婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經52歲,一年半前婦科檢查發現卵巢左右各有5cm大嘅瘤,因為唔想做手術,所以約3個月到半年check一次,一直size未變,到最近一次檢查醫生發現個瘤嘅表面冇之前咁滑,有啲白影,驚有變,驗咗血(HE4: 49; CA 125: 30), 屬正常範圍,但醫生話早期嘅卵巢癌驗血係check唔到,所以而家有啲擔心,諗緊應唔應該做手術。

有經驗嘅姊妹,可否pm我有邊位醫生對這方面有經驗?我而家喺港島區某私家醫院睇,想睇多一兩個攞意見,謝謝你們!

水晶宮

如果係我,我會做手術,兩邊卵巢切晒佢,反正52 歲未收經都差不多了
Ca125 驗卵巢是否癌症係無用唔準的

洋房

splovebb 發表於 24-1-13 17:18
我已經52歲,一年半前婦科檢查發現卵巢左右各有5cm大嘅瘤,因為唔想做手術,所以約3個月到半年check一次, ...

PM你

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

做。。。一了百了。。我一邊有3CM大,仲好似有幾個。。私家初時keep 住check.後來排左政府,初期都有三個月檢查一次,佢話吾做手術就會close file.我決定做手術,覺得check到80歲仲要check 真想死。。。。切切切,,,等緊政府排期。。因為私家差不多要二十萬。。

大宅

ydoris 發表於 24-1-19 09:29
做。。。一了百了。。我一邊有3CM大,仲好似有幾個。。私家初時keep 住check.後來排左政府,初期都有三個月 ...

謝謝你的意見,我現在都係咁諗,Mon咗年幾,冇細到,加上9號醫生話有白影擔心到而家,我約咗23號再見另一個醫生,應該會儘快安排手術。

侯爵府

回覆 splovebb 的帖子

祝妳身體健康!

複式洋房

回覆 ydoris 的帖子

卵巢做好啲,祝福妳早日康復!

侯爵府

YUNAHEY 發表於 24-2-8 00:47
回覆 ydoris 的帖子

卵巢做好啲,祝福妳早日康復!
謝謝祝福。

男爵府

2024勳章

有冇j可以講吓發現前身體有冇咩唔舒服?最近有嘔心同下腹痛,唔知關唔關卵巢腫瘤事呢?大家有好嘅婦科醫生介紹嗎?謝謝先。

大宅

ShingLing88 發表於 24-2-14 15:44
有冇j可以講吓發現前身體有冇咩唔舒服?最近有嘔心同下腹痛,唔知關唔關卵巢腫瘤事呢?大家有好嘅婦科醫生 ...

邱珮琪醫生

侯爵府

荃灣鄧錫英,仁心仁術

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊