自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

basketboy 發表於 24-1-10 05:12
如題

我想佢淨係收一個數,唔好要我成日唸點同用時間去清理d垃圾。

例如每戶人頭每月一個人 25元

我都ok 而家又要我唸點分類,唔可以將果清潔費請人去分類嗎?
日本の平安を祈ります

伯爵府

回覆樓主:

想,唔徵費市民唔會改變自己生活習慣,要解決堆埋區爆滿問題,政府有半年時間適應期,正好比市民習慣同解決配套問題,唔多人做分類回收,商家唔會肯做,除非政府自己做返,唔係唔會有商家開業先慢慢去等生意的

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

連基本馬步都未練好就玩組合拳?

課金係應份,不過執法又如何
有無舉報平台先?
等如禁煙咁,見到人系(車立)食煙自已接急停制報警,會唔會被人反咬非法禁錮先?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

可以, 但應該好似差餉咁收, 咁咪唔駛攪到咁複雜,

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

如果做到個個都要比,無所謂,依家係一部份人要,一部份人唔使,咁徵嚟係為乜?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KaboMa 發表於 24-1-10 10:46
唔想!根本都唔係環保!環保唔係要源頭減廢咩?而家仲要出一大堆膠袋焗人哋去用,主要係益咗班商家,本沒倒 ...

本來已經生產咗嘅垃圾袋四月前用唔曬就變成垃圾 ,我對用膠袋徵費好反感,直接收垃圾費收費冇問題,回收分數可以退錢一樣可以鼓勵人回收,前提係一定要搞好回收,而家回收好唔夠,去回收好唔方便!

珍珠宮

1988cc 發表於 24-1-10 11:02
如果做到個個都要比,無所謂,依家係一部份人要,一部份人唔使,咁徵嚟係為乜?
...

邊部份人唔使比?三無大廈都係每個月派20個15L垃圾袋,一樣要比,畀小咋!!

伯爵府

唔係唔想, 只係未夠全面, 同埋一定有人會偷雞掉去第二度, 咁點樣執法 ? 食環幫手? 有冇咁多人手? 點樣知道邊個掉? 巢垃圾呀? 咩都未ready就推出黎, 冇錯, 講左話推行好耐, 但得個講字, 又唔設地去諗成個配套點運作

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

kittylam 發表於 24-1-10 11:06
邊部份人唔使比?三無大廈都係每個月派20個15L垃圾袋,一樣要比,畀小咋!!
...

咁郊區果啲呢?
係咪真係個個會去買垃圾袋掉垃圾?有邊個會去管,去理?
總之我覺得就係聽話果啲就要比,例如我自己

珍珠宮

1988cc 發表於 24-1-10 11:08
咁郊區果啲呢?
係咪真係個個會去買垃圾袋掉垃圾?有邊個會去管,去理?
總之我覺得就係聽話果啲就要比, ...

呢樣係人嘅質素問題唔係政策問題。

珍珠宮

kittylam 發表於 24-1-10 11:09
呢樣係人嘅質素問題唔係政策問題。

我無話係政策問題
只係自己覺得會發生嘅問題啫

男爵府

如題

緊係唔會啦!開得呢個排頭向前行,你放心!

珍珠宮

1988cc 發表於 24-1-10 11:11
我無話係政策問題
只係自己覺得會發生嘅問題啫

哦!你咁嘅表達方式原來唔係話政策問題?
attach0/tmp/phpDFvxWz

子爵府

回覆樓主:

支持垃圾徵費,而家經過垃圾站見到好多垃圾其實可以分類回收,但就被送去堆填區,希望4月後更多人積極去做

但現時綠在回收點太少,令人好無奈,背後原因可能係回收工業產能跟唔上需求?
正義或會遲來但不會缺席

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

應該強制商家外賣等用指定垃圾袋,唔使浪費

已刪除用户

侯爵府

冇乜大分別,一直都係買垃圾袋用,只係4月果d貴d,一個月比盡都係一百幾十。照買照用

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

比錢冇問題,但真係好亂唔夠清楚,最怕d人沖晒落廁所,掉落街
感激遇上你~

民房

如題

我唔想呀

別墅

唔想。都唔配合回收,跟本就為收錢唔係為環保

首頁
12345...9

尾頁