自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

尋日用信銀inmotion造咗3個月4.35%(舊資金),費事要轉來轉去咁煩啦。
(用app)我見中銀&恒生新資金有4.3%。建行得4.1%

子爵府

wujomaomao 發表於 24-1-16 14:14
富邦今日得返4.7, 琴日都有4.8

咦?係播, 好彩早排做左

但黎緊又有定期到期又要諗存邊間

子爵府

vvkennis 發表於 24-1-15 22:10
回覆 Haley_Sc 的帖子

可以取消嘅,但佢會罰你息,你問下佢罰幾多?如果罰幾千就取消啦,真係除笨有精。假設佢罰你全期1萬,你攞返轉去其他銀行做4厘一年,一年都有8000,扣除罰息嗰一萬,你都係蝕第一年,但第二年起你賺返架。咁嘅情況,我真係會被佢罰。

第二年起賺返?

大宅

cheung2000 發表於 24-1-16 13:21
我只係覺得,當日用轉數快/edda入錢時就即時過數,但而家登記個payee轉走啲錢就要24小時,好攪笑囉

不過 ...
正如樓上JM所講,轉走錢係有保安理由,要求登記payee唔係即時生效係會無咁方便,但我諗你都唔會想個戶口有咩問題既時候,D人可以咁容易即時大額轉錢走你D錢。

啱啱睇返原來我今年都登記過HSBC payee,應該係一申請即收到email話我申請左登記payee,話會兩個工作天內生效。起碼如果本身係無申請,收到咁既email都會知道係有問題出現左。

子爵府

Faniceice 發表於 24-1-15 22:54
股價跌既話, 收息隨時補唔返

股價升嘅話,就財息兼收。
唔好咒人跌,(舌累)口水講過。

侯爵府

Haley_Sc 發表於 24-1-15 22:04
算啦,我係唔識理財c奶仔,啲錢都係攞係銀行擺,試過去分行,就sell我買儲蓄保,差啲上當,所以都係上網甘 ...

你用app造? 如果你揀60個月來開,佢會寫明得1% 總共1萬蚊,點解見到咁低息你都照造?難聽啲講句,你依家呢份定期仲衰過買儲蓄保喎,市面3-5年短年期儲蓄保平均年息都有4厘以上⋯⋯ 學樓上jm話齋,拿拿臨去分行求情話你急需錢用,睇吓可否罰少少取消到啦(千祈唔好話你係大意睇錯咗唔小心開咗)。

attach1_sign/tmp/phpO4JJpy

男爵府

回覆 tamama2007 的帖子

係呀,不過我係攞幾萬。

侯爵府

Yammyymca 發表於 24-1-15 21:22
20萬 5年定期 利息只係得1萬?
10000/5=$2000, 20萬一年先得$2000利息, 咪只係得1%?

我啱啱計完,答案同你一樣!
通常做3個月係最多!
啱啱做完4.3%

子爵府

Haley_Sc 發表於 24-1-15 22:01
我都吾知喎

1%!而家活期都有0.8啦駛鬼做定期咩仲要鎖5年!搵笨7

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Haley_Sc 發表於 24-1-15 22:01
我都吾知喎

好搵笨wor, 而家渣打同hsbc 都有4.3%

大宅

美聯局都講左話差唔多到頂
我依家都係做下馬拉松定期就算

侯爵府

CathyLss 發表於 24-1-16 14:20
正如樓上JM所講,轉走錢係有保安理由,要求登記payee唔係即時生效係會無咁方便,但我諗你都唔會想個戶口有 ...

係呀,好多人只係care有冇50萬存款保障,但其實都只係保銀行執笠,唔會保你啲錢係咪俾人hack咗盜用轉走,講真我驚啲錢俾人轉走多過銀行執笠囉touch wood。

CathyLss    發表於 24-1-16 17:26

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Haley_Sc 發表於 24-1-15 21:30
唔係呀,擺五年先有一萬咋

即是年利率只有0.8厘
慘慘豬

伯爵府

參考下
估會減息,今日做咗半年,4.4%
attach1/tmp/php1H96kJ

男爵府

回覆 Haley_Sc 的帖子

鎖5年先得1萬蚊。網上做唔怕落分行俾人sell係真。
sweetapplebb

複式洋房

lalalumlum 發表於 24-1-16 18:19
參考下

上星期啱啱做呢間,半年4.7%
算唔錯了

伯爵府

lalalumlum 發表於 24-1-16 18:19
參考下

明日去做

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Haley_Sc 發表於 24-1-15 21:56
網上銀行做係咪小d息?

剛剛富融銀行睇過,三個月4.2%, 20萬做三個月得利息2094元。大銀行係好低息架,上星期去中銀唱錢,都聽到職員同另一客人講, 三個月得一厘幾息。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

Haley_Sc 發表於 24-1-15 23:35
咩叫點會唔識到甘呢?網上銀行係甘,我咪以為係正常,甘你係無被sell過唔等於我係分行無被sell過

...

我試過係恆生做過港元定期,半年4.1厘左右。。。可能我睇得唔清楚,click咗半年後自動續期,當半年後就自動續咗,但得0.1厘?(好低息)後尾我打電話去CS講我唔小心click錯,佢幫我申請比較高的利率。。。翌日再通知我比番3.4定3.6厘,好過要取消罰息。你試一試。。。但我估5年期佢無可能比到3.4-6厘比你,希望你成功!

大宅

cheung2000 發表於 24-1-16 13:21
我只係覺得,當日用轉數快/edda入錢時就即時過數,但而家登記個payee轉走啲錢就要24小時,好攪笑囉

不過 ...
突然醒起,我之前又真係試過俾銀行hold住我筆轉帳,唔係登記payee問題,但都係保安理由。我係由HSBC轉帳落我自己其他銀行既支票戶口,係一早登記左做payee好耐,㩒完曬係好似平時過數咁係話已經完成左我既指示。

但係支票戶口收唔到錢,打去CS問係話要等佢地唔記得咩部門核實,CS都幫唔到。我係平日既中午過數,然後超過20個鐘之後先收到SMS話過左錢。之前試過轉錢落同一個戶口、銀碼大D都即時轉帳到,唔算特別大額,唔知係咩觸發到核實需要,唔知係咪好常見。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊