自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

kikilove1102 發表於 24-1-12 04:56
我個仔想兩年後去台灣留學,但係學費生活費而家好似高咗好多,我打算俾佢去台南或者台中生活指數低啲嘅地方 ...

我仔台北讀大學,學費要睇吓你仔會話邊間大學,國立大學一般係5萬台幣左右一年另加健保費,香港人去讀國立大學都係收台灣人價錢,如果讀私立,大約十萬台幣一年學費另健保費

住,如果佢肯住宿舍就一定係最平,如果租套房就睇地區,我仔台北市中心返學,自己租板橋嗰邊住,租大約8000台幣一個月,水電費都唔係大貴

衣食行就豐儉由人,我大約每個月比佢2萬5台幣,已包埋交租同生活費

我一個月留8000,包括佢生活費,學雜費,有時要額外買吓書之類,基本都好足夠

公爵府

好媽媽勳章

kikilove1102 發表於 24-1-12 07:20
我只係尊重佢嘅意願,佢好想去台灣讀電競,香港同大陸佢都唔想讀

我仔都係鍾意d打機,佢讀書唔差,可以留喺香港升學,開頭我都反對去台灣,因為我唔捨得佢咁快唔喺身邊,但佢話真係好想讀電子媒體的科,唔想喺香港求其讀一科,求我去升學展了解吓先,咁我聽佢講去了解吓先,然後兩母子再商量最後決定比佢去,其實香港好多人對台灣讀書有誤解,我都要頂住好多靈魂拷問咁比佢去

我仔係讀互動設計,佢一路讀自己有再自修程式編寫,疫情三年佢做唔到實習,所以申請延畢一年,而家開始喺間程式公司做實習,如無意外畢業後都會繼續喺嗰間公司做,當佢話比我知佢而幫手家寫緊體感遊戲,講嗰時好興奮有滿足感,我見到佢咁都好安慰

公爵府

好媽媽勳章

kikilove1102 發表於 24-1-12 20:16
多謝你的分享

不過,我有個建議,台灣係好多大學,同個仔揀學校嗰時,最好揀排名前d的學校,因為對佢第日留喺台灣搵工都有幫助,有d大學係台灣當地人會對畢業生睇高一線,張cv都靚d,而且排名前的學校,台灣本地人要讀書好叻先入到,你仔入到去起碼d同學都唔會太差,會比較認真求學

公爵府

好媽媽勳章

wai4919 發表於 24-1-12 07:56
佢話去順便移民台灣,電競在那邊有冇出路,台灣那邊也是大學 氾濫,本地大學生都未必有工作,而且入唔到台 ...

台灣讀書移民除咗畢業後在台工作外,仲有一種叫做橋生返台,學生畢業後返香港工作兩年,就可以申請返台入籍

公爵府

好媽媽勳章

HL7646 發表於 24-1-13 14:11
識人係國內/台灣讀完大學(比較次等的),係香港只能做百xx sales/腦場賣電腦
...

我仔有個中同,佢dse都考得好好,係喺本地大學,仲要係8大其中一間,讀完去咗sales 電腦,原因係佢讀嗰科工作行頭好窄,人工仲少過做sales,其實香港好多大學畢業生都係做d好普通的工作,你估香港讀大學就科科都搵到食咩,就算讀專業科目,出嚟無人請都好多啦,始終香港個市場唔大

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊