自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如買了外賣回家,食完後用外賣普通膠袋包好, 之後放在家用大綠色垃圾膠袋, 一併把當天垃圾收集後, 才掉去垃圾房, 想問可以這樣嗎?

更新

原來送綠色指定垃圾膠袋給別人,都係犯法。
膠袋只可自己買,不可送。

垃圾徵費措施將於4月1日生效,屆時市民丟棄家居垃圾時必須使用指定垃圾袋處理。民建聯就有關措施作問卷調查,雖有未正式結果但已初步發現幾大令人憂慮問題,包括市民以至部分大廈法團或管理公司對措施要求有誤解,希望局方儘早了解問題,並加以解釋處理。

全層共用大型指定袋不合法

民建聯立法會議員梁熙今日(12日)接受電台節目訪問時指,有部分大廈法團或管理公司以為,只需於每層後樓梯垃圾桶包上最大尺寸指定垃圾袋,然後每戶將家居垃圾投入該垃圾袋即可。梁熙指事實上有關做法不為法例容許。

憂垃圾沖廁所造成淤塞

梁熙續指,有人希望在拜訪低收入家庭時送上指定垃圾袋,有關做法同樣不被容許,在新例下每家每戶均須自行於超市或便利店等購買指定垃圾袋,不可轉贈;他又指疫情期間,有市民將口罩直接掉入廁所馬桶沖走,擔心措施實行後同樣會有人將家居垃圾沖入廁所,造成淤塞。

針對大廈梯間垃圾桶問題,梁熙指會與局方溝通,了解容許有關做法的可行性。他強調根據目前要求,每家每戶丟棄家居垃圾時已必須使用指定垃圾袋袋好,以達致源頭減廢及污者自費目標。他希望局方設短中長期措施,以協助市民適應。

免費提供指定袋最高可罰20萬

據《2021年廢物處置(都市固體廢物收費)(修訂)條例》,除非獲環保署署長授權,否則任何人在牟利業務過程中,免費供應任何指定袋或指定標籤,即屬犯罪。首次定罪最高可處第6級罰款,即10萬港元;再次定罪最高罰款20萬元。

垃圾徵費10大Q&A 用「A貨垃圾袋」可被罰5萬

4月1日起,市民不使用指定垃圾袋丟棄垃圾,最高可被罰款5萬元。環保署早前表示將設手機應用程式,供市民拍照舉報違規情況,另外指定袋其實設有4大防偽特徵,使用在非指定銷售點購入的「假垃圾袋」亦可被罰款。

伯爵府

回覆樓主:

可以

公爵府

2024年龍年勳章

唔係只要最終舊垃圾係放入指定袋就得嘅咩

仲要管入面啲垃圾???

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

凌陵綾 發表於 24-1-6 19:51
唔係只要最終舊垃圾係放入指定袋就得嘅咩

仲要管入面啲垃圾???

今日見到有新聞,環保署高級環境保護主任話,佢叫 D 屋苑管理公司, 唔可以套 D 大垃圾膠袋係大型垃圾桶內,咁住戶掉普通膠袋落去既垃圾係唔得,所以我就有咁既疑問?

公爵府

2024年龍年勳章

LL1999 發表於 24-1-6 20:00
今日見到有新聞,環保署高級環境保護主任話,佢叫 D 屋苑管理公司, 唔可以套 D 大垃圾膠袋係大型垃圾桶內 ...
咁你依家丟出去嘅已經用咗指定袋嘛

珍珠宮

凌陵綾 發表於 24-1-6 20:04
咁你依家丟出去嘅已經用咗指定袋嘛

其實管理公司如套綠色大垃圾膠袋, 咁收集住戶垃圾後, 一併送上垃圾車, 都無問題架, 但而家話唔得

公爵府

今日見到有新聞,環保署高級環境保護主任話,佢叫 D 屋苑管理公司, 唔可以套 D 大垃圾膠袋係大型垃圾桶內 ...

果個環境保護主任係咪痴膠花?咁都唔得嘅話,咁每個住戶指定綠色膠袋入面都唔可以有第二啲膠袋邊個垃圾膠官諗出嚟?

水晶宮

拆開每個袋睇呀!神經病!

公爵府

LL1999 發表於 24-1-6 20:06
其實管理公司如套綠色大垃圾膠袋, 咁收集住戶垃圾後, 一併送上垃圾車, 都無問題架, 但而家話唔得
...

我覺得管理公司用最大個嘅指定綠色膠袋裝每一戶嘅垃圾去掉幾好,至少佢哋唔使查每一戶有冇用果啲廢袋,而且預先收咗垃圾費先幾好,如果而家咁都唔得,個政府真好垃圾,搞呢單野又勞民傷財,又擾民

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

LL1999 發表於 24-1-6 19:43
如買了外賣回家,食完後用外賣普通膠袋包好, 之後放在家用大綠色垃圾膠袋, 一併把當天垃圾收集後, 才掉去垃 ...

應該冇問題吧
否則我用舊左唔要既膠袋
咪以後都冇得掉
定要剪到唔係膠袋形先可以掉

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

https://www.881903.com/news/local/2516502

垃圾徵費將於4月1日實施。環保署高級環境保護主任程健宏表示,不少物管公司誤以為只要在後樓梯大型垃圾桶,預先套上大型指定袋,住戶丟棄垃圾就不用再用指定袋,他強調住戶將垃圾丟到收集處,就需用指定袋包好家居垃圾,否則屬於犯法。署方已要求物管公司,不要在大型垃圾桶預先套上指定袋,如果物管公司有需要套上垃圾袋,署方建議可套上透明袋,方便檢查住戶是否已用指定袋包好垃圾。

署方又建議居民組織、物管公司、保安公司或清潔公司,在措施實施初期,可向署方批量購買指定袋,派發給住戶使用,讓住戶盡快適應新措施,署方會提供相當於售價3%的服務費回贈,彌補物管公司的額外營運開支。如果清潔工發現住戶無用指定袋丟棄垃圾,就要用指定袋包好垃圾,最終住戶要分擔相關費用。如果住戶發現經常有違規垃圾,可以向署方報告,署方會推出手機應用程式,可以讓市民拍照舉報。如果違規情況持續嚴重,物管公司可考慮在相關地方安裝閉路電視,舉報違規情況。

署方表示,半年的適應期內,會向公屋戶、三無大廈和鄉郊村屋住戶,每月派發20個15公升指定袋。署方3月開始會透過承辦商,上門向三無大廈派袋,一共派兩次,每次派3個月的數量。如果無人應門,承辦商會留下印有二維碼的卡片,住戶可以掃碼或打電話,再安排時間上門派袋。如果單位內有不只一戶劏房,有住戶未能取得指定袋,相關劏房戶可聯絡署方或承辦商。

男爵府

如果係淘寶包裝箱又點計?

子爵府

gloria7927 發表於 24-1-6 20:16
如果係淘寶包裝箱又點計?

癈物回收

公爵府

2024年龍年勳章

LL1999 發表於 24-1-6 20:06
...
我好想知100L係俾咩人用???(一般家庭應該用唔到咁大)
公司?飲食店?
咁買外賣返公司食,袋垃圾都係丟公司個大袋嘅啫
唔通仲要用個細嘅裝咗先???

都真係幾搞笑

伯爵府

咁咪要清潔工人每層垃圾桶內將每家每戶每袋指定垃圾袋拎起入返落大既指定垃圾袋先可拎落去垃圾站? 咁複雜?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

LL1999 發表於 24-1-6 20:13
https://www.881903.com/news/local/2516502

垃圾徵費將於4月1日實施。環保署高級環境保護主任程健宏表示 ...

睇完想爆粗

yeung_ma    發表於 24-1-7 11:50
ChloeBiluku_FB    發表於 24-1-6 22:10

伯爵府

世事無常 發表於 24-1-6 20:12
我覺得管理公司用最大個嘅指定綠色膠袋裝每一戶嘅垃圾去掉幾好,至少佢哋唔使查每一戶有冇用果啲廢袋,而 ...

咪係,我今朝先同老公講見有管理公司用呢個方法幾好,我自己兩三日先掉一次,我知咁一定係自己補貼咗其他大垃圾量住戶,但我寧願咁,唔好煩,唔好到時搞到有人隨街掉,整污糟屋苑環境!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

Kuri 發表於 24-1-6 20:32
咪係,我今朝先同老公講見有管理公司用呢個方法幾好,我自己兩三日先掉一次,我知咁一定係自己補貼咗其他 ...

我當初都以為係呢個做法,點之而家又話唔得。
我聽小朋友講, 而家係學校試行, 學校都係用呢個方法,收集一袋袋課室垃圾放進大綠色膠袋內, 但原來睇新聞後, 話咁樣係唔得。

子爵府

真係多餘⋯⋯

伯爵府

所以其實只係買多個大膠袋,
理論上比以前更唔環保

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊