自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

kikilove1102 發表於 24-1-12 15:54
係呀,佢唔會返大陸㗎,台灣讀書係一定,係睇吓佢會唔會放棄電競,我知道真係冇乜出路,呢兩年我會再同佢 ...

樓主真係好好,就算係呢代父母,大家都讀過咁多書,但都唔係咁多人思想開放,真係肯比子女自己選擇自己條路。

見樓上JM報左價,都係十萬蚊一年,可以叫小朋友得閒做下part time, 唔使供應咁足,等佢一邊讀書,一邊見識下社會,其實人生咁長,做錯決定咪再修正,年青就係有本錢追夢。

侯爵府

網上見到
attach1/tmp/phpeEicdn

複式洋房

free2020 發表於 24-1-13 01:50
網上見到

謝謝

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yuyueng 發表於 24-1-12 17:57
其實大家錯重點,樓主只係問去台灣讀書一年要幾錢,唔係問好唔好或者其他,樓主同佢公子唔會考慮其他地方。 ...

係, 樓主同個仔不會考慮其他地方, 只想知道台灣讀大學的學費和生活費, 至於前途及認受性不是考慮範圍, 只想個仔讀得開心

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

價錢唔清楚,但留個言支持一下

電競除左選手都仲有好多幕後,認真了解過後有興趣就可以試下

人一世物一世,為自己興趣奮鬥先係年青人既衝勁

男爵府

回覆樓主:

做媽媽 應該學懂放手 小朋友有小朋友世界 竟然小朋友想去台灣讀書 有又佢興趣 及 目標 邊諗得4年後結果(前途), 世事難料, 我會支持 而且祈待同佢去探討電競圈子 及 聆聽佢世界嗯!
讀得電競 有電競出路 有電競圈子 條路大還是小 只是唔懂 未同佢一齊去學習嗯!

侯爵府

kikilove1102 發表於 24-1-12 06:44
他不想在香港讀書,只希望到台灣

點解「唔想香港、只想台灣」,原因?
我囡曾經想去台灣升學,她說驚香港考唔到……,我同她講如果香港考唔到,她真心覺得想讀上去,我辛苦D供她去英國讀,如果怕英文,可以去中國讀;如果去台灣讀(資歴認可問題,我唔支持),咁就她自己想好要點財政獨立自給自足啦。
她「想」去台灣讀,因為有當時傾得埋嘅同學/朋友香港升唔到,去了台灣讀。
結果,她今年大一(香港)。

侯爵府

小肉妹 發表於 24-1-12 07:39
我朋友個女今年考完DSE都會去台灣升大學,想讀會計,朋友講左,佢去台灣讀預左留係台灣生活工作,所以你預 ...

台灣就業市場真心唔好。
我公司台灣請的大學畢業生,起薪台幣32000-42000,過去十年都係呢個range.

別墅

opclk99 發表於 24-1-12 17:44
Agree x 2
前公司係美資,
貪平專請Fresh Grad ,

點解澳洲fresh grad 都blacklist呢?

大宅

畀面勳章

健朗媽咪 發表於 24-1-12 19:42
我仔都係鍾意d打機,佢讀書唔差,可以留喺香港升學,開頭我都反對去台灣,因為我唔捨得佢咁快唔喺身邊,但 ...

真的太多誤解!你仔識編程唔使憂 我女畢業已經喺外資做!佢做RD相關薪金呢!哈!好過香港 祝你兒子之後順順利利

伯爵府

開心吸收勳章

Horsebbj 發表於 24-1-13 07:32
係, 樓主同個仔不會考慮其他地方, 只想知道台灣讀大學的學費和生活費, 至於前途及認受性不是考慮範圍, ...

有錢就可以 任性,老了冇哂錢,唔知可以靠誰,可以回歸靠番香港政府

公爵府

2024年龍年勳章

sunshine0613 發表於 24-1-13 08:33
點解「唔想香港、只解只想台灣」,原因?
我囡曾經想去台灣升學,她說驚香港考唔到……,我同她講如果香港 ...
反正就是只想去台灣(即便其他國家/地方都有得讀)
至於讀咩就純粹只係鍾意
(但起碼要知呢一科係學咩的吧!?至少樓主都只係認為係可以成日打機)
其他地方認唔認可不重要
有冇前(錢)途也不重要
反正年輕有試錯嘅本錢,而且將來嘅嘢誰知道

珊瑚宮

凌陵綾 發表於 24-1-13 11:10
反正就是只想去台灣(即便其他國家/地方都有得讀)
至於讀咩就純粹只係鍾意
(但起碼要知呢一科係學咩的吧! ...

好似N年前我一位親戚
阿仔對數字有興趣, 家長就話叫佢讀會計,做會計師。
無諗過會計唔係只對數字, 仲有其他科目要讀。
最後會計師做唔成。
講開台灣學歷/工作經驗, 之前幫趁開的小店,老闆娘係台灣係教書, 係香港當然唔承認。
唯有自己搞生意, 到店做唔住, 店關門, 去左讀再培訓。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

想去咪去囉!無悔決定!就要做足功課有目標完成!

子爵府

auhiyo 發表於 24-1-12 07:49
你所謂尊重佢選擇但你有冇諗過到時佢根本唔得會唔會怨你?你有冇同佢分析佢讀呢個課程會點?將 ...

25歲之後再轉行做其他工,點都有人請吧

子爵府

ASJ2008 發表於 24-1-12 09:43
唔係好似!絕大部份不承認!政府工都唔得,讀嚟做咩?

識人係國內/台灣讀完大學(比較次等的),係香港只能做百xx sales/腦場賣電腦

侯爵府

kikilove1102 發表於 24-1-12 06:44
他不想在香港讀書,只希望到台灣

唔係佢想就要成全佢
除非佢自己有能力比學費、生活費
要同佢分析讀完有咩出路

公爵府

BK Milk勳章

HL7646 發表於 24-1-13 14:07
25歲之後再轉行做其他工,點都有人請吧

有,dse以下學歷咪可以law。

公爵府

好媽媽勳章

HL7646 發表於 24-1-13 14:11
識人係國內/台灣讀完大學(比較次等的),係香港只能做百xx sales/腦場賣電腦
...

我仔有個中同,佢dse都考得好好,係喺本地大學,仲要係8大其中一間,讀完去咗sales 電腦,原因係佢讀嗰科工作行頭好窄,人工仲少過做sales,其實香港好多大學畢業生都係做d好普通的工作,你估香港讀大學就科科都搵到食咩,就算讀專業科目,出嚟無人請都好多啦,始終香港個市場唔大

侯爵府

Stella.b 發表於 24-1-12 08:02
媽咪,有時候小朋友未有智慧選擇 但你真係要比個見意佢 台灣讀書唔係好選擇 佢自己都會漸漸無咗世界視野先 ...

依個都係我對台灣嘅感覺,所以我個人唔多贊成去台灣讀書

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊