自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一定要行法律途徑啦,個狗主唔會肯私下解決。

大宅

Jane1983 發表於 24-1-5 16:15
回覆 cara.mak 的帖子

都係,好難好清楚每一單的情況,只可以講個原則。

漁護處話並無人道毀滅呢樣野
我住果區有間五金鋪, 有隻放養黑色大唐狗咬傷過好多次人, 有個男人仲比佢咬傷過兩次, 嚴重到兩次都要call白車入院
第一次有捉隻狗去坐狗監一星期, 但其實都唔算真係坐監, 係check下佢有無狂犬病, 之後就算再咬人只要個狗主出示到針紙就唔會再捉佢, 攪到最後都係賠幾千蚊了事
有次我放狗時差d咬到我隻狗, 好彩咁啱有另一隻金毛經過, 嚇走左佢救番我隻狗仔一命
之後我打去漁護處投訴, 我話佢有咁多次咬人記錄會唔會人道毀滅佢, 佢話佢地並無咁嘅權力

水晶宮

回覆 maggie.tang 的帖子

原來係咁,一直誤傳了。
大唐狗係咁,佢地係看家護院,保護意識好重。我隻狗都比鄰居的唐狗咬過,耳朵飆曬血,噴泉咁。不過都係我隻狗太友善,傻吓傻吓以為人地同佢玩

大宅

有片睇係個細路自己行埋去好地地做咩要搞隻狗?

男爵府

canies 發表於 24-1-5 18:14
即係話鄭太細佬上次已經試過?今次嘅就係佢個仔,咁唔好彩一街兩口都畀隻狗咬嘅? 定係明知故犯好?咁係咪 ...

明知屋企人比隻狗咬過,行過都唔好好睇住個仔,定有心 真係生仔要考牌

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

peony_so_hk 發表於 24-1-5 15:29
動物唔可以亂摸根本就係常識

由細教到大
我女好鍾意貓狗
成日想行埋去近d睇
佢細時唔明我點解唔鍾意

我就成日搵YouTube 狗咬小朋友d片比佢
一係就相
好似呢個小朋友咁

我又再拎出黎比表弟表妹睇
要等佢地驚

複式洋房

放養狗仔唔得,放養人仔就得
老豆老母唔教,就等社會嚟教個細路啦。

珍珠宮

回覆樓主:

狗主一定有責任,隻狗有咬人記錄,本身就唔應該就咁放養,要看管好,我見過有D人係會縛好,再加塊牌叫人唔好摸!
但成件事,最大責任,應該係父母!!
無論係咩動物,都唔應該亂摸,始終對方有獸性,我自己帶小朋友出街,都唔會俾佢地亂摸,亦會解釋,你地咁樣摸,小動物有機會會誤會你想襲擊佢,咁樣好危險~
就算我自己養嘅,我都要求小朋友 唔好咁粗魯,唔好哄塊面,亦唔好玩咁癲,就係怕唔小心整親!
而家最無辜,應該係隻狗~

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

SmallTungmama 發表於 24-1-5 15:36
我細個都被唐狗咬過; 我細個住村屋; 出村一定要經過嗰家人間屋;佢經常打開門;隻狗又冇上鎖!我每次經過 ...

我都比狗追過2次
小六左右
我只係行過咋
無啦啦追我

我爸仲企係到笑唔幫我
後來先出手

另一次就係街邊路人喝走隻走

所以我好唔鍾意個女唔驚狗
成日比d恐怖相佢睇
等佢知驚

瑪瑙宮

hct300 發表於 24-1-5 17:24
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240105/bkn-20240105022915872-0105_00822_001.html

同自殺無分別

男爵府

人地隻狗好地地無啦啦比個細路走去扯d毛,隻狗緊係襲擊你啦!15萬?佢賠番比隻狗就差唔多

侯爵府

yantung2010 發表於 24-1-5 16:51
應該立例帶狗出街狗要戴口罩,主人要用錬套住拖住。
宜家啲人養貓狗養到好似人咁,好多人對動物天性已經掉 ...

係囉,你自己當D狗係仔女,我哋行人唔係,唔該拖返住帶口罩啦,嚇鬼死人咩

男爵府

回覆樓主:

好nice好熱情嘅狗只會係電視出現,現實係間中路過d狗都會吠同想撲向人,好彩有主人拖狗帶,我見d狗通常好暴躁 玩人隻狗真大膽

大宅

回覆樓主:

我都比狗無啦啦咬過
行出去㩒lift
之後無啦啦有隻狗密室逃脫(佢自己屋企走甩)
一見到我就狂咬我對腳同pat pat

最後要連續幾日打咗幾支瘋狗針

當時仲要係坐緊月

諗起都驚呀

侯爵府

唐狗係本身係野生,當佢訓左,如突然有敵人係會自然地反激。呢隻狗會鬆口已經好好彩,如果真係特登襲擊人嘅狗,係會咬住唔放,然後係咁swing

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

父母唔睇住個小朋友

之前住村屋, 路口係好多貨倉, 啲狗真係會追住車追住人跑 , 連隔離屋果隻都係咁 家人仲比佢咬過

侯爵府

hct300 發表於 24-1-5 17:24
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240105/bkn-20240105022915872-0105_00822_001.html

睇片真係咬一下就收口,隻狗似係被嚇一嚇自衛。換著係人,都會反射性還拖。
小朋友多手,父母又唔教,累人累己。

大宅

tequiero_ic 發表於 24-1-5 15:34
facebook有cctv係個男仔搞隻狗先
仲要父母唔係附近

根本父母有好大責任,小朋友細個唔識,大人係要睇實。

好似衝出馬路好容易會比車撞,唔係下下都話個司機唔好

大宅

yantung2010 發表於 24-1-5 16:51
應該立例帶狗出街狗要戴口罩,主人要用錬套住拖住。
宜家啲人養貓狗養到好似人咁,好多人對動物天性已經掉 ...

同意

伯爵府

回覆樓主:

睇咗條片,係個小朋友走埋去搞隻狗先㗎喎, 明顯係父母責任,冇睇實住個仔, 報東張都冇用啦! 父母仲好意思要求15萬賠償 short short 地

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊