自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MC媽 發表於 24-1-19 10:06
咁係咪即係自己做咗自覺環保嘅嘢就算,唔理係咪真係環保?
唔理同一時間市面堆積大量垃圾, 唔理回收箱同 ...

你可以乜環保都唔做的。

我會繼續做好本份,拎野去66回收。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-1-19 10:02
乜嘢遠期垃圾, 唔用嘅嘢就應該一早清理,買少D無謂野,講乜嘢都冇用,搞好自己屋企環保先,
將來的事控制 ...

你得閒落屋苑大型垃圾房睇下啦,d人嘜野都掉左先。好多都係新淨,為掉而掉。其實反映問題,唔代表佢地唔環保,我同樣所有膠樽紙皮拎去回收箱,廚餘機都買埋用緊。一直同法團溝通緊41安排同比意見。無奈計完數,預計每年最少用多130萬係垃圾呢個項目。仲未計清潔工劈炮唔撈,我果座清潔亞姐日日做到發脾氣。不過同意你講,先做好自己。我果度成4千戶業主包硬底,依家只係睇條數可以去到有幾大啫。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-1-19 10:10
你可以乜環保都唔做的。

我會繼續做好本份,拎野去66回收。

你又知我乜都唔做?
欣賞你,環保係好!

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-1-19 09:42
呢度既人話每月垃圾袋只係幾十蚊咋喎。冇理由要加管理費
垃圾膠袋真係幾十蚊,我十蚊攪得掂添,濫收管理費係管理公司問題,兩回事。

水晶宮

Tobbyy 發表於 24-1-19 10:23
垃圾膠袋真係幾十蚊,我十蚊攪得掂添,濫收管理費係管理公司問題,兩回事。
...

點為止濫收?叫一架斗知唔知幾錢?同一屋苑你係自律,但左右隔離唔自律,都係屋苑埋單。本身行呢套就係有問題,守法既人要幫唔守法既人埋單,最後埋單錢由各業主分擔。所以d人嘈根本唔係為果每月幾十蚊而嘈。

男爵府

我地都加左$110。而家成$13xx! 離譜!居屋咋喎!

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-1-19 10:32
點為止濫收?叫一架斗知唔知幾錢?同一屋苑你係自律,但左右隔離唔自律,都係屋苑埋單。本身行呢套就係有 ...
你睇到啲人唔係因為嗰幾個膠袋而嘈,但我見到洗版式都係為個膠袋。我都覺得要做好配套,而家配套未夠好,監管未夠好,但好多人為鬧而鬧,將個膠袋無限放大,又話外賣要包三個膠袋,又話唔記得帶環保袋,去超市買個綠色膠袋唔靚,真係煩。
剛剛隔離post話掉垃圾要管理處批準,畀錢都要自己掉,呢啲算唔算濫收? 見仁見智, 我就覺得係囉, 呢啲係管理處問題。
我前排掉咗個鋼琴,畀錢人搬一千蚊。如果貼11蚊貼紙可以掉,我賺咗喎。但垃圾唔要就係要掉,儲嚟做乜? 況且如果個個月都有大型垃圾要掉,相信嗰個人屋企都好大,放得落咁多大型垃圾。
有一樣我認同,個綠色膠袋唔係分解物料,呢樣真係差,抵鬧。
我重申,個政策係有漏洞,不完善。但而家先剛剛開始,如果實行後仲有漏洞,政府不理,到時我陪你一齊鬧。

水晶宮

Tobbyy 發表於 24-1-19 10:50
你睇到啲人唔係因為嗰幾個膠袋而嘈,但我見到洗版式都係為個膠袋。我都覺得要做好配套,而家配套未夠好,監 ...

咁即係個政策根本有問題,市民鬧都好正常喎,每個人都有權表達佢意見,冇話煩唔煩既,唔岩睇咪skip囉。咩野配套都未完善就夾硬推。比錢掉垃圾,你可以唔經管理處架,比$11買貼紙自行拎去政府垃圾站就得,嫌遠咪比錢管理處幫你解決。我果度直頭話41後唔再收大型垃圾,自行比$11拎去食環垃圾收集站掉。暫時我最頭痛係廚餘,不過目前已解決,依家一個垃圾袋可以第4日先掉。

珊瑚宮

Kittymummy 發表於 24-1-19 10:11
你得閒落屋苑大型垃圾房睇下啦,d人嘜野都掉左先。好多都係新淨,為掉而掉。其實反映問題,唔代表佢地唔環 ...

你都識講啲人掉好多嘢都係新淨嘅,
根本就係浪費,應該有源頭做起。

珊瑚宮

MC媽 發表於 24-1-19 10:14
你又知我乜都唔做?
欣賞你,環保係好!

你睇清楚我句嘢,我冇話知道你乜都唔做。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-1-19 11:04
你睇清楚我句嘢,我冇話知道你乜都唔做。

你好勁呀! 真環保人士

珊瑚宮

MC媽 發表於 24-1-19 11:06
你好勁呀! 真環保人士

我唔勁,呢到有D jm先勁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 24-1-19 09:42
呢度既人話每月垃圾袋只係幾十蚊咋喎。冇理由要加管理費

公屋使鬼交管理費咩! 佢地當然唔知啦..所以成日話: 百幾蚊啫 咁都比唔起呀?

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-1-19 11:02
咁即係個政策根本有問題,市民鬧都好正常喎,每個人都有權表達佢意見,冇話煩唔煩既,唔岩睇咪skip囉。咩 ...
睇下嗰個人鬧乜,就知平時生活態度係點。
你唔啱聽都可以skip我言論。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pistachio 發表於 24-1-19 10:50
我地都加左$110。而家成$13xx! 離譜!居屋咋喎!

我地每年管理費加 1xx-2xx... 今年肯定唔止

大宅

回覆樓主:

加果百幾蚊就嘈嘈弊
樓價升果陣又唔見你地咁多爹
租出去既話、直接加租又得

琥珀宮

superme42 發表於 24-1-18 18:15
垃圾徵費4月1日實施,連日巿民對實施細節存有疑問。對於物管公司以大型指定垃圾袋收集垃圾「包底」,雖然當 ...

呢個做法最好,大家方便

水晶宮

Tobbyy 發表於 24-1-19 11:14
睇下嗰個人鬧乜,就知平時生活態度係點。
你唔啱聽都可以skip我言論。

算啦,咁勞氣做咩鬼,你理得人生活態度係點。先做好自己,其實野煮到埋黎先算

琥珀宮

傻太 發表於 24-1-18 18:27
包底完但住户掉垃圾都要用收費膠袋,管理處係預雙倍膠袋費用(住户無用收費膠袋,管理處要換返再放入包底膠 ...

住户無用收費膠袋,管理處無需要要換返再放入包底膠袋,因為包底已是綠色膠袋,管理處棄置包底垃圾袋不犯法

至於住戶無用收費膠袋放入管理處包底膠袋,就算咁係算犯法也只是住戶犯法,管理處無責任去幫政府執法

侯爵府

回覆樓主:

我哋呢啲當家嘅,晨早就預料到,管理費一定會加價!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊