自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

kikilove1102 發表於 24-1-12 06:44
他不想在香港讀書,只希望到台灣

有個重點要注意,台灣大學畢業香港並不承認,返到香港搵工,等同中五畢業

讀完書亦都唔好諗住,係台灣會搵到嘢做,台灣大學生畢業等於失業,我家姐個仔喺台灣十幾年,佢開嘅店舖,全部都係台灣大學畢業,搵唔到嘢做嘅年青人,台灣畢業生搵工成功率極低,就算搵到份工人工都只係得港幣大約五千到六千蚊

複式洋房

fong2005 發表於 24-1-12 12:43
樓主⋯俾仔女自主選擇去飛
支持你

謝謝

複式洋房

miss1222 發表於 24-1-12 08:10
學費生活費跟香港讀asso差不多!學校有很多僑生律貼可申請!利申女2013年去讀,依家在台工作 建議可 ...

我都覺得應該叫佢讀多一科,將來有用。

複式洋房

sharonchung 發表於 24-1-12 12:33
佢撞啱疫情,所以少咗批勁人同佢爭佢心儀嘅科系,不過都要佢有心機讀。

樓主,我同你一樣比佢自己揀自己 ...

係呀,做人已經好大壓力,香港嘅小朋友又辛苦,所以我想佢開開心心

複式洋房

huiwo太太 發表於 24-1-12 12:45
台灣大學生都好難搵到工,有得揀佢地都去內地就業,因為人工比台灣高。

佢平時打機好勁?係香港有無打比賽 ...

係呀,都好勁㗎。
都有入圍

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

根據我了解,除非專業工種,唔承認學位,最多唔考政府工。

我認識幾位臺灣畢業既,打私人公司工有聲有色。但人家大學有名有姓,科目也是好科目。

我如果係老闆若要不承認,連中五我都會唔認。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珊瑚宮

kwhkwh 發表於 24-1-12 16:04
根據我了解,除非專業工種,唔承認學位,最多唔考政府工。

我認識幾位臺灣畢業既,打私人公司工有聲有色。 ...

咁係個人叻啫
我以前公司,都有2位台灣讀完書返來的, 只係做一般文職。
反而國來來港工作, 因為一直係跨國企業工作, 所以吃香, 越跳越好。

opclk99    發表於 24-1-12 17:36

公爵府

2024年龍年勳章

kikilove1102 發表於 24-1-12 07:41
係呀,喺台灣先有,可以長時間打機,梗係嗰個細路鍾意啦(emoji)不過我尊重佢嘅選擇
...
但電競唔係齋打機喎
而且國內都有得讀(不過唔想都冇法)

电竞专业怎么样?电竞专业有哪些学校? - 知乎 (zhihu.com)

上大学学打游戏?中国高校的电竞专业值得报考吗? - 知乎 (zhihu.com)

系所介紹 | 電子競技與電腦娛樂科學系 (stu.edu.tw)

如果只係純粹為咗打機,就諗清楚了

同埋你話想台中、台南,嗰邊啲學校有冇得讀就唔知啦
網上搜到上面嗰間响高雄,估計應該呢科最出名(?)

opclk99    發表於 24-1-12 17:32

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實大家錯重點,樓主只係問去台灣讀書一年要幾錢,唔係問好唔好或者其他,樓主同佢公子唔會考慮其他地方。

禁止訪問

男爵府

玩幾年係開心嘅,但唔好預讀左啲咩返黎,台灣課程真係好一般。
利申:我朋友親戚去台灣讀完書返黎,佢話留台係一生人中其中最開心嘅日子,但佢讀完書返黎幾年仲係無做野

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

每人家庭背景、經濟狀況、成本效益要求、親子關係⋯⋯不盡相同,樓主,最終答案以你哋為準。

伯爵府

kikilove1102 發表於 24-1-12 16:02
係呀,做人已經好大壓力,香港嘅小朋友又辛苦,所以我想佢開開心心
據我理解,台灣人都讀書好大壓力㗎喎,唔會好得過香港。人工仲要雞碎咁多。

公爵府

好媽媽勳章

kikilove1102 發表於 24-1-12 04:56
我個仔想兩年後去台灣留學,但係學費生活費而家好似高咗好多,我打算俾佢去台南或者台中生活指數低啲嘅地方 ...

我仔台北讀大學,學費要睇吓你仔會話邊間大學,國立大學一般係5萬台幣左右一年另加健保費,香港人去讀國立大學都係收台灣人價錢,如果讀私立,大約十萬台幣一年學費另健保費

住,如果佢肯住宿舍就一定係最平,如果租套房就睇地區,我仔台北市中心返學,自己租板橋嗰邊住,租大約8000台幣一個月,水電費都唔係大貴

衣食行就豐儉由人,我大約每個月比佢2萬5台幣,已包埋交租同生活費

我一個月留8000,包括佢生活費,學雜費,有時要額外買吓書之類,基本都好足夠

子爵府

回覆樓主:

上YouTube 搜尋下...去看看瞭解下...
有留台嘅香港學生去讀書後...留台工作...租屋...手續前景...

珍珠宮

kikilove1102 發表於 24-1-12 07:03
我唔係要佢有啲咩成材,我淨係想去跟返自己嘅意願去讀書,佢想喺台灣讀電競系
...

啊? 電競還要讀咩大學?
你叫佢直接去深圳、上海考入隊啦
想做遊戲定打遊戲? 電競唔係靠讀出嚟

珍珠宮

annie133 發表於 24-1-12 08:26
我覺得佢有熱誠有興趣,就會行一條路出嚟,不過當然不是在香港這種狹窄細小的市場。
我聽過美國有個人好鐘 ...

美加唔少大學有Game Design & Development 讀,呢個係一個熱門專業,需要好多技術能力,亦有好多遊戲公司會幫國際畢業生辦移民

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊