自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有人去過嗎?是否有機會有高山症?
小朋友會唔會唔適且去?有咩藥物大人小朋友都岩可以以備不時之需?
謝謝分享。

伯爵府

成都市區一定無問題,因為只是海拔500米左右。

別墅

honeybibibibi 發表於 24-1-12 21:51
小朋友會唔會唔適且去?有咩藥物大人小朋友都岩可以以備不時之需?
謝謝 ...

我媽媽有哮喘當時六十幾歲去到成都開始有高山症,頭勁痛成個人謝曬

我哋跟團去領隊叫佢當晚不要沖涼
過兩天就好少少

伯爵府

回覆樓主:

去過成都、峨眉山、九寨溝都冇反應,黃龍3千5米高就有輕微高山反應。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

honeybibibibi 發表於 24-1-12 21:51
謝謝 ...

應該唔會掛成都又唔係高山,佢本身有哮喘?平時山太平山山頂有冇事?問醫生食紅景天,帶埋罐頭氧氣噴霧。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

要食定紅景天。去到可以安排輕便氧氣罐吸氧。

我當年去冇見到人用氧氣罐,只係上黃龍當日導遊帶我哋去買紅景天小樽飲

係落返嚟見到大部份遊客有眼瞓嘅面容。

我哋嗰團就食完個午餐上車離開,跟住覺得個頭有少少赤

伯母有冇食開乜嘢藥?
切記要夠瞓,要保持心境平靜,不要太過興奮周圍走。

上黃龍可以選擇坐”纜車”或步行上去。
沒見到什麼樣的,
因我自己步行上去。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

侯爵府

TinyTomato 發表於 24-1-12 21:54
成都市區一定無問題,因為只是海拔500米左右。

明白。驚有d景點海拔高,有小朋友唔敢冒險。
樂山大佛多唔多人會去睇?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

去成都,一般唔會有高山症
除非再上黃龍景區

侯爵府

TUILEAMANDE 發表於 24-1-14 00:09
去成都,一般唔會有高山症
除非再上黃龍九寨溝

搵當地包車旅遊plan行程,就係會去九寨溝同黃龍,我諗緊係咪唔去果邊好。
小朋友可以睇下熊貓,我自己想睇樂山大佛,。大佛、峨眉山果邊係咪唔需要擔心?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

honeybibibibi 發表於 24-1-14 00:17
搵當地包車旅遊plan行程,就係會去九寨溝同黃龍,我諗緊係咪唔去果邊好。
小朋友可以睇下熊貓,我自己想睇 ...

去旅行,量力而為,睇吓對乜嘢有興趣。
幾時出發?
黃龍景區冬天好似封山

伯爵府

honeybibibibi 發表於 24-1-14 00:17

大佛我遊船河冇行上去,目測唔算好高唔會有問題,峨眉山住過一晚,我地一班人都冇問題,黃龍就唔建議老人家小朋友,既要行又可能有高山反應,個人認為唔太適合。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

出發前,早 d 喺香港睇醫生,話比佢知行程,好似而家有針打,可以配定平安藥。

伯爵府

成都不會有高山症反應,上黄龍就要帶埋小樽氧氣,唔舒服就聞吓,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊