自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.facebook.com/as1hk.entertainment

李龍基「有米」未婚妻Chris
被爆曾在西雅圖徵婚
2018年向落疊男 借3萬美元後失蹤
借貸短片曝光
Chris反駁借錢唔還指控 出示還款「證明」︰
“同年7月已經一筆過還番畀佢”
提供「學費單」多處串錯字 現改稱是學校「報價單」
============

73歲 #李龍基,4年前與比自己年小36年的內地未婚妻 #王青霞(#Chris)譜「父女戀」,還自誇仍有心有力,絕對可維繫感情。又聲言已將手上七個物業轉到未婚妻Chris名下。怎知原定去年底再婚娶嫩妻的他臨門撻Q,理由是Chris家有白事,婚期押後,令李龍基非常失落。

男爵府

李龍基不單因此被網民取笑為「提款基」,他眼中的「專才」未婚妻,琴、棋、書、畫皆精,又識揸飛機的人設下,卻被網民發現Chris多幅畫作,在淘寶竟有一模一樣的畫出售,被質疑她PM淘寶商家,搵人畫!

上周李龍基偕Chris一起接受傳媒訪問,反擊關於Chris被指貪圖他的財富、及曾「坐枱」傳聞。李龍基堅稱未婚妻出身富裕家庭,王家在佛山設廠從商,Chris 10歲時被家人送到外國留學,接受精英教育。不過報道出街後,網民指Chris曾在社交網出示的學歷, 包括「Stanford Undergrad Diploma學位」,及訪問時出示的大學學費單,統統被發現破綻。

男爵府

【被KOL Tsar Pang爆料 酒店房拍借貸短片】
,自稱有米的Chris日前又有新嘢被揭。#SmartTravel頻道 KOL Tsar Pang爆料,稱獲報料者提供一條獨家短片,片中王青霞對住鏡頭,神色有點尷尬的說︰「本人之借款,於2018年3月30日,借款3萬蚊…」然後鏡頭由王青霞移到她身後坐在梳化的男子,不過該男子事後被Tsar打格借樣,才能播出。
片中背照是在酒店房,Tsar複述報料者提供該片段的來龍去脈,Tsar先說︰「中間佢(王青霞)講咗一個人名,但報料者唔想借錢俾佢(王青霞)嘅人名字曝光,所以我mute咗,至於打格仔係個男人,年約30—40歲,樣貌不錯。

男爵府

回覆樓主:

【被指向落疊男借錢後無影】
「2018年3月,Chris喺美國西雅圖登報徵婚,自我介紹係飛機工程師之類,呢樣我唔排除佢係嘅,話自己識得揸飛機。結果有個男人中招,報料者就係呢個男人嘅家屬,對方指當日男方約佢出嚟見面,及有發生關係

男爵府

回覆樓主:

,之後呢個 Chris同佢講︰『自己有做生意,但一時周轉唔嚟,可否借3萬蚊美金俾我,之後還番俾你。』,相識咁短時間借3萬美金,即約廿幾萬港紙,話多唔多,話少唔少,加上一個剛相識嘅人,佢唔放心,所以要求拍呢條視頻(作為借據證明)。」 至於片中背景是酒店房,Tsar謂︰「上酒店房做乜嘢呢!」
Chris在上周訪問講到家境富裕無憂,還說父親一度反對她與老龍基拍拖,開出送股份及送電動車Tesla的豐厚條件,希望李龍基離開女兒。但原來2018年,Chris連3萬美元都要問人借,她的富爸爸到底去那兒。借完之後有無還? Tsar 續道︰「借完錢之後,人唔見咗失蹤,個男人想搵佢都搵唔到。」

男爵府

【廣州女子狙擊】
事情未完,還越揭越多!Tsar說︰「之後個男人終於搵到女朋友,女友係一名廣州人,久不久飛去西雅圖見男友。」她指廣州女子得悉Chris曾在她男友身上的所為,即展開一場內地女對決內地女。因廣州女友知道王青霞現是李龍基未婚妻,對方聲稱去年5月來港,到尖沙咀警署報案。

男爵府

【認拍片紀錄借錢 3個月還多4000】
就此事,《娛壹》致電李龍基了解,他隨即把電話交給身旁的Chris,還叮囑她勿動氣。對於那條借貸短片,Chris直認不諱,不過她說的又是另一版本。首先她稱有還錢,「我當時因為公司周轉不靈,又打緊官司,所以2018年3月問佢借,同年7月已經一筆過還番畀佢,我未可以一次過還晒之前,我每月一千一千咁過畀佢,其實佢額外賺咗四千蚊。我以為還咗,條視頻會刪除,點知仲留住。」她稱當時從事飛機零件採購生意。

男爵府

【家境有米 幾十萬要外借】
明明家人從商,生活富裕,點解唔係向家人拿三萬(美元)解決燃眉之急,而要問外人,還要拍下借貸短片,Chris咁樣拆︰「因為當時兩國打緊貿易戰,被迫停止生產,我家人匯款畀我亦好遲先收到。如果我冇還錢,佢大可以同我對質。」聽着未婚妻解釋的李龍基,也在旁說︰「我係公眾人物,要搵佢同我唔難呀。」之後她發了兩張截圖給《娛壹》,其中一張是2018年7月3日,轉帳銀碼$30,000 ,顯示帳號其中數字「85xx」,另一張截圖是美國銀行帳單,資料顯示一名姓歐陽的人,帳號其中數字是「85xx」。不過未知是否有關連。

男爵府

【Chris︰我使乜徵婚呀!】
Chris非常激動︰「我使乜徵婚呀!冇發生關係。如果我同佢只係發生過一次關係,就可以借咁大筆喎,佢都幾大度,除非佢好捨得使錢。如果當時我唔係騷畀佢睇,我有間咁大公司同持有嘅股份,佢會唔會咁戇居借俾我。(記︰你哋係點認識?)係朋友,美國有啲團契,喺呢啲地方認識。當時我話俾貿易戰搞到好煩,佢話借俾我無問題,你錄條片俾我啦。
「我以前喺西雅圖住過一段時間,咁啱嗰次我要返西雅圖攞啲嘢,所以問佢借呢筆錢。當時無錯,佢係有請過我食飯,但我住嘅酒店,機票全部由我自己畀,如佢所講發生關係後借呢筆錢,咁點解我要畀呢個酒店錢…」

男爵府

報料者在Smart Travel頻道對她另一指控,稱曾有一名王青霞女子,去年在尖沙咀一間名為奧斯汀補習社任教,之後被炒魷,Chris斬釘截鐵︰「冇!我冇喺度返過工,不過我承認我有去過間學校,因為我朋友開嘅,當時搞過一帶一路講座,我有出席一啲例如乒乓球活動,有去過參觀同影相。至於嗰個人話報咗警,到而家未有警方聯絡我。」

男爵府

【FB簡介消失︰我無收埋,係無公開過】
Chris的學歷及她早前接受訪問提供的一張飛行學校學費單,亦成為網民嘲笑熱話。指Chris於社交網站簡介透露曾於多地留學,包括荷蘭萊頓大學(Leiden University),美國加州飛行學校Pacific States Aviation,及美國史丹福大學(Stanford University)等,其中她向傳媒提供在Stanford的「證書」,Mechanical Engineering 同Computer Science同列當中, 但網民與Tsar都說,Mechanical Engineering 同Computer Science根本是兩個不同學系。

男爵府

Tsar更指她在社交網簡介自稱是「phD」(博士),提出質疑︰「個學位要讀好耐,同埋啲人通常攞兩個碩士學位,都唔想讀一個博士學位,因為好漫長。」
不過今日看Chris 的facebook,除發現轉了不公開,連網民指她列出的學歷都不見。問Chris是否把簡介學歷刪掉,她否認︰「我唔係將啲學歷收埋,係我無公開過,至於佢哋嘅披露,而家網上越來越多,各樣版本唔同。(記︰你意思係從來冇喺社交平台,出示過你學歷?)冇!我會唔會咁無聊,我係有騷過學飛機嘅三個執照學歷。」

男爵府

https://www.facebook.com/as1hk.entertainment

from 娛壹 fb

【否認自稱擁有博士學位】
再次問她是否曾在簡介自稱過擁Stanford的博士學位,她這樣解畫︰「冇!呢啲係網民做我,越描越…驚我跌唔死。但我喺 Stanford係有學習過,係有完成一啲課程,但唔等如畢業,畢業係完全喺嗰間學校讀完先叫畢業,如我短暫課程,同交流課程都當係嘅話,我無嘢好講。」

男爵府

【「學費單」錯處多 ︰其實係學校報價單】
Chris早前向傳媒提供在飛行學校的學費單,除被網民笑指單上學校logo ,竟粗糙得疊着標題字,連KOL Tsar都笑︰「雞記都唔會咁啦!」還發現學費單有多處串錯字, optional串咗做optioanl;referred變咗refered;letter變lette。網民又發現,Chris提供給傳媒獨家刊登的學費單,單上寫「Chris Wong」,但她提供另一張Stanford證書,名字是「Qing Xia Wang」,到底是Wong定Wang?

男爵府

【朋友DIY文件】
對於那張錯字多多的「學費單」,Chris今日推翻稱不是「學費單」,「我想講嗰個唔係學費單,我係騷一個課程報價單,格價睇下邊間師資好啲。張嘢串唔串錯字都唔係我著重,仲有我最後讀嘅,都唔係呢間學校。」既然那張是「報價單」,不是「學費單」,為何訪問出街至今,仍沒告之更正,且騷「報價單」又意義何在?Chris咁樣拆︰「當時成堆資料騷俾佢(記者)睇,之後同老公要趕住去一個酒會,過幾日又同老公去咗美國,就無睇訊息。之後佢哋都刪除咗國務院感謝狀,因為嗰個只係我曾經參與一個項目,然後朋友整出嚟嘅DIY文件,同嗰個完全無關係。」吓, DIY文件!

男爵府

【IG關留言功能︰全部要我一死以謝天下】
網民質疑她的畫作是淘寶購入,不止她送給蓋鳴暉的粵劇打扮畫作,還有她畫林青霞、馬匹、鷹等的畫,竟在淘寶出現雙胞胎,上架兼完成交易,買家更「匿名評論」給予五星「讚好」。
今日Chris再度在IG 反擊,出示她聲稱與淘寶商家的對話,「我搵番呢個商家,質問佢同要求下架,佢話係客人攞我嘅圖片落order,商家仲話係我fans,俾佢激死。」問她為何在IG關了留言功能,Chris說︰「因全部要我一死以謝天下,又恐嚇,同埋我老公啲粉絲或其他,佢哋令我精神好困擾。」

男爵府

她所指的精神困擾,相信包括連日來在小紅書對她不利的留言,有聲稱是Chris的同學,留言說:「點解10歲去了美國,我還在南海實驗中學見到她3年的?難道我又去了美國?」亦有網友留言︰「她大話太離譜了吧,去了一年美國說是那裡大。」、「正一超級大話精,好似以為佛山佢無同學睇到咁!」不過暫未見有人提供圖片及資料。

男爵府

說回李龍基上周在反擊訪問中,稱Chris搭小巴無辜受襲︰對方還拋下一句︰「賤人,嘔返基哥七層樓出嚟!」因此他推翻已將七個物業轉到Chris名下的說法,堅稱只是傳聞。他說當日為與Chris一起,決跟前妻離婚,並謂︰「我將我所有嘢畀晒佢。」意指包括物業同車位全給前妻,也間接承認Chris是他第二段婚姻的第三者。
不過KOL Tsar 在節目中就指李龍基講大話,她說尋回2020年李的一個訪問,當時他說︰「你知啦,我哋做呢行成日飛來飛去,萬一有乜事佢就乜都無,所以七間屋寫晒佢個名。」

#娛壹

大宅

回覆樓主:

乜報價單就可以串錯咁多字咩? 人地有template架喎,咁個個收報價都串錯? 還是再解釋報價單係人手打一張俾佢呀?

男爵府

anouck 發表於 24-1-19 10:34
乜報價單就可以串錯咁多字咩? 人地有template架喎,咁個個收報價都串錯? 還是再解釋報價單係人手打一張俾佢 ...

串錯咁多字唔講, 報價單入面有俾咗嘅deposite, 咁得意俾錢人地去報價

attach1_sign/tmp/phpFsHcQR

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊