自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

2024勳章

我消費完點好難完全冇垃圾,消費唔係淨係去餐廳食先計架嘛...平時都會買下「玩具」獎勵自己或者送比屋企人做野做得辛苦,買完返黎都係一堆包裝架啦...個堆一樣係垃圾,一係你叫我唔好買,一係鼓勵完消費應該比個更加大既空間消費者去處理垃圾,而家左又想推右又想推,好似有少少矛盾......

侯爵府

回覆樓主:

點解有矛盾?人哋日本台灣市民一樣有做環保唔通佢哋唔消費?根源係政府環保政策做得無系統同埋绝大多數市民都唔自覺做環保。

已刪除用户

大宅

其實一個城市飛速搵錢果時, 根本唔會講環保

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

fong2005 發表於 24-1-7 09:29
係架⋯經濟好
有時間適應(垃圾)震盪期
就算消費模式轉變都唔影響經濟太大

政府揀呢個時候做垃圾徵費完全係錯晒!我咪放長雙眼睇佢點搞到一獲粥囉

girlbear    發表於 24-1-8 17:57
la_source    發表於 24-1-8 14:19
winwint    發表於 24-1-7 21:45
幸福花    發表於 24-1-7 11:31

已刪除用户

公爵府

2024年龍年勳章

其實大部分嘢都可以回收嘅

已刪除用户

大宅

我唸緊如果我掃街咁食,我篤魚蛋之竹籤,食雞翼,雞蛋仔,食完啲垃圾點算(emoji)

男爵府

karlieleungg 發表於 24-1-7 09:15
我消費完點好難完全冇垃圾,消費唔係淨係去餐廳食先計架嘛...平時都會買下「玩具」獎勵自己或者 ...

以前食魚蛋燒賣係用竹纖拮住吃,依家係唔係都用紙杯發泡膠兜裝,依D都要檢討下商家同消費者協調啦,仲有D護膚品、糖果禮盒,D包裝大到死,裡面得幾粒,完全過度包裝。

水晶宮

其實應該做好源頭先啦,叫商家減少過度包裝,做好回收處理。先再講垃圾徵費會好啲囉

伯爵府

我消費完點好難完全冇垃圾,消費唔係淨係去餐廳食先計架嘛...平時都會買下「玩具」獎勵自己或者 ...

其實係鼓勵分類回收,同消费無關,我一家已經一早有做分類回收,真正垃圾唔多,垃圾收費唔覺有咩麻煩,同平時一樣,係每個月比幾十蚊啫

水晶宮

同意

子爵府

Lilyforest 發表於 24-1-7 09:23
點解有矛盾?人哋日本台灣市民一樣有做環保唔通佢哋唔消費?根源係政府環保政策做得無系統同埋绝大多數市民 ...
香港人口密度太高、生活成本高、高樓多、工時長、人口老化。不能比較,香港樣樣講效率,日本和台灣經濟好嗎?人口密度和生活成本係幾多?最大問題係日本和台灣人會北上消費嗎?你係日本和台灣有冇見過一班老人家太陽曬住排長龍等6在區區流動站?好明顯唔係香港市民唔做,係配套不足。
依家叫人買袋徵費,已經唔環保,還要衍生其他費用(清潔費、管理費…),對手停口停冇公屋冇綜援小市民來講係百上加斤!人工又唔加!
你走去問十個人,九個人都會答你垃圾徵費後會減少購物,到時想吸引人消費都難,已經個個北上消費,咁你話經濟會好嗎?
最主要係香港天才太多

子爵府

ms.aeroplane 發表於 24-1-7 09:57
以前食魚蛋燒賣係用竹纖拮住吃,依家係唔係都用紙杯發泡膠兜裝,依D都要檢討下商家同消費者協調啦,仲有D ...

仲有d玻璃調味料張貼紙黏到實,次次攞去回收都搣餐死有d直頭搣唔到

瑪瑙宮

大廚勳章

vivibabyvivi 發表於 24-1-7 09:39
政府揀呢個時候做垃圾徵費完全係錯晒!我咪放長雙眼睇佢點搞到一獲粥囉
...

一定係偷偷地成街都係。。。深夜清晨人就掉垃圾在街
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

kittychung1234 發表於 24-1-7 09:57
我唸緊如果我掃街咁食,我篤魚蛋之竹籤,食雞翼,雞蛋仔,食完啲垃圾點算(emoji)

...

掉係街嘅垃圾桶就可以

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唸緊,屋企有個紀念版嘅玻璃樽,好大...大約有2個招財貓高度,我唸第2時收費,係咪要打欄佢先好放入垃圾袋?甘收袋果個咪好危險囉?

仲要...有唸過,d衫第2時唔要,係咪又係要壓縮咗先掉好d ?
日本の平安を祈ります

大宅

2024勳章

我舉返我自己例子,我已經算係一般人眼中支持環保,每2星期就收集幾袋野去綠在區區,就算唔就腳都會照去,佢回收完有積分呢個概念我覺得係OK既,用信用卡一樣易理解,但而家講到為環保所以要用統一垃圾袋,真係諗極唔明關咩事,我成個使用習慣係轉左個垃圾袋,令我環保既誘因係咩,完全唔明,因為貴左所以唔用咁多野?咁你直頭係會影響成個消費市場喎,如果話唔關事,咁咪就只係變相想徵垃圾稅,你直接每戶一年收幾百咪算,嘈就點都有人嘈架啦,有人覺得自己垃圾少有人覺得人地多,咁你垃圾唔會好似水費電費下下有得計架嘛...

大宅

現在開始減少買無謂野, 減少製造垃圾

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊