自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

cheung2000 發表於 24-1-16 08:50
我筆錢喺in motion做完定期,想經fps轉返俾自己,因為過20萬,所以要登記第3方戶口,唔可以就咁入電話/fps ...

我都有用inmotion造定期,初初確係覺得好麻煩,不過諗真啲佢應該只係想保安嚴密啲啫,無得即時生效就可以防止有Hacker盗用咗你戶口即時轉錢走無時間俾你/銀行confirm。 我用建行直頭係唔俾online加登記戶口轉錢(自己名都唔得),只可以FPS小額轉最多1萬蚊加登記戶口要親自去分行填表,係好麻煩,但呢啲就一定唔會俾人hack咗盗用轉走哂你啲錢,對於大額存款就有保障啲。

侯爵府

尋日用信銀inmotion造咗3個月4.35%(舊資金),費事要轉來轉去咁煩啦。
(用app)我見中銀&恒生新資金有4.3%。建行得4.1%

侯爵府

Haley_Sc 發表於 24-1-15 22:04
算啦,我係唔識理財c奶仔,啲錢都係攞係銀行擺,試過去分行,就sell我買儲蓄保,差啲上當,所以都係上網甘 ...

你用app造? 如果你揀60個月來開,佢會寫明得1% 總共1萬蚊,點解見到咁低息你都照造?難聽啲講句,你依家呢份定期仲衰過買儲蓄保喎,市面3-5年短年期儲蓄保平均年息都有4厘以上⋯⋯ 學樓上jm話齋,拿拿臨去分行求情話你急需錢用,睇吓可否罰少少取消到啦(千祈唔好話你係大意睇錯咗唔小心開咗)。

attach1_sign/tmp/phpO4JJpy

侯爵府

CathyLss 發表於 24-1-16 14:20
正如樓上JM所講,轉走錢係有保安理由,要求登記payee唔係即時生效係會無咁方便,但我諗你都唔會想個戶口有 ...

係呀,好多人只係care有冇50萬存款保障,但其實都只係保銀行執笠,唔會保你啲錢係咪俾人hack咗盜用轉走,講真我驚啲錢俾人轉走多過銀行執笠囉touch wood。

CathyLss    發表於 24-1-16 17:26

侯爵府

shobi 發表於 24-1-16 20:21
剛剛登入恆生網上理財睇,原來咩年期都咁低喎!點解恒生個rate完全唔貼近市場嘅?

要新資金先至高

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊