚇餐死!
我係長期病患,定時要返醫院覆診(非三高普通病) 醫生間中抽驗下我啲指數,試過腸癌指數一次比一次高,安排我照腸,最後照咗息肉都無一粒。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

文文媽打 發表於 24-1-5 14:51
我見有啲公司有500蚊plan,可以試下先

500蚊,呢度已經有幾位jm開post話中左招。

子爵府

回覆 芝士粉 的帖子

$12800太貴...... 上網慢慢睇下, 一般$4000個d已經OK

別墅

vincat 發表於 24-1-5 15:45
回覆 芝士粉 的帖子

$12800太貴...... 上網慢慢睇下, 一般$4000個d已經OK

我都味做過,有冇好介紹?

別墅

vincat 發表於 24-1-5 15:45
回覆 芝士粉 的帖子

4000蚊咁平

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

問過政府醫生話唔準,私家醫生話可以驗吓,冇特別提準唔準。

珍珠宮

呢d指數只是為了已確診有癌症的病人從驗血可mon住癌症狀况,不可完全作準。 指數高未必真的有事,指數低又未必無事。

我朋友爸爸是癌症病人,有時都會check到指數正常。 所以我從來唔會加錢驗血來驗癌症。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

普通診所都$12800,驗啲乜咁貴

body check幾千蚊都可以驗好多嘢,上網揾已經大把。

我每年都有做body check 都係幾千唔會咁貴,視乎你驗乜。唔想推銷樓主自己上網揾下自己比較下啦 !

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

$12800有D貴喎, 我平日cancer marker 驗5樣熱門指標, 仲要包其他部位既超聲波2項都係$4300左右... 你$12800 驗幾多隻cancer marker 先?

水晶宮

小軒軒 發表於 24-1-5 13:27
驗血只係一個參考指數,有懷疑要再做 PET CT SCAN 睇清楚

PET Scan係最後果步先做,有懷疑應該跟咗個方向去檢查先。

水晶宮

Cancer marker 冇用,就算俾你驗到拎去政府醫院,佢哋都唔會睇因為身體某一部份發炎都會影響佢嘅指數,所以係極度不准,當然如果真係cancer咁就梗係準啦! 所以唔值得做的。$12800直接做個body check冇咁嬲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊