親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇jm試過暑假去呀?會唔會好熱好辛苦呀?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

kiubbobo 發表於 24-1-18 12:16

9月尾10月頭室外都好熱好焗, 我係好少時出汗嘅, 都不停流汗,
出入坐的士, 景點多入室內會好D.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

啱啱上網幫你睇幾時齋戒月,仲打算提醒你注意事項
點知撞唔正暑假,但撞正我去嗰段日子(3月),不過我係經杜拜轉機,唔留得耐

暑假熱㗎,不過杜拜幾時都熱,日抖都係去冷氣地方多

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-1-18 19:02
啱啱上網幫你睇幾時齋戒月,仲打算提醒你注意事項
點知撞唔正暑假,但撞正我去嗰段日子(3月) ...

其實我諗住跟團㗎,d景點好似好多都室內
請問咩係齋戒月呀?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kiubbobo 發表於 24-1-18 19:16
其實我諗住跟團㗎,d景點好似好多都室內
請問咩係齋戒月呀?

回教嘅齋戒月
日落前都唔可以食嘢(跟團會安排偷雞去中國餐館食,入七去會鎖門,真係做賊咁),街上飲水都唔得,所有食肆關門,舖頭都有d會關門
好多遊樂節目都會取消,例如沙漠嘅肚皮舞會變成宗教舞蹈

會帶小朋友嗎?考慮去埋Abu Dhabi, 有幾個遊樂園都好玩

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-1-18 21:01
回教嘅齋戒月
日落前都唔可以食嘢(跟團會安排偷雞去中國餐館食,入七去會鎖門,真係做賊咁) ...

吓,咁齋戒月去咪好冇癮?好彩你提一提,我完全唔知
會帶小朋友呀,中二應該啱玩吧

王國長老

kiubbobo 發表於 24-1-18 21:54
吓,咁齋戒月去咪好冇癮?好彩你提一提,我完全唔知
會帶小朋友呀,中二應該啱玩吧
...

鍾意過山車嗎? Ferrariland有全球最快過山車

https://www.ferrariworldabudhabi.com/?utm_source=Affilired&utm_medium=affiliates&utm_campaign=global&_affclk=adn:3817::EAIaIQobChMIkN-1-YvngwMVFtEWBR2P8gPUEAAYAiAAEgL6RvD_BwE:8002y1

杜拜有水上樂園都好玩嘅,滑雪場就一般(我都估唔到我會去3次杜拜嚟緊第4次

沙漠點都要加錢去,上次去係老公公司trip, 本來有d同事想慳,我老公推介話要去,去完佢哋都話好難忘同值得(不過四驅車「片」上沙堆都幾搖,搭唔到車嘅會暈車浪)

睇景的話,有沙漠同帆船酒店,哈里法塔,棕櫚島,abu Dhabi有大清真寺都好出名

https://visitabudhabi.cn/zh/what-to-see/national-attractions/sheikh-zayed-grand-mosque

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-1-18 22:06

https://www.ferrariworldabudhabi.com/?utm_sourc ...

你以上講嘅我睇中嗰團好似都會去呀,我諗應該好玩啩,係驚太熱囉
請問水上樂園係室內定室外㗎?我上網睇話去杜拜一定要做好防曬呀

王國長老

kiubbobo 發表於 24-1-18 23:45
你以上講嘅我睇中嗰團好似都會去呀,我諗應該好玩啩,係驚太熱囉
請問水上樂園係室內定室外㗎?我上網睇話 ...

室外呀,會好玩的

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-1-19 00:12
室外呀,會好玩的

珍珠宮

kiubbobo 發表於 24-1-18 12:16

我廿幾年前暑假跟團去,到步係夜晚,三十七八度,領隊話夜晚已經算係清涼 日頭嗰種熱,畢生難忘,真係會汗都極速蒸發,唔會有汗!日頭每日都係40幾度,通常最多都係48-49度,事關50度佢哋會停工停課

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-1-18 21:01
回教嘅齋戒月
日落前都唔可以食嘢(跟團會安排偷雞去中國餐館食,入七去會鎖門,真係做賊咁) ...

我N年前都係齋戒月跟團去,冇遇到你所講既問題,係個司機唔食嘢,我地照去餐廳食

王國長老

MissMaMa 發表於 24-1-28 23:09
我N年前都係齋戒月跟團去,冇遇到你所講既問題,係個司機唔食嘢,我地照去餐廳食
...

我都係N年前去,去到黃金街,係雪糕店都唔開(我之前去過知道係有好多小食店)
導遊都提我哋水都唔好攞落車,要飲嘅上車拉簾至飲
我嚟緊3月又去,去完update你

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-1-29 09:00
我都係N年前去,去到黃金街,係雪糕店都唔開(我之前去過知道係有好多小食店)
導遊都提我哋水都唔好攞落 ...

好呀,等您分享

大宅

MissMaMa 發表於 24-1-28 23:05
我廿幾年前暑假跟團去,到步係夜晚,三十七八度,領隊話夜晚已經算係清涼 日頭嗰種熱,畢生難忘 ...

好驚,其實我都幾怕熱,咁要好好考慮吓去唔去好

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都想去但自由行難唔難?會揀新年或復活節,暑假太熱怕頂唔順

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

yuensiu 發表於 24-2-7 08:49
我都想去但自由行難唔難?會揀新年或復活節,暑假太熱怕頂唔順

自由行唔算難, 主要用英文溝通, 出入搭的士好平 或 uber 或地鐵.
join local tour 會酒店接送.

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-1-18 22:06

https://www.ferrariworldabudhabi.com/?utm_sourc ...

請問杜拜邊一間酒店最方便? 諗住出年新年兩大一小(8 years old) 過去玩. 最好近地鐵同埋食店. Thank you.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊