自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

就嚟入五,廿零歲時學過化妝,呢幾十年掛住湊仔,完全冇化妝,想學下,&問可以去邊買少d portion 的化妝品(因估計唔會成日化,去飲嗰啲先有機會化(話曬係長輩吖)。)

水晶宮

LAUGHT 發表於 24-1-13 19:59
就嚟入五,廿零歲時學過化妝,呢幾十年掛住湊仔,完全冇化妝,想學下,&問可以去邊買少d portion 的化妝品 ...

細份化妝品唔常見,除非係 sample,如果你有買開專櫃級護膚化妝品牌可以留意,公司減價/推廣時套裝可能會送sample size化妝品(例如 NARS)。如果平日冇化妝習慣,一般彩妝產品其實唔建議買太貴,因為放太耐都係浪費。一般所謂藥房/開架品牌已可,好多都品質唔錯。例如日本 Media,顏色比較穩重合年齡,價錢亦平。

如果真係只間唔中去飲而又要靚又唔想煩,另一選擇係去化妝品專櫃預約化妝師幫你化,通常幾百蚊,有啲品牌可以全數換產品。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

就嚟入五,廿零歲時學過化妝,呢幾十年掛住湊仔,完全冇化妝,想學下,&問可以去邊買少d portion 的化妝品 ...

其實可以趁平時有時間睇YouTube啲化妝KOL嘅片,睇吓邊樣啱自己,佢哋好多時都有介紹化妝品,搵自己適合嘅顏色最重要!
年紀唔再年輕,唔好跟一啲太過青春嘅化妝,特別條眉毛好重要,試吓去Chanel之類嘅化妝counter叫佢哋收收條眉,好似收幾百蚊但可以換啲唇膏之類嘅化妝品

男爵府

回覆 EstrellaDamm 的帖子

有乜化妝品牌有化妝&全數換產品,應去邊度搵呢啲counter?

水晶宮

LAUGHT 發表於 24-1-24 06:27

有乜化妝品牌有化妝&全數換產品,應去邊度搵呢啲counter? ...

大牌子 例如 Shu Uemura 有。修眉、化妝班同化妝服務費都可以換產品。

男爵府

LAUGHT 發表於 24-1-24 06:27

有乜化妝品牌有化妝&全數換產品,應去邊度搵呢啲counter? ...

去Bobbi brown 約學化妝,好似$680 但可換產品
基本上要枝調色底霜,乾粉餅
陰影,眉粉,唇膏
就夠一個基本出街妝

買曬上述都幾千

琥珀宮

Erb,仲有錢攞返

侯爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 24-1-24 08:54
Erb,仲有錢攞返

呢個有得諗

別墅

試下睇下YouTube

琥珀宮

小菜豆 發表於 24-1-24 09:04
呢個有得諗

我都諗住遲啲去讀

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

話說年青時我一向都無化妝/唔留指甲(相反我媽會,但潛移默化唔到我)
我女長大後鍾意扮靚及護膚,反而多少潛移默化到我,不過指甲一樣無留,妨礙工作打字。

侯爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 24-1-24 12:09
我都諗住遲啲去讀

支持妳

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊