自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章

auhiyo 發表於 24-1-12 07:49
你所謂尊重佢選擇但你有冇諗過到時佢根本唔得會唔會怨你?你有冇同佢分析佢讀呢個課程會點?將 ...

佢話去順便移民台灣,電競在那邊有冇出路,台灣那邊也是大學 氾濫,本地大學生都未必有工作,而且入唔到台籍也是一個問題

水晶宮

回覆樓主:

路過!現多北上讀書,電競好似有,大學有早操,有飯堂,交通方便,入讀不太難

男爵府

媽咪,有時候小朋友未有智慧選擇 但你真係要比個見意佢 台灣讀書唔係好選擇 佢自己都會漸漸無咗世界視野先係重點
恕我詞窮未能夠表達到我對呢個地方嘅感覺

珍珠宮

kikilove1102 發表於 24-1-12 06:45
我也是想知一個預算嘅價錢,也不是負擔不起

我家的在台北讀,給他每月港幣9000作生活費(差不多一個初工作的薪金),他自己租套房住,他少買東西,可有餘錢時可一個台灣小旅行。但冇錢剩。
如果住宿舍會平2000左右。

大宅

畀面勳章

kikilove1102 發表於 24-1-12 04:56
我個仔想兩年後去台灣留學,但係學費生活費而家好似高咗好多,我打算俾佢去台南或者台中生活指數低啲嘅地方 ...

學費生活費跟香港讀asso差不多!學校有很多僑生律貼可申請!利申女2013年去讀,依家在台工作 建議可以的話加讀一些資訊科技!台灣這些工作最多最吃香

已刪除用户

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

老實講佢鍾意打機一回事 讀電競只係一個名 真係做到全職電競手 唔洗讀都會俾戰隊取錄 我覺得你好開通 願意尊重小朋友既意向 但似乎佢將電競系諗得太理想化。唔想留香港想過台灣,感覺係遊戲認識好多台灣玩家,對台灣個地方有住美好憧憬吧,我識一個年輕人,本身係台灣讀緊大學,浪費左年零光陰之後轉左去澳洲讀。唔想留係香港,都揀個好啲既地方或非要台灣讀,就讀將來可期既科系讀。

大宅

畀面勳章

olkan 發表於 24-1-12 08:07
我家的在台北讀,給他每月港幣9000作生活費(差不多一個初工作的薪金),他自己租套房住,他少買東西,可 ...

哇!你比咁多 我那時候每月4000內,因她自己賺助教費獎學金等!所以我覺得CP 值很高!讀埋Master前後6年都係用咗五十萬到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Stella.b 發表於 24-1-12 08:02
媽咪,有時候小朋友未有智慧選擇 但你真係要比個見意佢 台灣讀書唔係好選擇 佢自己都會漸漸無咗世界視野先 ...

好同意,1x歲仲細未必諗到太多,家長要引導佢帶佢行條大路,台灣學歷好多地方唔承認,出路窄,果邊人工又低,過去讀不如返國內讀好過。

伯爵府

kikilove1102 發表於 24-1-12 07:24
係呀,佢好想讀電競,雖然我知將來未必有出路,但佢自己嘅路我比佢自己選擇選。
...

我覺得佢有熱誠有興趣,就會行一條路出嚟,不過當然不是在香港這種狹窄細小的市場。
我聽過美國有個人好鐘意玩crossword puzzle, 讀了一個關於puzzle遊戲的學位,佢之後在美國一本puzzle 月刊做了編輯,有經驗和人脈便會行一條路,最緊要性格和社交人際。

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-12 08:18
好同意,1x歲仲細未必諗到太多,家長要引導佢帶佢行條大路,台灣學歷好多地方唔承認,出路窄,果邊人工又 ...

電競/網遊市場一定國內前境大,一間騰訊都責死你,不過樓主個仔揀得台灣又不想留香港,應該都唔會肯返大陸。

大宅

畀面勳章

annie133 發表於 24-1-12 08:26
我覺得佢有熱誠有興趣,就會行一條路出嚟,不過當然不是在香港這種狹窄細小的市場。
我聽過美國有個人好鐘 ...

對對 每個人性格興趣不同!行出嚟路不一樣,沒法預知未來 成功與否自己承担就好了

琥珀宮

Stella.b 發表於 24-1-12 08:02
媽咪,有時候小朋友未有智慧選擇 但你真係要比個見意佢 台灣讀書唔係好選擇 佢自己都會漸漸無咗世界視野先 ...

你嘅意思係比佢去台灣讀不如係香港讀個high dip仲好
做父母唔係一未順仔女意思,比佢做想做嘅就係為佢好,為人父母相對有人生經驗,可以比更多好嘅建議比仔女,識人去台灣讀營養,讀設計,返黎香港都係要繼續讀,但佢地揾到自己嘅目標及興趣,再坦白d講,讀到書根本唔使過台灣讀,要讀都讀d相對有career path嘅科目

水晶宮

auhiyo 發表於 24-1-12 07:49
你所謂尊重佢選擇但你有冇諗過到時佢根本唔得會唔會怨你?你有冇同佢分析佢讀呢個課程會點?將 ...
放心, 一定會...........

水晶宮

似乎你仔只係想逃離香港, 靠讀書呢條路,
而錢就洗你既..

咁其實你仔未必認真讀
預左讀完無回報, 不回香港.

咁你自己就要睇自己何包計下數,
如果你真係好大愛, 全力支持你仔仔,
咁你穩D 好D 大學啦, 但你自己都講, 要去台中台南呢D 地方.
即本身你自己錢都唔夠 而讀台南台中呢D 學校.錢就預左掉落咸水海.

忡有, 你又預左呢行無出路, 讀完書,
仲會每個月叫你寄錢過去, 咁你呢D 錢好襟計...
除非你仔無工作, 你都唔救佢.
如果佢死氣地返黎HK , 做野都好, 唔做野又係你養.

我唔計你學費, 只係係個邊租, 食, 零用錢, 都至少要一萬.
只係生活費1年要12萬, 未計學費.
如果佢去到又話要考摩托車, 又要買車, 又要俾錢.
台灣係全民大學生, 即個個都叫大學生,
出黎只係得5,6千一個月,
俾佢穩到份工都未必夠養自己,

唔通你買間屋俾佢? 如果唔係, 佢每月要租,
咁到時你每月又寄幾千過去救濟佢?

grancyliang2007    發表於 24-1-12 16:03
QUEEN314    發表於 24-1-12 11:46
洋蔥頭媽咪    發表於 24-1-12 09:51

珍珠宮

李露眉 發表於 24-1-12 08:43
似乎你仔只係想逃離香港, 靠讀書呢條路,
而錢就洗你既..

就甘睇,樓主囝囝(甚至樓主)系想離開香港同大陸,嚮住去台灣,至於前途什麼的不是考慮因素,我覺得如果樓主自己不是想逃離這片地方,就不是要什麼都順着囝囝(不要說他讀得開心就好)要跟他談一下,或直接同他講金錢壓力,要他學識妥協,自己先付出努力,留香港讀系最好選擇,幾年後成熟d條路又清晰d

大宅

有電競讀果幾間,全部都係私校,而且全部都係5專改大學既私校(意思係同我地既職業先修改制大學咁上下)。

學費雜費你預1年3-4萬,之後生活費睇你自己,住宿舍,5-6千1個月,租屋,預8-9千。

attach1/tmp/phpiimYua

子爵府

sandydy 發表於 24-1-12 07:24
聽老師講,台灣讀完大學,香港好似唔承認,問清楚先

唔係好似!絕大部份不承認!政府工都唔得,讀嚟做咩?

珊瑚宮

ASJ2008 發表於 24-1-12 09:43
唔係好似!絕大部份不承認!政府工都唔得,讀嚟做咩?

樓主個仔都唔會諗住返香港啦
係台灣5/6千蚊人工, 再過十年都係呢個人工
佢阿仔接受到,咪無問題囉

子爵府

好媽媽勳章

kikilove1102 發表於 24-1-12 04:56
我個仔想兩年後去台灣留學,但係學費生活費而家好似高咗好多,我打算俾佢去台南或者台中生活指數低啲嘅地方 ...

我個仔喺台灣讀緊台大,佢學費一年2萬2左右,住宿舍一年一萬蚊,生活雜費我每個月就比5-6千蚊,對返嗰邊生活指數算好好

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊