自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

伯爵府

cloudwingwing 發表於 24-1-7 09:45
真係好白痴,完全勞民傷財,不如用多d精力查下違規用公屋好過,走去查垃圾
...

Agree

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

廢官諗廢策,擾民最叻!

伯爵府

Goldfat 發表於 24-1-7 08:24
4月1日後lunch 可能轉食三文治+生果,減少外賣盒。

我覺環保署由係一班白痴組成,攪出個災難,等睇垃圾圍 ...

Agree

而加飲食業堂食生意已經唔係好,
到時連外賣都少咗人買,
到時經濟將更差,
整幾多日夜繽紛都冇用,
等睇百業䔥條

子爵府

qpalzm 發表於 24-1-7 09:49
我意思係, 法例有沒有禁止住戶用普通垃圾袋, 再由管理處收集放入收費垃圾袋, 然後棄置呢?
...

法例係要求住戶必須用指定袋包妥垃圾後棄置,所以環保署解釋唔可以由管理處買一個大型指定袋去收住宅垃圾

伯爵府

環保啲官好廢,佢地乜都迫埋一次過做,過去幾十年冇乜健樹,佢搞啲分類之前冇監管,仲有好多嘢可以做,可以同啲大商家傾吓研究吓啲商品設計到個包裝可以方便回收,可以諗啲雙贏方案吸引佢地咁做。。每次我諗起嗰啲成日話自已屋企吾開冷氣嘅環保官,咁多年講埋啲廢話,不過呢次廢物收費計劃我睇佢之後搞成點,如果係產生更多問題,什至係冇乜成效我一定插到佢爆炸

水晶宮

Harper小哈 發表於 24-1-7 01:05
多謝JM妳,講出好多人包括我,對呢個政府既失望又憤怒的心聲!

...

好老實,要講環保的話,唔該成個政府部門嚴禁開冷氣。

水晶宮

Skytree1000 發表於 24-1-7 01:59
X 2
又話要開心香港,
整好鄰舍關係,

學晒上面d野,玩批鬥

Skytree1000    發表於 24-1-7 10:38

子爵府

Adiezz 發表於 24-1-7 10:21
法例係要求住戶必須用指定袋包妥垃圾後棄置,所以環保署解釋唔可以由管理處買一個大型指定袋去收住宅垃圾
...

不合理

如果法例只要求住戶必須用指定袋包妥垃圾後棄置的話

上述做法只係住戶委託管理處使用指定袋包妥垃圾後棄置, 睇唔出點樣違法, 除非法例另有要求住戶必須親自棄置垃圾, 而不能委託他人做啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ilovehuman 發表於 24-1-7 10:33
環保啲官好廢,佢地乜都迫埋一次過做,過去幾十年冇乜健樹,佢搞啲分類之前冇監管,仲有好多嘢可以做,可以 ...

啲人不食人間煙火,我地呢啲小市民就最清楚成件事行唔行得通! !

最好笑係我識人做飲食,41之後有好多限制,有啲問題根本唔用膠製品解決唔到,佢地問政府可以點做,政府根本答唔到。

伯爵府

schricky 發表於 24-1-6 21:35
套上透明袋?但個透明袋唔係指明垃圾袋喎,咁清潔工掉個個裝滿晒用指定垃圾袋嘅住戶垃圾嘅透明袋,會唔會 ...

再用個綠袋套住個透明袋囉

男爵府

hohoho36 發表於 24-1-6 20:27
咁咪要清潔工人每層垃圾桶內將每家每戶每袋指定垃圾袋拎起入返落大既指定垃圾袋先可拎落去垃圾站? 咁複雜 ...

高官個腦再一次生錯位置,諗出嚟嘅嘢堅離地

當一梯八伙,有一袋唔係指定家用垃圾袋出現左喺每嗰層嘅大垃圾桶入面,點搵番袋垃圾喺邊個扔入去?
係A室嘅陳生、B室嘅王小姐⋯⋯?
要拎袋垃圾去套指模?定睇下有無DNA組織留喺袋垃圾到?
仲要一座大樓四、五十層⋯⋯

伯爵府

廚餘又要另外處理?
睇極都唔明,
睇到頭痛,
真係好煩,
勞民傷財( 傷民財)

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ilovehuman 發表於 24-1-7 10:33
環保啲官好廢,佢地乜都迫埋一次過做,過去幾十年冇乜健樹,佢搞啲分類之前冇監管,仲有好多嘢可以做,可以 ...

可能知自己廢慣
知道成個部門比人話只識洗錢
而家就做d嘢
另自己變返個有用嘅部門

開條垃圾徵費
日日坐係到都有錢收
仲有邊個敢出聲講佢地廢

佢地又唔駛出力
日日由全港市民出錢
仲之你一出世個日就要比錢
直至死個日
想慳都無可能慳到
環保署仲唔贏晒

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係咪防止啲人循環再用個袋?
有啲人想慳返個袋咪裏面先套一個膠袋跟手再掉落垃圾房,拎返面個綠色袋出黎下次用

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

apelok 發表於 24-1-7 10:45
係咪防止啲人循環再用個袋?
有啲人想慳返個袋咪裏面先套一個膠袋跟手再掉落垃圾房,拎返面個綠色袋出黎下 ...

下,咁都得!咁複雜化!

珍珠宮

絕對腦殘都唸唔到咁無知白癡嘅方案
淘寶有A貨膠袋,佢點驗?以後垃圾袋要印鐳射防偽碼? 然後有專人/專櫃scan 碼再比人掉垃圾?
垃圾人唸嘅pat pat橋?

珍珠宮

LL1999 發表於 24-1-6 20:13
https://www.881903.com/news/local/2516502

垃圾徵費將於4月1日實施。環保署高級環境保護主任程健宏表示 ...

環保署係政府最廢嘅部門,疫情幾年差不多成個office WFM, 可有可無,其他部門無佢哋咁得閒。
要佢哋攪垃圾收費,攪到擾民混亂,成班廢官。

大宅

vivibabyvivi 發表於 24-1-7 10:38
啲人不食人間煙火,我地呢啲小市民就最清楚成件事行唔行得通! !

最好笑係我識人做飲食,41之後有好多限 ...

到時外賣都做唔到

大宅

麻油麵 發表於 24-1-7 10:42
高官個腦再一次生錯位置,諗出嚟嘅嘢堅離地

當一梯八伙,有一袋唔係指定家用垃圾袋出現左喺每嗰層嘅大垃 ...

搵到要唔要報警?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Skytree1000 發表於 24-1-7 10:43
廚餘又要另外處理?
睇極都唔明,
睇到頭痛,

淨係廚餘回收政府都搞唔掂啦!我等政府行廚餘回收好耐啦 我住嗰區根本乜都冇

仲學人講垃圾徵費,我想問下邊度肯回收啲高官!

首頁
45678...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊