論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問下大家
我家工主係我到做左5年
最近呢一年佢日日開live做直播 每日半個鐘至個半鐘,甚至過分到四個鐘不等
公然喺Facebook叫人比星星佢,因為佢可以賺到錢
同埋佢親口承認咗又係一間投資公司嗰度招攬會員收取佣金 其實即係直銷
我有晒佢嘅對話錄音 同埋佢承認咗係用銀行嚟到收錢 如果我用違反逗留條件 試吓去做part-time嘅理由炒佢 使唔使賠錢? 同比長期服務金?
多謝大家既意見先

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

rebecca.puiyi 發表於 24-1-10 23:40
想請問下大家
我家工主係我到做左5年
最近呢一年佢日日開live做直播 每日半個鐘至個半鐘,甚至過分到四個鐘 ...

她即是做非法勞工,違反逗留條件,所以可以即炒。至於,她已經滿5年的長期服務金,最好問勞工處要否需要付,因為係你炒佢,不是自己辭職,所以可能都要付給她。

子爵府

我就不會甘做。 非法勞工不是由顧主黎審判,而係由入境處、勞工處判定的。 你可以將證據呈報給入境處勞工處去處理決定。

伯爵府

shirley_chiang 發表於 24-1-11 08:03
她即是做非法勞工,違反逗留條件,所以可以即炒。至於,她已經滿5年的長期服務金,最好問勞工處要否需要付 ...

違反逗留條件係咪可以向入境處舉報先等入境處拉佢,罪成後僱主就可合理解約唔洗補?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

ilovebb2019 發表於 24-1-11 11:56
違反逗留條件係咪可以向入境處舉報先等入境處拉佢,罪成後僱主就可合理解約唔洗補?
...

你又講得啱喎!以前聽過有啲無良僱主,請了黑工工作,跟住差不多出糧,就搵人拉佢,就唔需要出糧和賠償。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊